Hopp til innhold

– Kollegene mine så ganske rart på meg da jeg fortalte om planen

Før jul satt revisor Silje Vesterbekkmo og tenkte over livet sitt. Hun fant ut at tiden var inne for å bli landslagsspiller - tre år etter at hun hadde lagt opp. Nå er hun klar for EM.

silje

Silje Vesterbekkmo i aksjon under en Røa-kamp. Keeperen kombinerer revisorjobb med toppfotball, og måtte ta ut ferie for å få reise til fotball-EM i Sverige.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

TOPPSERIEN FOTBALL TOPPSERIEN FLØYA

Vesterbekkmo landslagsdebuterte som 29-åring.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Jeg må si jeg er ganske fornøyd med det jeg har fått til på bare et halvår, sier Silje Vesterbekkmo og smiler.

Målvakten er på vei til fotball-EM i Sverige, og har nok den mest spesielle forhistorien av alle spillerne i den norske troppen.

  • Norge spiller sin åpningskamp i EM torsdag mot Island kl. 19. NRK sender kampen direkte!

Angret på to ting

EM-plassen kan hun takke en desemberkveld i fjor for, da hun, ifølge seg selv, satt og «tenkte litt over livet». 30-åringen bestemte seg for å gjøre comeback, tre år etter at hun ga seg med toppfotball.

– Jeg kom frem til at jeg angret på to ting; at jeg ikke har studert i utlandet, og at jeg aldri klarte å bli landslagsspiller mens jeg var aktiv. Begge virket å være litt for sent å få til, men jeg bestemte meg likevel for å prøve å gjøre noe med det siste, forteller hun.

Ikke nok med at hun ville prøve å bli god nok for landslaget. Hun ville rekke det tidsnok til å få være med til EM - og hadde dermed bare noen få måneder på seg.

Hun ringte gamletreneren i Røa, Geir Nordby, og spurte om hun kunne få være med på noen treninger og se om hun var god nok til en plass på laget. Det takket han ja til.

Kollegaene stusset

Vesterbekkmo jobber som revisor i et firma i Oslo, og det tok ikke lang tid før kollegaene merket at noe var på ferde.

– Jeg måtte jo forklare kollegene mine hvorfor jeg plutselig begynte å trene så mye. De så litt rart på meg da jeg fortalte om prosjektet mitt, sier Vesterbekkmo og humrer.

– Jeg sa jeg skulle prøve å bli landslagsspiller og få være med til EM. De spurte om jeg hadde spilt på landslaget før. Da måtte jeg jo svare ærlig at det hadde jeg ikke. Det var noen blikk da.

Fikk telefon fra landslagstreneren

Vesterbekkmo trente hardt, og fikk kjapt betalt. Et par kamper ut i serien ble hun foretrukket fremfor Caroline Knutsen, som har vært Røas førstekeeper og landslagsmålvakt i en årrekke.

– Jeg sto opp og trente klokken seks om morgenen hver dag. Så gikk jeg på jobb, på trening senere på dagen, og tilbake til jobb igjen. Det ble noen lange dager, forteller hun.

Etter å ha stått noen kamper for Røa kom også telefonen hun hadde håpet på. Landslagstrener Even Pellerud hadde fulgt nøye med på målvaktens utvikling, og ville hun skulle komme på landslagssamling.

– På det tidspunktet husket jeg henne bare som et fjernt navn, siden det var ganske lenge siden hun hadde spilt. Men jeg likte det jeg så av henne på Røa-kampene, sier Pellerud.

God nok for EM - et halvår etter comebacket

Vesterbekkmo fikk blant annet stå i mål i en treningskamp mot Sveits, og Pellerud syntes til slutt hun var god nok til en plass i EM-troppen.

– Jeg visste ikke at målet hennes var EM, men jeg syntes hun var god nok, sier treneren.

Han er imponert over innsatsen 30-åringen har lagt ned.

– Jeg tror nok ikke hun var direkte utrent da hun bestemte seg for å gjøre comeback, men det er uansett veldig imponerende, roser han.

Vesterbekkmo understreker at hun ikke har noen forhåpninger om spilletid under mesterskapet i Sverige. Den siste tiden har Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth vært selvskreven i mål for Norge.

– Nei, det er nesten så jeg håper jeg ikke får spille i EM, for det vil i så fall bety at Ingrid er skadet. Jeg drar for å få opplevelsen, og ser på det som verdens beste sommerferie, sier hun.

Fotball

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28) og kaptein Maren Mjelde (34).

    De er ute med skader og har ikke vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
  • Lode klar for Häcken: – Føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt

    Marius Lode er ferdig i Bodø/Glimt og har signert for den svenske fotballklubben Häcken.

    Det opplyser klubben i sine mediekanaler. Lode fikk i alt 193 kamper for Glimt før han nå flytter til Göteborg og den svenske toppdivisjonen.

    – Det føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt, for det er en klubb og en by jeg har blitt veldig glad i. Totalt sett ser jeg tilbake på en fantastisk tid i Bodø, sier han.

    31-åringen med to landskamper for Norge havnet bak i køen for spilletid hos Glimt og åpnet tidligere i mars opp om et ønske om klubbskifte.

    Tidligere Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen leder Häcken etter at han erstattet Per-Mathias Høgmo. (NTB)

    Marius Lode
    Foto: NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland