Normal

Seks siktet i kampfiksingssak i Danmark

Seks personer er siktet for å ha fikset to kamper i dansk toppfotball. De skal ha vunnet nærmere én million kroner på fiksinga.

Dansk fotball

Seks personer er siktet for å ha fikset to kamper i dansk fotball. Vejle, i svarte drakter, spilte i en av kampene som skal ha blitt fikset.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

De seks mennene er ifølge dansk politi siktet for å ha avtalt hva resultatet skulle bli i to kamper spilt høsten 2010 på andre nivå i Danmark. Det skriver den danske avisa Berlingske.

Kampene det er snakk var mellom Hvidofre IF og motstanderne Velje og FC Hjørring. En av de siktede i saken er Lasse Krogh, som tidligere har vært keeper for Hvidofre.

– Jeg kan bekrefte at han er siktet og at han ikke kjenner seg skyldig. Jeg er ikke sikker på at denne siktelsen vil føre til noe, saken ser tynn ut, sier Kroghs advokat, Casper Andreasen.

Én million

De seks mennene skal ifølge dansk politi ha vunnet 900 000 danske kroner, nesten en million norske, på de to kampene. Den første kampen ble spilt 24. oktober 2010 mellom Hvidofre og FC Hjørring. Avtalen mennene hadde inngått er ifølge politiet at Hvidofre skulle slippe inn minst fire mål. Hvidofre tapte 4-2.

Den neste kampen ble spilt 14. november samme år, og denne gangen var avtalen at Hvidofre skulle tape med minst to mål. Kampen endte med at de tapte 5-0. Ifølge dansk politi tjente de seks mennene 300 000 danske kroner på den første kampen, og ytterligere 600 000 på den andre.

Knyttes til Asia

Politiet kom på sporet av saken etter at en av de seks mennene, en 27 år gammel mann, tilsto til politiet. Fire andre nekter straffskyld, mens den femte ikke vil opplyse til Berlingkse hvordan han stiller seg til tiltalen.

Saken knyttes også opp mot en filippinsk organisasjon, som ifølge dansk politi skal ha vunnet 2-3 millioner kroner på en av de fiksede kampene.

Det danske fotballforbundet (DBU) hjalp politiet med informasjon om kampene for halvannet år siden, men vet eller ingenting om utviklingen i saken.

– Det er fryktelig hvis disse anklagene stemmer. Vi vil gjøre alt for å bekjempe kampfiksing, det kan ikke få feste i dansk fotball, sier sikkerhetssjef i DBU, Henrik Kjær Jensen.

Forbildet Danmark

Norge ble selv rystet av en kampfiksingsskandale sommeren 2012, da spillere fra Asker og Follo ble siktet for kampfiksing. Fem spillere fra de to lagene ble siket i saken, i tillegg til en 30 år gammel tipper og fire personer med tilhold i Sverige.

For nesten et år siden ble det holdt en konferanse mot kampfiksing i Århus. Der trakk Morten Johnsen i Norges Idrettsforbund Danmark fram som et forbilde i kampen mot kampfiksing.

Nå har danskene fått sin egen skandale å hanskes med, og rettssaken mot de seks mennene starter 19. desember.

Fotballnyheter