NRK Meny
Normal

Johnsen vil ikke være toppscorer: – Håper «Moa» går forbi meg

ULLEVAAL (NRK.no) Frode Johnsen visste ikke at han er toppscorer i Norges tropp. Veteranen håper en av de andre spissene tar ham igjen snarest – og gjerne alt i kveld.

johnsen

Frode Johnsen er tilbake i landslagsvarmen, seks år etter hans forrige landskamp. Egil Olsen håper 39-åringen kan bli en joker på grunn av sine ferdigheter i luftrommet foran mål.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Følg kampen direkte fra 19.00: NORGE - KYPROS

– Jeg visste jeg lå ganske greit an, men ikke at jeg hadde flest, sier Johnsen etter at NRK.no har informert han om at han er mestscorende i den siste landslagstroppen til Egil Olsen.

Johnsen har 10 scoringer på 33 kamper med flagg på brystet. Mohammed Abdellaoue er nestemann på listen. Han har scoret syv mål på 26 kamper.

De øvrige spissene i troppen står med ett eller 0 mål for landslaget.

Gir utfordring til «Moa»

moa

Mohammed Abellaoue har stort sett vært førstevalg på topp for Norge de siste årene, men det har i perioder gått mange kamper mellom scoringene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norges spisser har fått mye kritikk for å være for lite målfarlige, og Johnsen medgir at det har kommet for få mål fra Norges angripere de siste årene.

Selv har han ikke spilt på landslaget siden 2007, men er hentet inn i troppen i en alder av 39 år etter en svært god sesong på topp for Odd.

– Men det er ikke bare spissenes feil at de scorer lite på landslaget. Det er laget som sammen gjør at spissene scorer. I Rosenborg var jeg ikke bedre enn jeg er nå, men det var måten laget spilte på sammen som gjorde at jeg kunne score målene, forteller Johnsen, som scoret 74 mål på 164 kamper for trøndelaget.

Selv om han understreker at han er i god nok form for landslaget nå, innser veteranen at det er andre som skal føre Norge videre i årene som kommer. Han har ikke noe ønske om å beholde «toppscorertittelen» sin lenge.

– Jeg scorer gjerne flere selv også, så klart, men håper egentlig noen av de andre går forbi meg ganske fort. Det gjør de nok også. Kanskje kan «Moa» ta meg igjen allerede på fredag, sier Johnsen med et smil.

Kritikken preller av

Mohammed Abdellaoue tar gjerne imot målutfordringen fra Johnsen.

– He, he. Fire scoringer mot Kypros? Ja, det er så klart mulig. Jeg vil score mange mål i alle kamper, jeg, sier han.

Til tross for det ønsket har «Moa» måttet tåle mange kritiske spørsmål om hvorfor han ikke scorer mer for landslaget. Snittet på 0,27 mål pr kamp fra Norges førstevalg på spissplass ser ikke veldig imponerende ut ved første øyekast.

I treningskampen mot Sverige for tre uker siden scoret Abdellaoue på straffespark. Det var hans første scoring siden 14. november 2012, og forrige scoring før det igjen kom mot Island 2. september 2011.

Målet mot Sverige har imidlertid gitt selvtillit, og «Moa» sier han føler han er i scoringsform før de viktige VM-kvalifiseringskampene som venter - bunnlaget Kypros på fredag og gruppeleder Sveits på tirsdag. Norge må vinne om det skal være håp om VM-sluttspill.

– Jeg legger stort press på meg selv når det gjelder å score. Det er det viktigste jeg gjør, fastlår Abdellaoue.

Han nekter for at kritikken noensinne har gått innpå ham.

– Nei, den gjør faktisk ikke det, nettopp fordi presset jeg legger på meg selv er like stort, sier Abdellaoue.

Spissprosjekt

Norges Fotballforbund har selv sett behovet for nye storscorere, og lanserte denne uken et nytt prosjekt, hvor seks unge og talentfulle spisser skal få spesialoppfølging den kommende tiden.

– Tidligere hadde vi spisser som Flo, Solskjær, Iversen, Carew, Rushfeldt og mange flere. For all del, vi har gode spisser i dag også, men vi ønsker å gi den rollen ekstra oppmerksomhet og bevisstgjøre hverdagen deres, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb på lanseringen.

Johnsen sier det ikke er så merkelig at et lag som Norge innimellom opplever litt «tørketid» hos spissene.

– Norge er et ganske lite land, og har få spillere å ta av. De fleste av spissene spiller i store og gode klubber, men det er faktisk ganske tøff motstand man møter på landslaget. I tillegg handler det kanskje litt om spillestilen til Norge, sier han.

Fotballnyheter