Kjartansson jakter «Ivers»-rekord

ULLEVAAL (NRK.no): Sju serierunder før slutt har Vålerengas Vidar Ørn Kjartansson (24) allerede scoret langt flere mål enn de siste sesongers toppscorere.

Kjartansson

Vidar Ørn Kjartansson er suveren toppscorer med 24 mål så langt i sesongen. Andremann på lista, Rosenborgs Alexander Søderlund, har 13 mål.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Islendingen har scoret hele 24 mål på 23 kamper og er suveren toppscorer i eliteserien.

Odd Iversen

Odd Iversen, her under en kamp som Rosenborg-spiller i 1967, scoret i 1968-sesongen utrolige 30 mål på 18 kamper.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nestemann på lista, Rosenborgs Alexander Søderlund, har «bare» 13 nettkjenninger.

– Jeg kan score 30, sier måljegeren til CMore.

Det har bare Odd Iversen klart før han på øverste nivå i norsk herrefotball. Og det skjedde helt tilbake i 1968.

Men fortsetter Kjartansson som han gjorde mot Haugesund søndag kveld, er det fullt mulig. 24-åringen scoret hat trick og har nå et målsnitt på 1,09 per kamp.

– Jeg burde faktisk scoret flere i dag. Vi spiller en fantasisk kamp og skaper mange sjanser, sier islendingen.

17 mål

Etter at eliteserien gikk over til 16 lag i 2009 har ingen vært i nærheten av det Kjartansson nå gjør.

Toppscorerne Rade Prica (Rosenborg) og Mustafa Abdellaoue (Tromsø) er nærmest med sine 17 mål i henholdsvis 2009- og 2011-sesongen.

– Jeg har spilt bedre enn jeg forventet, sier Kjartansson til NRK.no om årets sesong.

Fem uten seier

Den islandske storscorerens herjinger søndag sørget for at Vålerenga-trener Kjetil Rekdal endelig kunne juble for seier igjen etter fem kamper uten.

Kjetil Rekdal

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var svært fornøyd med sin toppscorer Vidar Ørn Kjartansson søndag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det gleder meg selvfølgelig at han (Kjartansson) scorer, men jeg er også glad for at vi i dag gjør en mye bedre jobb enn vi har gjort på en stund, sier Rekdal til NRK.no.

Det paradoksale med Vålerenga er at de ikke ligger høyere enn 6.-plass selv om de har den suverene toppscoreren på laget. Derfor terpet de det defensive før søndagens kamp.

– Likevel klarer vi å spille morsom fotball. Vi underholder og det er bra, sier Vålerenga-treneren.

Målene søndag kom på følgende måte:

Først ble Kjartansson servert ballen av Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen, da han mislyktes med en klarering i det 31. minutt. Kjartansson satte ballen sikkert i mål fra ti meter.

Under to minutter senere var eliteseriens toppscorer igjen på tokt etter scoring. Ghayas Zahid lobbet ballen i bakrom til VIF-spissen. Han så ut til å være for sent ute til å nå ballen, men klarte å snappe den rett foran Kristiansen og doblet ledelsen for vertene.

Fortjent seier

Selv om de to minuttene hadde mye å si for kamputfallet, var det ikke ufortjent at Oslo-klubben stakk av med seieren.

VIF var det førende laget. Før scoringene skapte vertene flere farligheter, men avslutningene endte utenfor FKH-buret.

Også rogalendingene var farlig frampå ved noen anledninger, blant annet var Daniel Bamberg nær ved å sende gjestene i føringen like før vertenes første scoring. Maic Sema var nær ved å runde keeper, men ble løpt opp. Da sendte han ballen til Bamberg på 16-meterstreken, som avsluttet på åpent mål, men Simon Larsen reddet forsøket med foten.

Zahid herjet

Bortelaget forsøkte å skape spenning da Dusan Cvetinovic utlignet på corner to minutter etter pause. Vålerenga vaklet en liten periode i annen omgang, men unggutten Zahid var et konstant uromoment.

20-åringen skapte store problemer for Haugesunds forsvar og hadde assist til Kjartanssons annet mål. Etter 60 minutter scoret han også selv. Da gikk luften ut av Jostein Grindhaugs mannskap.

For tolv minutter senere var igjen Kjartansson på farten. Et langt framspill fra keeper Michael Langer endte hos angriperen, som stormet fremover i banen og lurte en feilplassert Kristiansen da han skjøt i nærmeste hjørne. Han fastsatte sluttresultatet til 4-1 og ga hjemmepublikumet et ørlite medaljehåp igjen.

PS! Odd Iversen scoret sine 30 mål på bare 18 kamper. I dag spilles det 30 kamper i eliteserien.

Fotballnyheter