Kan ikke love videre FIFA-samarbeid

Nobels Fredssenter vil ikke love at de fortsetter Handshake for Peace-samarbeidet med FIFA.

FIFA President Blatter holds the hand of Bente Erichsen, director of the Nobel Peace Center, during the 62nd FIFA Congress in Budapest

FIFA-president Blatter sammen med Bente Erichsen under en FIFA-kongress i 2012.

Foto: STRINGER / Reuters

Bente Erichsen

Direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina er en av årsakene. Direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, forteller at de nå er i dialog med FIFA om veien videre.

– Når det kommer til de videre mesterskapene, er vi en fase der vi skal evaluere sammen med FIFA. Vi skal si hvor langt kom vi, og hvor er vårt mål i fremtiden. Kontrakten vår gjelder ut 2016, men vi skal allerede nå begynne å diskutere en eventuell fremtid.

Mandag var FIFA-president Sepp Blatter i Oslo for å besøke Nobels Fredssenter for å snakke om det videre samarbeidet om Handshake for Peace - et samarbeid mellom FIFA og fredssenteret samt Norges Fotballforbund.

– Russland ikke et problem

Blatter måtte imidlertid bruke mest tid på spørsmål knyttet til menneskerettigheter i de kommende VM-arrangørene Russland og Qatar.

FIFA-presidenten holder nemlig fast på at Russland skal få arrangere fotball-VM i 2018 selv om landet er midt i en opphetet konflikt med Ukraina.

– Vi er helt nøytrale og ikke en politisk organisasjon, svarte Blatter på spørsmål om hvordan FIFA stiller seg til konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Man må kunne skille sporten fra politikken. Vi har ingen problemer med å reise til Russland for å gjøre klart til VM i 2018. Vi fortsetter det arbeidet i tiden som kommer og skal gjøre dette sammen med blant andre president Vladimir Putin, sa Blatter.

Saken fortsetter under video

Fifa-president Sepp Blatter er i Norge for å promotere Handshake for Peace-kampanjen. NRKs reporter Andreas Stabrun Smith fikk stille et par spørsmål.

Skal evaluere samarbeidet

Uttalelsene er vanskelige for direktør ved et Nobels Fredssenter, Bente Erichsen. Situasjonen i Russland og Qatar er viktige temaer for senteret.

– Vi er helt på det rene når det gjelder de problemene, men vi har ikke tenkt å ta den diskusjonen med pressen først. Vi tar den med FIFA.

Erichsen forteller at Nobels Fredssenter nå skal evaluere samarbeidet med FIFA. Hun er svært forsiktig med å si hva hun tenker om Blatters uttalelser, men vil ikke garantere at de fortsetter samarbeidet.

– Det har jeg ikke tenkt å forskuttere, sier hun til NRK.

– Skal ta det med FIFA

Under møtet med pressen mandag sa Blatter at det ikke er noen utfordringer knyttet til at Ukraina potensielt kan kvalifisere seg til mesterskapet i Russland.

– Om Ukraina kvalifiserer seg, så kommer de til å spille. Russland har som arrangør forpliktet seg til å gi alle lag som kvalifiserer seg, visum til turneringen.

Den mektige FIFA-presidenten sa også at tildelingen til Qatar i 2022 var riktig, til tross for at landet har brutt menneskerettighetene flere ganger.

– Han sa det, men jeg har ikke tenkt å si noe om hva jeg tenker om det (uttalelsene til Blatter). De diskusjonene skal vi ta med FIFA, sier Bente Erichsen til NRK.

– Ikke bare et håndtrykk

Handshake for Peace ble skapt av Norges Fotballforbund og Nobels Fredssenter for å skape bedre holdninger i fotballen og for å fremme et fredsbudskap gjennom et håndtrykk mellom lagkapteinene før kampstart.

Håndtrykket ble tatt i bruk under verdensmesterskapet i Brasil i sommer.

Erichsen er fornøyd med hvordan samarbeidet fungerte under VM i Brasil, men sier man må se nærmere på samarbeidsprosjektet før de neste mesterskapene.

– Det viktige er at det ikke bare blir et håndtrykk, spillerne bør vite hva Handshake for Peace betyr utenfor banen. De er rollemodeller for mange unge mennesker, understreker Erichsen.

Nobels Fredssenter kan ikke love at de fortsetter samarbeidet med det internasjonale fotballforbundet. FIFA-president Sepp Blatter har i dag vært i Oslo for å diskutere kampanjen "Handshake for peace". Men forholdene for arbeiderne i Qatar og Russlands konflikt med Ukraina gjør veien videre vanskelig.

Fotballnyheter