NRK Meny
Normal

Ap-topp slakter Diskeruds kritikk av norsk idrett

– Norsk idrett kan bli bedre, men den medisinen Diskerud foreslår er jeg helt sikker på at ikke virker, sier Raymond Johansen som mener Vegard Ulvangs kritikk av Northugs privatsatsing inneholder gode poenger.

Raymond Johansen

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen mener Mikkel Diskerud må forklare hva han egentlig mener i sin kritikk av norsk idrett. Innfelt Twitter-meldingen Johansen la ut som sin første reaksjon på kritikken fra «Mix».

Foto: NTB Scanpix

Raymond Johansen mener Mikkel Diskerud bommer kraftig i sin begrunnelse av hvorfor han velger å spille landslagsfotball for USA fremfor Norge.

– Hvis du tror en dyrking av individet alene fører til suksess i Norge, tar du helt feil. Vi er av avhengige av bredde for å få fram norsk enere, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til NRK.no.

Selv om han er på ferie i utlandet har Ap-politikeren fått med seg de kontroversielle uttalelsene Mikkel «Mix» Diskerud kom med fredag. Rosenborg-spilleren kritiserte norsk idrett for å satse for lite på individet og sammenlignet norsk idrett med en fasciststat.

– Norsk idrett er en suksesshistorie fordi vi har fått frem en stor bredde gjennom å dra i samme ende av tauet. Det er verdier som tidligere Stabæk-spiller Diskerud har nytt veldig godt av, sier Johansen.

– Kan svekke norsk idrett

Tidligere denne uken var Vegard Ulvang inne på samme tematikk i sin knallharde kritikk av Petter Northugs privatsatsing.

– Det å bryte ut av Norges Skiforbunds landslagssystem er et alvorlig brudd på måten vi er organisert på, sa Ulvang til NRK.no.

Diskerud

Rosenborg-spiller Mikkel Diskerud skapte fredag overskrifter da han sammenlignet norsk idrett med en fasciststat.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Johansen har fulgt med på saken.

– Ulvang har mang viktige og gode poenger, sier Ap-politikeren og legger til:

– Hvis enkeltindivider tror suksess kommer ved å gi mer penger til eliten på bekostning av bredden, vil det på sikt svekke Norge som idrettsnasjon.

«Godfot-teorien»

Johansen har tidligere hatt flere roller i Vålerenga og kjenner norsk fotball godt. Da Ap-poltikeren fredag ettermiddag leste utspillet til Diskerud klarte han ikke å holde seg og la ut følgende melding på Twitter:

«Diskerud spiller på et lag som er bygd på Eggens postulater om å gjøre hverandre gode. Hans oppgulp om verdiene i norsk idrett lavmål.»

– VI har kanskje ikke bredde nok til å dyrke frem enere, men vi har mulighet til å spille hverandre gode. Nettopp den kulturen bygde Nils Arne Eggen opp i Rosenborg. Rosenborg er blitt gode på grunn av samhandling. Derfor mener jeg Rosenborg-spiller Diskerud må forklare hva han egentlig mener, sier Johansen når NRK.no ber han utdype Twitter-meldingen.

– På tynn is

NRK.no har vært i kontakt med Diskerud som ikke ønsker å kommentere utspillet til Johansen.

Fredag ble det klart at «Mix», som både er norsk og amerikansk statsborger, har bestemt seg for å representere USA og er tatt ut i lagets tropp til Gold Cup i juli

I en epost tidligere fredag skrev «Mix» følgende:

– Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser – mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå.

Johansen rister på hodet over sammenligningen fotballspilleren trekker mellom det norske samfunnet og kommunismen og fascismen

– Her er Diskerud virkelig på tynn is, sier han og utdyper:

– Er det noe som preget kommunismen og fascismens bruk av idrett var det nettopp dyrking av individer. Man ønsket å bruke idretten som virkemiddel i propagandaen med å bygge staten der man viste frem sterke selvbevisste individer. Det skjedde ikke gjennom et kollektiv.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia