Kampfiksingssaken kan ta år å løse – spillerne fortviler

Etterforskingen av kampfiksingssaken vil ta mye lenger tid enn antatt. De siktede spillerne har kampforbud, og frykter karrierene er over uansett om de blir dømt eller ikke.

Østsiden-Follo

Politiet mener kampen mellom Østsiden og Follo 24. juni var fikset. Her avgjør Østsiden kampen som endte med en 4-3-seier.

Foto: Knut Stenseth / ØB

BORE

Advokat Carl Bore forsvarer den 24 år gamle Follo-spilleren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Spillerne er forhåndsdømte og kan få karrierene ødelagt, sier Carl Bore, forsvarer til en 24 år gammel Follo-spiller.

Både de siktede spillerne og klubbene som er involverte i den såkalte kampfiksingssaken har trodd at en avklaring ville komme før jul. I stedet sier politiet nå at de trenger minst et halvt år ekstra til å etterforske – og i verste fall kan det ta flere år å avslutte saken.

– Vi håper å være ferdig med etterforskningen neste sommer, sier etterforskningsleder Rune Skjold.

Men det er også det tidligste spillerne kan håpe på.

– Tilsvarende økonomisaker strekker seg gjerne over flere år, noen ganger fem-seks år, forteller Skjold.

Det er nytt for Arne Knoph, daglig leder i Asker.

– Vi syntes det var lenge å vente også da vi fikk beskjed om at en løsning kunne komme i oktober eller november, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Etterforskningen av den såkalte kampfiksingsaken trekker ut og politiet sier den ikke vil være ferdig før tidligst neste sommer. Det kan bety at min klients karriere uansett er over, sier en av forsvarerne. Fotballforbundet har rådet klubbene til ikke å bruke de siktede spillerne i kamper.

Etterforskningen i kampfiksingsaken kan dra ut til neste sommer.

Anbefalt spillestopp

Det slo ned som en bombe i Fotball-Norge da tre spillere fra Follo og én Asker-spiller ble siktet for kampfiksing i sommer. Fotballforbundet har anbefalt at disse ikke spiller kamper så lenge de er under etterforskning.

Dersom etterforskningen trekker ut i tid, risikerer de å bli sittende på sidelinjen i flere sesonger – selv om de ikke er dømt.

– Fotballforbundet har lagt press på spillerne basert på forhåndsdømming. Jeg har ingen sympati med spillere som har bedrevet kampfiksing. Men det er viktig å huske at dette er en etterforskning, og det er ikke tatt stilling til saken, sier Bore.

Tilbys neppe nye kontrakter

Tre av de fire siktede spillerne har kontrakter som går ut etter denne sesongen. Etter det NRK forstår er det lite sannsynlig at klubbene vil tilby dem nye kontrakter siden de ikke får spille kamper.

Knoph

Her er daglig leder i Asker Arne Knoph (t.v.) og styreleder i Follo Ole Bjørn Fausa under en pressekonferanse om kampfiksingsaken 13. juli.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Vi ville ta stilling til kontraktforhandlingen når siktelsen eventuelt ble frafalt. Det sier seg selv at dersom det skal ta så lang tid blir det vanskelig å vurdere hva vi skal gjøre, sier Knoph.

Asker har på lik linje med Follo fulgt oppfordringen fra NFF og ikke hatt med den siktede spilleren på kamper.

– For ham er det ille. Han har ikke mange år igjen av en fotballkarriere. Vi vet ikke om han er involvert eller ikke, og det er den situasjonen vi må få avklart, fastslår Knoph.

Alle de siktede spillerne hevder de er uskyldige. Bore sier hans klient regner med å bli sjekket ut av saken.

– For en fotballspiller er det naturligvis viktig å spille kamper. Min klients karriere lider under at han ikke får det, fastslår han.

Forsvareren syns det er vanskelig å forstå at politiet trenger så lang tid på å etterforske saken.

– Jeg er overrasket. Det er sikkert mye å gå gjennom, men man lurer jo på om de har satt inn nok ressurser på saken, sier Bore.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Etterforskningen av den såkalte kampfiksingsaken trekker ut og politiet sier den ikke vil være ferdig før tidligst neste sommer. Det kan bety at min klients karriere uansett er over, sier en av forsvarerne. Fotballforbundet har rådet klubbene til ikke å bruke de siktede spillerne i kamper.

Asker reagerer på tidsbruken i kampfiksingssaken

– Mange involverte

Skjold understreker at politiet jobber så raskt de kan.

– Vi har satt inn like mye ressurser som vi pleier i slike saker. Det er mye materiale og dokumentasjon å gå gjennom, og flere avhør gjenstår. I tillegg er det mange personer og miljøer som er involverte i saken, forklarer han.

Fotballforbundet ønsker ikke å kommentere kritikken fra Bore.

– NFF avventer politiets etterforskning. Vi har etter oppfordring fra klubbene gitt råd om å ikke bruke siktede spillere i kamper ut sesongen, men samtidig presisert at det er klubbene som bestemmer dette, skriver informasjonssjef Svein Graff i en sms til NRK.

Fotballnyheter