– Kollegene mine så ganske rart på meg da jeg fortalte om planen

Før jul satt revisor Silje Vesterbekkmo og tenkte over livet sitt. Hun fant ut at tiden var inne for å bli landslagsspiller - tre år etter at hun hadde lagt opp. Nå er hun klar for EM.

silje

Silje Vesterbekkmo i aksjon under en Røa-kamp. Keeperen kombinerer revisorjobb med toppfotball, og måtte ta ut ferie for å få reise til fotball-EM i Sverige.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

TOPPSERIEN FOTBALL TOPPSERIEN FLØYA

Vesterbekkmo landslagsdebuterte som 29-åring.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Jeg må si jeg er ganske fornøyd med det jeg har fått til på bare et halvår, sier Silje Vesterbekkmo og smiler.

Målvakten er på vei til fotball-EM i Sverige, og har nok den mest spesielle forhistorien av alle spillerne i den norske troppen.

 • Norge spiller sin åpningskamp i EM torsdag mot Island kl. 19. NRK sender kampen direkte!

Angret på to ting

EM-plassen kan hun takke en desemberkveld i fjor for, da hun, ifølge seg selv, satt og «tenkte litt over livet». 30-åringen bestemte seg for å gjøre comeback, tre år etter at hun ga seg med toppfotball.

– Jeg kom frem til at jeg angret på to ting; at jeg ikke har studert i utlandet, og at jeg aldri klarte å bli landslagsspiller mens jeg var aktiv. Begge virket å være litt for sent å få til, men jeg bestemte meg likevel for å prøve å gjøre noe med det siste, forteller hun.

Ikke nok med at hun ville prøve å bli god nok for landslaget. Hun ville rekke det tidsnok til å få være med til EM - og hadde dermed bare noen få måneder på seg.

Hun ringte gamletreneren i Røa, Geir Nordby, og spurte om hun kunne få være med på noen treninger og se om hun var god nok til en plass på laget. Det takket han ja til.

Kollegaene stusset

Vesterbekkmo jobber som revisor i et firma i Oslo, og det tok ikke lang tid før kollegaene merket at noe var på ferde.

– Jeg måtte jo forklare kollegene mine hvorfor jeg plutselig begynte å trene så mye. De så litt rart på meg da jeg fortalte om prosjektet mitt, sier Vesterbekkmo og humrer.

– Jeg sa jeg skulle prøve å bli landslagsspiller og få være med til EM. De spurte om jeg hadde spilt på landslaget før. Da måtte jeg jo svare ærlig at det hadde jeg ikke. Det var noen blikk da.

Fikk telefon fra landslagstreneren

Vesterbekkmo trente hardt, og fikk kjapt betalt. Et par kamper ut i serien ble hun foretrukket fremfor Caroline Knutsen, som har vært Røas førstekeeper og landslagsmålvakt i en årrekke.

– Jeg sto opp og trente klokken seks om morgenen hver dag. Så gikk jeg på jobb, på trening senere på dagen, og tilbake til jobb igjen. Det ble noen lange dager, forteller hun.

Etter å ha stått noen kamper for Røa kom også telefonen hun hadde håpet på. Landslagstrener Even Pellerud hadde fulgt nøye med på målvaktens utvikling, og ville hun skulle komme på landslagssamling.

– På det tidspunktet husket jeg henne bare som et fjernt navn, siden det var ganske lenge siden hun hadde spilt. Men jeg likte det jeg så av henne på Røa-kampene, sier Pellerud.

God nok for EM - et halvår etter comebacket

Vesterbekkmo fikk blant annet stå i mål i en treningskamp mot Sveits, og Pellerud syntes til slutt hun var god nok til en plass i EM-troppen.

– Jeg visste ikke at målet hennes var EM, men jeg syntes hun var god nok, sier treneren.

Han er imponert over innsatsen 30-åringen har lagt ned.

– Jeg tror nok ikke hun var direkte utrent da hun bestemte seg for å gjøre comeback, men det er uansett veldig imponerende, roser han.

Vesterbekkmo understreker at hun ikke har noen forhåpninger om spilletid under mesterskapet i Sverige. Den siste tiden har Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth vært selvskreven i mål for Norge.

– Nei, det er nesten så jeg håper jeg ikke får spille i EM, for det vil i så fall bety at Ingrid er skadet. Jeg drar for å få opplevelsen, og ser på det som verdens beste sommerferie, sier hun.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Solskjær uten kapteinen

  Manchester United-kaptein Harry Maguire er skadd og spiller ikke tirsdagens mesterligaåpning mot Paris Saint-Germain i Frankrike.

  Det bekreftet manager Ole Gunnar Solskjær da han møtte pressen mandag kveld. Maguire har pådratt seg en skade.

  – Ja, det stemmer. Vi har mistet et par spillere. (Eric) Bailly reiste ikke. Det gjorde heller ikke (Jesse) Lingard. Vi er litt svekket, men har mer enn nok spillere, sa Solskjær.

  I Maguires skadefravær tirsdag blir portugisiske Bruno Fernandes kaptein mot PSG.

  – Det forventet jeg ikke. For meg er det en stor ære, sa midtbanestjernen på pressekonferansen.

  Han la samtidig til at hele laget må være med å ta ansvar dersom PSG skal beseires. (NTB)

  OGS
  Foto: Alex Livesey / AFP
 • PSG i skadetrøbbel før United-møte

  Paris Saint-Germain må klare seg uten en håndfull spillere i tirsdagens mesterligaduell mot Manchester United. Det ble klart da trener Thomas Tuchel mandag møtte pressen foran det som er lagets åpningskamp i mesterligaen.

  På pressekonferansen opplyste tyskeren blant annet at måltyven Mauro Icardi er uaktuell til United-kampen som følge av en skade.

  I midtbaneleddet er Marco Verratti og Leandro Paredes skadd. I tillegg kan Tuchel heller ikke regne med forsvarsduoen Thilo Kehrer og Juan Bernat. (NTB)

  gdgdg
  Foto: Franck Fife / AFP