Hopp til innhold

Jönsson: – Nå var det familiens tur til å bestemme

– Da vi passerte 30 poeng og jeg følte at vi hadde berget plassen i eliteserien, da kom tankene om en snarlig retur til Sverige, sier Jan Jönsson, som slutter i Aalesund etter sesongen.

Jan Jönsson

Jan Jönsson er ferdig som AaFK-trener, ifølge styrelederen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Henrik Hoff

Daglig leder i AaFK, Henrik Hoff.

Foto: Ole Ottar Høgstavoll / NRK

Det forteller han til Sunnmørsposten .

– Savnet etter dem der hjemme i Halmstad har bare blitt stadig sterkere, og nå er det deres tur til å bestemme litt, sier svensken som har vært trener i Norge i ti år.

Jan Jönsson slutter som hovedtrener i eliteserieklubben Aalesund etter årets sesong. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding i kveld.

– Jan Jönsson (54) er etter eget ønske løst fra sin kontrakt med Aalesunds Fotballklubb. Janne forlater Ålesund etter årets sesong for å reise hjem til Sverige og begrunner dette med familiære årsaker, skriver Aalesund FK i en pressemelding.

Klubbens styreleder Kjell Tennfjord sier at det ikke ligger npoen dramatikk i Jönssons avgang.

– Han har selv sagt at han har følt avstanden til barna og familien sin som en stor utfordring og vi har vist forståelse for hans begrunnelse. Vi har hele veien hatt et ryddig forhold, sier Tennfjord.

– Dette har egentlig vært klart en god stund. I sin toårskontrakt som går ut neste år, har han en klausul som sier at kontrakten kan sies opp innen en viss dato. Og denne klausulen har Janne benyttet seg av, sier Bjarne Haagensen til Sunnmørsposten .

Haagensen er leder av Ålesund Fotball AS, som sitter på pengesekken.

Dette betyr at Jan Jönsson skal leder Aalesund i bare to kamper til – hjemme mot Vålerenga og borte mot Sandnes Ulf. AaFK har hatt en heller middels sesong, men med god høstform med bare ett tap på de siste sju kampene har de berget plassen i eliteserien.

– Vi har en plan

Haagensen mener Jönssons avgang ikke betyr så mye for klubben.

– Vi har en plan både for trenerspørsmålet og for hvilke nye spillere vi skal hente, så jeg føler at vi har det meste «på stell», sier Haagensen til avisa.

Svensken har trent Aalesund de siste to årene etter tidligere å ha ledet Stabæk og Rosenborg.

– Allerede for en uke siden hadde vi et møte med Janne hvor han ga klart uttrykk for sitt ønske om å bli løst fra kontrakten av familiære årsaker. Vi nedsatte da en gruppe for å jobbe med trenerspørsmålet. Gruppen er alt i gang med arbeidet for å få på plass en ny trener, forteller styreleder Tennfjord.

Fristes av å trene svensk klubb

Jönsson tok over treneransvaret i sunnmørsklubben etter Kjetil Rekdal. I sin første sesong som AaFK-trener førte han laget til en 4.-plass.

I år har det ikke gått like bra. Laget er på 9.-plass på tabellen to runder før serieslutt.

I et intervju med svensk TV 4 innrømmet han tidligere i uken at han fristes av tanken på å trene en klubb i hjemlandet.

– Savner familien

Jönsson selv sier han har hatt det fint i Ålesund. Men kona og de to barna har valgt å bli boende i Halmstad siden Jönsson sluttet i Rosenborg i 2012. Det er derfor familiære årsaker til at han nå velger å reise tilbake til hjemlandet ett år før kontrakten går ut.

– Jeg er takknemlig for at klubben og ledelsen har vist forståelse for mitt ønske. Familiære årsaker og ønsket om å være nærmere familien er den eneste grunnen til dette. Jeg har hatt en fin tid i en flott klubb og i Ålesund, understreker Jan Jönsson.

Fotball

 • Har satt dato for Moldes CAS-høring

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) har satt opp dato for når saken mellom Molde og Abidjan City skal behandles, det skriver TV 2. Saken er satt til 15. juni.

  Abdijan City, som holder til i Elfenbenskysten, har klaget inn Molde til CAS fordi de mener at den norske klubben «stjal» David Datro Fofana. Molde mener på sin side at Fofana stod uten kontrakt da de hentet ham i 2021, mens Abdijan mener han hadde kontrakt med dem.

  Fofana spiller nå i Chelsea etter overgangen fra Molde i vinter.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Sandefjord (2-1)
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Stabæk med to utvisninger i seier over VIF

  Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

  Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte ballen i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

  Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt.

  Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

  Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen, skriver NTB.

  Eliteserien 2023: Stabæk - Vålerenga (runde 8)
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tromsø headet seg til tre poeng mot Haugesund

  To perfekte cornere ble svingt inn og stanget i mål fra Tromsøs midtstoppere da Haugesund ble nedkjempet 2-1 i Eliteserien mandag.

  Etter 18 minutter steg Jostein Gundersen til værs i feltet og headet inn ledelse til Tromsø. Haugesunds Bruno Leite hamret deretter inn utligningsmålet etter en halvtime med et prosjektil av et skudd. Noen minutter etter hvilen var det Anders Jenssen som stanget corneren til Antonsen i mål.

  Haugesund hadde ikke noen flere mål i seg, og dermed vant Tromsø 2-1, skriver NTB.

  Tromsø, jubel
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Molde slo tilbake etter sjokktapet

  Molde hadde full kontroll hjemme mot Sandefjord og vant 5-0 i eliteserien. Dermed revansjerte de seg etter tapet for fylkesrival Aalesund.

  Ola Brynhildsen (to mål), Emil Breivik, Martin Linnes og Magnus Grødem scoret målene som sikret hjemmeseier i Molde.

  Molde står nå med fire seirer, én uavgjort og fire tap på de ni første seriekampene denne sesongen, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Molde - Sandefjord
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Sarpsborg vant for tredje kamp på rad

  Sarpsborg var det beste laget og vant fortjent 3-1 hjemme mot Aalesund mandag. Med nok en trepoenger fortsetter blåtrøyene å klatre på tabellen.

  Christopher Baah scoret sitt første for klubben, før Joachim Soltvedt ordnet tomålsledelse. Isaac Atanga reduserte sju minutter før pause og holdt liv i håpet om poeng for gjestene. Likevel ble det med håpet for Aalesund, da Bjørn Inge Utvik stanget inn et hjørnespark til 3-1 halvveis inn i 2. omgang, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Sarpsborg 08 - Aalesund
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund