Kjartansson jakter «Ivers»-rekord

ULLEVAAL (NRK.no): Sju serierunder før slutt har Vålerengas Vidar Ørn Kjartansson (24) allerede scoret langt flere mål enn de siste sesongers toppscorere.

Kjartansson

Vidar Ørn Kjartansson er suveren toppscorer med 24 mål så langt i sesongen. Andremann på lista, Rosenborgs Alexander Søderlund, har 13 mål.

Islendingen har scoret hele 24 mål på 23 kamper og er suveren toppscorer i eliteserien.

Odd Iversen

Odd Iversen, her under en kamp som Rosenborg-spiller i 1967, scoret i 1968-sesongen utrolige 30 mål på 18 kamper.

Nestemann på lista, Rosenborgs Alexander Søderlund, har «bare» 13 nettkjenninger.

– Jeg kan score 30, sier måljegeren til CMore.

Det har bare Odd Iversen klart før han på øverste nivå i norsk herrefotball. Og det skjedde helt tilbake i 1968.

Men fortsetter Kjartansson som han gjorde mot Haugesund søndag kveld, er det fullt mulig. 24-åringen scoret hat trick og har nå et målsnitt på 1,09 per kamp.

– Jeg burde faktisk scoret flere i dag. Vi spiller en fantasisk kamp og skaper mange sjanser, sier islendingen.

17 mål

Etter at eliteserien gikk over til 16 lag i 2009 har ingen vært i nærheten av det Kjartansson nå gjør.

Toppscorerne Rade Prica (Rosenborg) og Mustafa Abdellaoue (Tromsø) er nærmest med sine 17 mål i henholdsvis 2009- og 2011-sesongen.

– Jeg har spilt bedre enn jeg forventet, sier Kjartansson til NRK.no om årets sesong.

Fem uten seier

Den islandske storscorerens herjinger søndag sørget for at Vålerenga-trener Kjetil Rekdal endelig kunne juble for seier igjen etter fem kamper uten.

Kjetil Rekdal

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var svært fornøyd med sin toppscorer Vidar Ørn Kjartansson søndag.

– Det gleder meg selvfølgelig at han (Kjartansson) scorer, men jeg er også glad for at vi i dag gjør en mye bedre jobb enn vi har gjort på en stund, sier Rekdal til NRK.no.

Det paradoksale med Vålerenga er at de ikke ligger høyere enn 6.-plass selv om de har den suverene toppscoreren på laget. Derfor terpet de det defensive før søndagens kamp.

– Likevel klarer vi å spille morsom fotball. Vi underholder og det er bra, sier Vålerenga-treneren.

Målene søndag kom på følgende måte:

Først ble Kjartansson servert ballen av Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen, da han mislyktes med en klarering i det 31. minutt. Kjartansson satte ballen sikkert i mål fra ti meter.

Under to minutter senere var eliteseriens toppscorer igjen på tokt etter scoring. Ghayas Zahid lobbet ballen i bakrom til VIF-spissen. Han så ut til å være for sent ute til å nå ballen, men klarte å snappe den rett foran Kristiansen og doblet ledelsen for vertene.

Fortjent seier

Selv om de to minuttene hadde mye å si for kamputfallet, var det ikke ufortjent at Oslo-klubben stakk av med seieren.

VIF var det førende laget. Før scoringene skapte vertene flere farligheter, men avslutningene endte utenfor FKH-buret.

Også rogalendingene var farlig frampå ved noen anledninger, blant annet var Daniel Bamberg nær ved å sende gjestene i føringen like før vertenes første scoring. Maic Sema var nær ved å runde keeper, men ble løpt opp. Da sendte han ballen til Bamberg på 16-meterstreken, som avsluttet på åpent mål, men Simon Larsen reddet forsøket med foten.

Zahid herjet

Bortelaget forsøkte å skape spenning da Dusan Cvetinovic utlignet på corner to minutter etter pause. Vålerenga vaklet en liten periode i annen omgang, men unggutten Zahid var et konstant uromoment.

20-åringen skapte store problemer for Haugesunds forsvar og hadde assist til Kjartanssons annet mål. Etter 60 minutter scoret han også selv. Da gikk luften ut av Jostein Grindhaugs mannskap.

For tolv minutter senere var igjen Kjartansson på farten. Et langt framspill fra keeper Michael Langer endte hos angriperen, som stormet fremover i banen og lurte en feilplassert Kristiansen da han skjøt i nærmeste hjørne. Han fastsatte sluttresultatet til 4-1 og ga hjemmepublikumet et ørlite medaljehåp igjen.

PS! Odd Iversen scoret sine 30 mål på bare 18 kamper. I dag spilles det 30 kamper i eliteserien.

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.