Hopp til innhold

Kjedelige Manchester United

KOMMENTAR: Manchester United har spilt tre strake 0-0-kamper og har ikke scoret på over fem timer. Hvorfor er de så kjedelige? Og hva bør Louis van Gaal endre?

Louis van Gaal

HVA NÅ? Etter tre 0-0-kamper bør Uniteds manager Louis van Gaal ha noe å gruble på, mener kommentatoren

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Zzz... Det er trettende å se på Manchester United om dagen. Kun 15 mål har blitt scoret på 11 ligakamper, og nå har de ikke funnet nettmaskene på 325 spilleminutter. To ganger tidligere har United spilt 0-0 i tre kamper på rad; i 2005 og 1921.

De kaller Old Trafford drømmenes teater. Nå for tiden inspirerer spillet til lite annet enn tung søvn.

Man bør riktignok ikke være overkritisk når laget henger med i mesterligaen og ligger på fjerdeplass i Premier League, fire poeng unna toppen, men måltørken er et problem. Ingen vinner store titler gjennom poengdelinger. Både deler av fansen og enkelte klubblegender har blitt skeptiske til Louis van Gaals spillestil.

«Det er en mangel på risiko og kreativitet», sa Paul Scholes før helgen. «Det ser ut som om han ikke ønsker at spillerne skal drible og score mål. Dette er ikke et lag jeg hadde likt å spille på».

Sitatet fulgte målløse kamper mot Manchester City og Middlesbrough, sistnevnte i ligacupen over 120 minutter. I stedet for å motbevise Scholes, svarte United med 0-0 borte mot Crystal Palace. Der hadde fansen følgende beskjed til laget:

«Angrip! Angrip! Angrip!»

Lite ammunisjon

Manchester United

LITE KRUTT: Ballbesittelse, men ikke så mye mer. Derfor har United spilt 0-0 tre ganger på rad

Foto: Eddie Keogh / Reuters

En kan skjønne frustrasjonen. Dette var ikke normalt under Sir Alex Ferguson, og selv om det er urealistisk å forvente at skottens suksess skal kopieres, er tallene bak Uniteds inneværende sesong dystre selv sammenlignet med mindre lag.

Skuddstatistikken er nærmest utrolig. De har den høyeste ballbesittelsen i ligaen, med 56,7 prosent. Likevel har de et snitt på 10 skudd per kamp. Det er det 19. høyeste i ligaen, likt med West Bromwich Albion.

Du leste riktig. Kun Stoke har løsnet færre skudd, med 9,9 per kamp. Arsenal topper listen, med 19,2. Chelsea har 13,7. Selv Sunderland og Aston Villa ligger høyere. Situasjonen blir ikke lysere når man finner ut at United har avfyrt 49 prosent av forsøkene utenfor sekstenmeteren. Kun Watford og Swansea har en høyere andel.

Disse statistikkene tatt i betraktning, fremstår faktisk 15 ligamål som et godt antall. Det kunne vært verre.

Full kontroll

Anthony Martial

UNNTAKET: Anthony Martial var ukjent da han kom til klubben i høst, men er en av de få som ikke er lett å lese på Uniteds lag

Foto: Carl Recine / Reuters

Dermed kan spørsmål stilles til van Gaal, som i mai førte klubben i sin nest mest målfattige ligasesong siden Premier League ble dannet i 1992.

Hovedfokuset har vært rettet mot spillestilen. Nederlenderen bruker en kalkulert formel hvor ballen trilles tålmodig fra side til side helt til laget finner en åpning. Balltempoet er ofte lavt, risikoen enda lavere. I stedet for å bytte posisjoner, holder spillerne seg i stor grad til sine soner. Hovedpoenget er å kontrollere kampen gjennom høy ballbesittelse.

Om sjanseskapingen og avslutningene korresponderer med denne dominansen, er idéen at United vil vinne hver gang.

Denne filosofien utgjør brilleglassene van Gaal skuer gjennom når han analyserer kampene. Da Juan Mata scoret mot Southampton tidligere i sesongen, var treneren henrykt over at laget hadde fullført 45 strake pasninger i forkant.

«Fantastisk», sa van Gaal. «Og når du i tillegg kan avslutte – utrolig!». Som om selve målet var en bonus.

