NRK Meny
Normal

Jimmy Jump forklarer VM-stuntet

Jimmy Jump fanget igjen verdens oppmerksomhet. Nå forklarer han hvordan han tok seg inn på banen under VM-finalen i Johannesburg.

- Den følelsen er helt utrolig. Når jeg løp over banen sa jeg til meg selv: "Jimmy nå bidrar du til en bedre verden". Det er en bra følelse. Jeg løper for å føle meg fri, sier Jimmy Jump til NRK.

Jimmy er verdenskjent for å storme store idrettsarrangementer. Under VM-finalen gjorde han det igjen.

Til NRK forklarer den oppmerksomhetssyke 36-åringen hvordan han nok en gang klarte å fange verdens oppmerksomhet.

Les også:

Utkledd om misjonær

Jaume Marquet Cot, som er Jimmy Jumps egentlige navn, har blitt et så kjent ansikt at han var nødt til å kamuflere seg for å komme inn i Sør-Afrika.

- Jeg ankom Johannesburg i hvite klær, kledd som en misjonær fordi jeg var redd de (politiet) skulle stoppe meg, sier Jimmy Jump til NRK.

I kamuflasje kom han seg forbi vaktene på flyplassen og var klar for sitt største stunt til nå.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Måtte ha to forsøk

Vel inn på Soccer City måtte Jimmy ha to forsøk før han lyktes.

- Jeg prøvde først å ta meg inn på banen da Fabio Cannavaro leverte fra seg VM-trofeet, men da jeg var på vei ut på banen ble jeg stoppet av en sikkerhetsvakt, sier han.

Da ble Jimmy nervøs. Han hadde funnet et ledig sete og var redd eieren skulle ankomme stadion slik at han på nytt måtte flytte seg, men det tok ikke lang tid før neste mulighet dukket opp.

- Bare sekunder før spillerne skulle til å synge nasjonalsangene, så jeg muligheten igjen. Da sto VM-trofeet alene foran en mengde pressefotografer. Rett bak meg falt et sørafrikansk til bakken. Det tok vaktenes oppmerksomhet. Da bestemte jeg meg for å løpe ut på banen for å sette min røde lue på VM-trofeet.

Jimmy stormet over banen og var bare centimetere fra å lyktes i sitt oppdrag. Kun en kraftig takling av en sikkerhetsvakt hindret han fra å nå det endelige målet.

Jimmy Jump

Så nærme var Jimmy Jump.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

For 37-åringen virker akkurat det å spille mindre rolle. Det viktigste er symbolverdien.

- For meg symboliserer lua frihet. Jeg elsker hele verden og ønsker å være et internasjonal symbol på fred og kjærlighet, sier han.

Etterspillet av stuntet ble en natt i fengsel og en bot på 1700 kroner.

Norsk manager

Jimmy Jumps stunt blir delvis finansiert av hans norske manger Alex Sola. Han mener at fengselsoppholdet var verre enn boten.

- Boten var veldig billig, og advokatutgiftene som kom i tillegg hadde vi regnet med. Sånn sett var det verre at han måtte sitte i fangenskap i et dårlig fengsel, sier Sola til NRKsport.no.

I etterkant av stuntet har de to naturlig nok fått mye oppmerksomhet fra mange hold. Sola sier han har respekt for de som mener de opptrer tåpelig, men at han støtter «Jimmy Jump».

- Vi vil vise at hvem som helst kan være noen og er verdt noe. Folk har en plikt til å føle seg fri, og det er det vi prøver å få frem, sier Sola.

Flere stunt

Scenehopperen har gjort mange stunt. Tidligere i år lurte han seg inn på scenen under Spanias bidrag i Melodi Grand Prix på Fornebu, og for to år siden snek han seg inn på banen under semifinalene i fotball-EM.

Nå er det uklart hva som blir det neste prosjektet. De to er i Sør-Afrika, og de er opptatt av å få med seg en safari før de forlater landet.

- Han sier han vil prøve å sette lua si på et nesehorn, men det får jeg vel prøve å snakke ham fra, sier Sola.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.