Kåfjord tror Valcke kan bli anmeldt

Han var med på å frifinne FIFA-presidenten, men tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord tror ikke problemene er over for Sepp Blatter.

Jerome Valcke og Sondre Kåfjord

Generalsekretær Jerome Valcke kan komme i mer problemer mener Sondre Kåfjord

Foto: Scanpix

Blatters høyre hånd, generalsekretær Jerome Valcke, er i veldig hardt vær. En omstridt epost Valcke tidligere har sendt ble nemlig offentliggjort søndag. Der sto det blant annet:

– Kanskje han (Mohammed Bin Hammam, journ anm) tror han kan kjøpe FIFA på samme måten som Qatar kjøpte VM 2022.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt forundret da jeg så den, sier Sondre Kåfjord til NRK.

Les hele eposten til Valcke her

Kåfjord har en meget sentral rolle i oppvasken FIFA nå sier de er i gang med - der aktører helt i toppen av FIFA er anklaget for korrupskon.

Sepp Blatter

Sepp Blatter har foreløpig blitt frikjent

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Han er nemlig eneste europeiske representant i FIFAs fem mann store etiske komite, som søndag bestemte at Sepp Blatter ikke er skyldig i anklagene om befatning med bestikkelser.

Samtidig ble det avgjort at visepresident Jack Warner og presidenten i Det asiatiske fotballforbundet, Mohammed Bin Hammam, skal etterforskes videre - og derfor er suspenderte fra FIFA midlertidig.

Når det gjelder eposten fra Valcke, ville ikke Blatter si veldig mye under mandagens intense pressekonferanse i Zürich.

– Jeg kan bare henvise til den uttalelsen Valcke selv har sendt ut om denne saken, men det jeg kan si er at vi ikke gjorde noen forskjell i prosedyrene ved tildelingen av mesterskapet i 2022 i forhold til 2018.

Det er hevet over tvil at dersom Valcke skulle havne under etterforskning, vil det være et slag for Blatter. De to er gode venner, og det var Blatter som foreslo ham som ny generalsekretær og fikk gjennomslag for det i 2007.

Kåfjord selv vokter også sine ord, fordi han fort kan få saken på bordet i den etiske komiteen og dermed må ta stilling til den i FIFAs eget tribunal.

– Det kan fort bli en case. Det vil være dumt av meg å begynne å kommentere dette, fordi man aldri vet hva som dukker opp som sak, sier han til NRK.

Dersom én av FIFAs eksekutivkomitemedlemmer krever det, må Valcke etterforskes, ifølge FIFAs retningslinjer. Det var dét som skjedde da Sepp Blatter selv havnet under lupen, anklaget for kjennskap til bestikkelser, fredag. Da var det Mohammed Bin Hammam som krevde at presidenten måtte gås etter i sømmene.

Neste mann kan altså fort bli Blatters høyre hånd, Jerome Valcke.

Valckes dementi

Valcke selv gikk mandag kveld ut og sa at han ikke mente det som står svart på hvitt i mailen han selv har vedkjent seg å ha forfattet, der han altså sier at Qatar kjøpte retten til å få VM om 11 år.

– Det jeg mente å si i mailen er at Qatar brukte landets finansielle muskler i lobbyvirksomhet for å få støtte til sin søknad, forklarer Valcke nå.

«Qatar var en kandidat med et stort budsjett, og landet har brukt penger på å lansere søknaden sin på en svært effektiv måte over hele verden», heter det i en uttalelse fra FIFA-hovedkvarteret, som er ført i pennen av nettopp Valcke.

Han understreker sterkt at han ikke hadde til hensikt å antyde at Qatar har brukt skitne triks eller andre uetiske midler for å få VM-sluttspillet i 2022.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Real vidare, Barcelona ute

  Real Madrid sleit seg vidare til kvartfinalen i den spanske cupen, medabn Barcelona blei slått ut.

  Real var ille ute i åttedelsfinalen, dei også. Mot Elche blei Marcelo utvist i første ekstraomgang, og Elche tok leiinga 1-0 på frisparket som følgde.

  Men i andre ekstraomgang sytte Isco og Eden Hazard for at Real vann 2-1 over heimelaget.

  Ekstraomgngar blei det også i Bilbao, der Athletic slo Barcelona 3-2. Bilbao leia både 1-0 og 2-1, med Pedri utlikna tre minutt på overtid. Iker Muniain sikra Athletic sigeren på straffe i slutten av første ekstraomgang.

  Real Madrid jubler
  Foto: PABLO MORANO / Reuters
 • Liverpool klare for ligacupfinalen

  Liverpool trakk det lengste strået da de slo Arsenal 2-0 på Emirates Stadium.

  Det skjedde etter to scoringer av Diogo Jota. Portugiseren scoret to flotte mål, da han først leverte en sterk soloprestasjon som endte i scoring.

  Deretter chippet han lekkert over Ramsdale og satte 2-0 til gultrøyene for anledningen.

  Martin Ødegaard var med på start, og til tross for at han leverte en god kamp kunne han ikke gjøre noe med Liverpools avansement til ligacupfinalen.

  I finalen venter Chelsea, som slo ut Tottenham over to kamper.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Algerie ute av afrikamesterskapet

  Regjerende mester Algerie er ute av afrikamesterskapet etter å ha tapt 1-3 for Elfenbenskysten torsdag.

  Riyad Mahrez og Algerie havnet dermed på sisteplass i gruppen sin.

  Nettopp Mahrez ble en av syndebukkene da han bommet på straffespark etter en time spilt.

  Det var Franck Kessié, Ibrahim Sangaré og Nicolas Pépé som sikret gruppeseier for Elfenbenskysten.

  Algerie havnet på sin side bak Ekvatorial-Guinea og Sierra Leone.

  Riyad Mahrez
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Norsk duell i ligacupen

  Chelsea møter Manchester United i ligacupsemifinalen for kvinner neste måned. Det kan bli flere norske dueller i den kampen.

  Maria Thorisdottir og Vilde Bøe Risa bidro til Manchester Uniteds borteseier mot Arsenal i kvartfinalen onsdag, mens Guro Reiten var innbytter i Chelseas seier over West Ham. Maren Mjelde er også i Chelsea-stallen.

  Lagene ble trukket mot hverandre i semifinaletrekningen torsdag, mens Manchester City møter Tottenham. Det blir altså London mot Manchester i begge semifinaler. De spilles 2. og 3. februar.

  For Thorisdottir blir det et oppgjør mot gamleklubben.

  Women's Champions League - Group A - VfL Wolfsburg v Chelsea
  Foto: FABIAN BIMMER / Reuters
 • Bild: Haalands agent innlagt på intensiven

  Erling Braut Haalands agent Mino Raiola er innlagt på intensiven med lungesykdom. Det skriver den tyske avisen Bild.

  Han skal ha gjennomført en planlagt operasjon for én uke siden, og den gangen så det ut til at ting gikk bra.

  Superagenten er innlagt på et sykehus i Milano.

  Han er agenten til stjernespillere som Paul Pogba, Gianluigi Donnarumma, Mathijs De Ligt og Zlatan Ibrahimovic.

  Mino Raiola.
  Foto: VALERY HACHE / AFP