Tilfeldighetenes spill

Louis van Gaal

LYKKELIGERE TIDER: van Gaal CV omfatter mesterskap i både Nederland, Tyskland og Spania. Her med beviset å at han førte Bayern München til topps i Tyskland i 2010. Men også da fikk han kritikk for omstendelig og lite effektiv fotball

Foto: Michael Sohn / Ap

Spesielt i engelsk presse har flere kritisert denne filosofien som poengløs. Det er jo målene som teller, ikke pasningene. Men en må samtidig huske at van Gaal har vunnet mesterligatittelen med Ajax samt ligatitler i Nederland, Spania og Tyskland. Du bygger ikke en slik CV uten et godt system.

Én fordel er organiseringen. Kombinasjonen av klok defensiv posisjonering og høy ballbesittelse gjør laget vanskelig å bryte ned – du trenger tross alt ballen for å score – og det er ikke tilfeldig at kun Manchester City har tillatt færre skudd per ligakamp enn United. De røde har sluppet inn åtte ligamål. Ingen forsvar har vært mer gjerrige.

Dessuten gir ballbesittelsen laget mer kontroll. Dette skaper et enormt potensiale for stabilitet, fordi du minimerer risikoen for tilfeldigheter.

Poenget er at når du ikke har ballen, kan du ikke garantere hva som skal skje samme hvor godt du forsvarer deg. Kanskje slipper du inn et vanvittig langskudd. Kanskje gjør keeperen en tabbe. Kanskje går et skudd via en forsvarsspiller og triller over streken.

Det er slike ting van Gaal ønsker å unngå. Ingenting overlates til hell og lykke.

Lett å lese

Den store utfordringen er når United kommer til banens siste tredjedel. Siden tempoet er såpass lavt har motstanderen vanligvis tid til å organisere seg og samle lagdelene. Her trenger van Gaal ofte individuelle ferdigheter for å skape sjanser. Hvis ikke, sitter man kun igjen med kjedelig pasningsspill.

Dette skjedde tidvis da van Gaal trente Bayern München mellom 2009 og 2011. «I noen kamper endte vi opp med 80 prosent ballbesittelse, men det fantes ingen rytme eller fart», sa tidligere Bayern-spiller Paul Breitner i boken Pep Confidential. «Etter en halvtime satt alle på Allianz Arena og gjespet av de endeløse pasningene... Planen vår var godt utført, men veldig, veldig forutsigbar».

Da Jupp Heynckes tok over laget i 2011, implementerte han ifølge Breitner mer fart og regelmessige temposkifter. To sesonger senere vant Bayern trippelen.

I Manchester høres beskrivelsen gjenkjennelig ut. United ligger nå på 16. plass over antall driblinger per ligakamp. Spillerne velger ofte å spille ballen tilbake i stedet for å utfordre. Det fremste unntaket er Anthony Martial, som er ligaens nest mest profilerte dribler og en av få angripere i United som tilbyr fart og uforutsigbarhet.

Les også: Tenaringen som er Uniteds X faktor

Ønsker en Neymar

Dette fører tilbake til at United trenger flere kreative spillere i spillets siste fase. Jo mindre rom man har, desto større må de tekniske ferdighetene være. Van Gaal var bekymret over dette i sommer, og sa at han ønsket typer som Sergio Agüero, Luis Suárez og Neymar.

Det hørtes noe enkelt ut – hvem ønsker vel ikke Neymar? – men taktikeren er vant med å ha slike individualister. Ajax hadde Finidi George, Jari Litmanen og Marc Overmars; Barça hadde Rivaldo og Luís Figo; Bayern hadde Arjen Robben, Thomas Müller og Frank Ribéry.

Og Nederland hadde neppe havnet på tredjeplass i VM i Brasil uten Robbens konstante sololøp.

Wayne Rooney

MÅLTØRKE: United-kapteinen står med to mål på 900 minutters ligaspill

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Nå må imidlertid van Gaal jobbe med det han har. Det største talentet er Martial, og det forblir et mysterium at han bruker Wayne Rooney som alenespiss når kapteinen har scoret to mål på 900 spilleminutter i ligaen. I går hevdet van Gaal at han har full tillit til Rooney, men kontrasten til de nevnte spillerne er nærmest komisk.

Mens Neymar & Co skjærer gjennom forsvar uke etter uke, har United-spissen virket like skarp som en smørkniv.

Van Gaal la til at dette kun var en dårlig periode i Uniteds sesong. Spillestilen vil neppe endres, og Rooney ser ut til å beholde klippekortet. Noe må imidlertid snu. Denne resultatrekken kan ikke fortsette.

Fotball

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah
  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

    – Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

    – Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

    Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten