NRK Meny
Normal

Kåfjord tror Valcke kan bli anmeldt

Han var med på å frifinne FIFA-presidenten, men tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord tror ikke problemene er over for Sepp Blatter.

Jerome Valcke og Sondre Kåfjord

Generalsekretær Jerome Valcke kan komme i mer problemer mener Sondre Kåfjord

Foto: Scanpix

Blatters høyre hånd, generalsekretær Jerome Valcke, er i veldig hardt vær. En omstridt epost Valcke tidligere har sendt ble nemlig offentliggjort søndag. Der sto det blant annet:

– Kanskje han (Mohammed Bin Hammam, journ anm) tror han kan kjøpe FIFA på samme måten som Qatar kjøpte VM 2022.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt forundret da jeg så den, sier Sondre Kåfjord til NRK.

Les hele eposten til Valcke her

Kåfjord har en meget sentral rolle i oppvasken FIFA nå sier de er i gang med - der aktører helt i toppen av FIFA er anklaget for korrupskon.

Sepp Blatter

Sepp Blatter har foreløpig blitt frikjent

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Han er nemlig eneste europeiske representant i FIFAs fem mann store etiske komite, som søndag bestemte at Sepp Blatter ikke er skyldig i anklagene om befatning med bestikkelser.

Samtidig ble det avgjort at visepresident Jack Warner og presidenten i Det asiatiske fotballforbundet, Mohammed Bin Hammam, skal etterforskes videre - og derfor er suspenderte fra FIFA midlertidig.

Når det gjelder eposten fra Valcke, ville ikke Blatter si veldig mye under mandagens intense pressekonferanse i Zürich.

– Jeg kan bare henvise til den uttalelsen Valcke selv har sendt ut om denne saken, men det jeg kan si er at vi ikke gjorde noen forskjell i prosedyrene ved tildelingen av mesterskapet i 2022 i forhold til 2018.

Det er hevet over tvil at dersom Valcke skulle havne under etterforskning, vil det være et slag for Blatter. De to er gode venner, og det var Blatter som foreslo ham som ny generalsekretær og fikk gjennomslag for det i 2007.

Kåfjord selv vokter også sine ord, fordi han fort kan få saken på bordet i den etiske komiteen og dermed må ta stilling til den i FIFAs eget tribunal.

– Det kan fort bli en case. Det vil være dumt av meg å begynne å kommentere dette, fordi man aldri vet hva som dukker opp som sak, sier han til NRK.

Dersom én av FIFAs eksekutivkomitemedlemmer krever det, må Valcke etterforskes, ifølge FIFAs retningslinjer. Det var dét som skjedde da Sepp Blatter selv havnet under lupen, anklaget for kjennskap til bestikkelser, fredag. Da var det Mohammed Bin Hammam som krevde at presidenten måtte gås etter i sømmene.

Neste mann kan altså fort bli Blatters høyre hånd, Jerome Valcke.

Valckes dementi

Valcke selv gikk mandag kveld ut og sa at han ikke mente det som står svart på hvitt i mailen han selv har vedkjent seg å ha forfattet, der han altså sier at Qatar kjøpte retten til å få VM om 11 år.

– Det jeg mente å si i mailen er at Qatar brukte landets finansielle muskler i lobbyvirksomhet for å få støtte til sin søknad, forklarer Valcke nå.

«Qatar var en kandidat med et stort budsjett, og landet har brukt penger på å lansere søknaden sin på en svært effektiv måte over hele verden», heter det i en uttalelse fra FIFA-hovedkvarteret, som er ført i pennen av nettopp Valcke.

Han understreker sterkt at han ikke hadde til hensikt å antyde at Qatar har brukt skitne triks eller andre uetiske midler for å få VM-sluttspillet i 2022.

Fotballnyheter