– Kollegene mine så ganske rart på meg da jeg fortalte om planen

Før jul satt revisor Silje Vesterbekkmo og tenkte over livet sitt. Hun fant ut at tiden var inne for å bli landslagsspiller - tre år etter at hun hadde lagt opp. Nå er hun klar for EM.

silje

Silje Vesterbekkmo i aksjon under en Røa-kamp. Keeperen kombinerer revisorjobb med toppfotball, og måtte ta ut ferie for å få reise til fotball-EM i Sverige.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

TOPPSERIEN FOTBALL TOPPSERIEN FLØYA

Vesterbekkmo landslagsdebuterte som 29-åring.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Jeg må si jeg er ganske fornøyd med det jeg har fått til på bare et halvår, sier Silje Vesterbekkmo og smiler.

Målvakten er på vei til fotball-EM i Sverige, og har nok den mest spesielle forhistorien av alle spillerne i den norske troppen.

  • Norge spiller sin åpningskamp i EM torsdag mot Island kl. 19. NRK sender kampen direkte!

Angret på to ting

EM-plassen kan hun takke en desemberkveld i fjor for, da hun, ifølge seg selv, satt og «tenkte litt over livet». 30-åringen bestemte seg for å gjøre comeback, tre år etter at hun ga seg med toppfotball.

– Jeg kom frem til at jeg angret på to ting; at jeg ikke har studert i utlandet, og at jeg aldri klarte å bli landslagsspiller mens jeg var aktiv. Begge virket å være litt for sent å få til, men jeg bestemte meg likevel for å prøve å gjøre noe med det siste, forteller hun.

Ikke nok med at hun ville prøve å bli god nok for landslaget. Hun ville rekke det tidsnok til å få være med til EM - og hadde dermed bare noen få måneder på seg.

Hun ringte gamletreneren i Røa, Geir Nordby, og spurte om hun kunne få være med på noen treninger og se om hun var god nok til en plass på laget. Det takket han ja til.

Kollegaene stusset

Vesterbekkmo jobber som revisor i et firma i Oslo, og det tok ikke lang tid før kollegaene merket at noe var på ferde.

– Jeg måtte jo forklare kollegene mine hvorfor jeg plutselig begynte å trene så mye. De så litt rart på meg da jeg fortalte om prosjektet mitt, sier Vesterbekkmo og humrer.

– Jeg sa jeg skulle prøve å bli landslagsspiller og få være med til EM. De spurte om jeg hadde spilt på landslaget før. Da måtte jeg jo svare ærlig at det hadde jeg ikke. Det var noen blikk da.

Fikk telefon fra landslagstreneren

Vesterbekkmo trente hardt, og fikk kjapt betalt. Et par kamper ut i serien ble hun foretrukket fremfor Caroline Knutsen, som har vært Røas førstekeeper og landslagsmålvakt i en årrekke.

– Jeg sto opp og trente klokken seks om morgenen hver dag. Så gikk jeg på jobb, på trening senere på dagen, og tilbake til jobb igjen. Det ble noen lange dager, forteller hun.

Etter å ha stått noen kamper for Røa kom også telefonen hun hadde håpet på. Landslagstrener Even Pellerud hadde fulgt nøye med på målvaktens utvikling, og ville hun skulle komme på landslagssamling.

– På det tidspunktet husket jeg henne bare som et fjernt navn, siden det var ganske lenge siden hun hadde spilt. Men jeg likte det jeg så av henne på Røa-kampene, sier Pellerud.

God nok for EM - et halvår etter comebacket

Vesterbekkmo fikk blant annet stå i mål i en treningskamp mot Sveits, og Pellerud syntes til slutt hun var god nok til en plass i EM-troppen.

– Jeg visste ikke at målet hennes var EM, men jeg syntes hun var god nok, sier treneren.

Han er imponert over innsatsen 30-åringen har lagt ned.

– Jeg tror nok ikke hun var direkte utrent da hun bestemte seg for å gjøre comeback, men det er uansett veldig imponerende, roser han.

Vesterbekkmo understreker at hun ikke har noen forhåpninger om spilletid under mesterskapet i Sverige. Den siste tiden har Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth vært selvskreven i mål for Norge.

– Nei, det er nesten så jeg håper jeg ikke får spille i EM, for det vil i så fall bety at Ingrid er skadet. Jeg drar for å få opplevelsen, og ser på det som verdens beste sommerferie, sier hun.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp