Fotballstjernen flyttet til «øde øy» ved Island: – Jeg er nok litt annerledes

David James levde stjernelivet i England. Så pakket han keeperhanskene og forlot alt han hadde for å spille fotball i iskald sjøbris på en liten islandsk øy.

David James playig with Icelandic football team ÍBV

David James forteller at naturen og det dramatiske været er det han liker best med å bo på Island. – Men jeg sliter litt med å uttale noen av navnene på motstanderne våre, selv om jeg øver og øver, innrømmer han.

Foto: Ernir Eyjólfsson

– Først tenkte jeg på det som en spøk, sier David James til NRK.no.

Han har nettopp kommet hjem fra en morgendukkert i sjøen som omkranser Heimaey, den islandske øya han har flyttet til.

Der bor det åtte millioner lundefugler og drøyt 4000 mennesker. Og nå også en tidligere Liverpool- og Manchester City-spiller.

James har stått for en liten fotballsensasjon ved å melde overgang til øyas fotballag, IBV. Det er bare tre år siden han sto i mål for England under VM i Sør-Afrika, i hans siste av hele 13 sesonger inn og ut av landslaget.

david

James satser på en managerkarriere, og er spillende assistenttrener i IBV. Her i aksjon på treningsfeltet. – Jeg hadde nok ikke flyttet hit hvis det bare var for å spille, men slik det er nå er det perfekt, sier han.

Foto: RUV

Over telefonen høres så vidt lyden av lange keeperfingre som tapper på noe mens han tenker tilbake på øyeblikket da han bestemte seg for å forlate alt han hadde i England.

– Etter hvert begynte jeg å like tanken på å flytte. Jeg skjønte at jeg ikke kunne ha ønsket meg en bedre opplevelse enn den jeg får her på Island, sier han.

Tidligere i år fikk James en telefon fra Hermann Hreidarsson, hans gamle lagkamerat under tiden i Portsmouth. Islendingen hadde fått managerjobben i IBV, hans første trenerjobb noensinne. Hreidarsson trengte en keeper. Og en assistentrener. Valget var enkelt.

– Hermann ringte og sa bare at jeg skulle flytte hit. Ja, han sa det bare sånn, sier James og ler.

Lager publikumsrekord

Han har rukket å fylle 42 år, og IBV er faktisk den første klubben hans utenfor England. James har spilt 573 Premier League-kamper, nest flest av alle noensinne. I fjor spilte han for Bournemouth i den nest øverste divisjonen.

Island-oppholdet er ikke bare et eventyr på slutten av karrieren, men også en del av en langsiktig plan om en dag å bli hovedmanager i en klubb.

– Jeg driver og tar a-lisens som trener, og hadde et ønske om å få prøve meg. Da jeg hadde sett fasilitetene her og møtt guttene, var det ikke noe spørsmål. Dette er et perfekt sted for meg å begynne, spesielt siden jeg både får spille og være trener, sier James.

Til de første hjemmekampene han spilte i den islandske eliteserienfor kom det rundt 1000 tilskuere. Så begynte noe å skje. Med James på laget har klubben satt tilskuerrekord med over 2000 personer på kamp.

– Det er ikke mye i England, men her betyr det at halvparten av alle på øya kommer på kamp. Det er fantastisk, fastslår James.

– Du har spilt alle slags store kamper på noen av verdens største stadioner. Sammenlignet med det, hvordan er det å spille kamper på Island?

– Vet du, jeg har som du sier spilt foran veldig mye publikum, men på noen av de kampene var det ikke stemning i det hele tatt. Her har stemningen vært god hver gang, så langt. Jeg tror det er fordi det er veldig mye spenning i islandsk fotball, siden de ikke har noe klart enerlag nå og man ikke aner på forhånd hvem som kan vinne serien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPORT SOCCER

David James spilte syv sesonger for Liverpool. Her er han og norske Øyvind Leonhardsen hjelpeløse tilskuere til at Manchester Uniteds Andy Cole scorer sitt andre for kvelden under en kamp i 1997.

Foto: DAN CHUNG / REUTERS

Studerer psykologi

Hjemme i England er James en stor stjerne, og har levd deretter. Nå bor han og to lagkamerater i en leilighet som ikke ligner veldig mye på villaen han flyttet fra.

Kjendis er han også på Island, men James forteller at han nyter at livet er roligere på den lille øya. Likevel hevder han å ha mer å gjøre på enn noensinne.

– Jeg skjønner at du spør, men det er mye å gjøre her. Jeg er jo på gymmen en del. Så ser jeg veldig mye film. I tillegg studerer jeg psykologi på universitetet, forteller han, før han kommer på noe annet:

– Men noe jeg gjør veldig mye er å bare hoppe i bilen og kjøre rundt på øya og se meg om. Jeg kjører til vulkanen og bare sitter der og ser. Ærlig talt, det er så vakkert. Jeg kan sitte i bilen sammen med Hermann som prater til meg, men jeg hører ikke fordi jeg er så opptatt av å få med meg all den flotte naturen, humrer han.

Fra nintendoelsker til naturelsker

Dersom man følger James på Twitter, skjønner man ganske fort at han har flere interesser enn bare fotball. Og at en av de største rett og slett er å være ute i naturen.

Omtrent hver eneste dag legger han ut bilder av landskap, fjell og andre ting han kommer over på Island. Dette viser seg også kjapt å være et tema James liker å snakke om.

– Jeg synes det er noe som er så merkelig her, og det er at landskapet skifter utseende hele tiden. Det er på grunn av været, som forandrer seg flere ganger om dagen. Jeg kan stå og se på et fjell, så kommer det en sky eller noe annet som gjør at alt ser helt annerledes ut. Som om det er et helt annet fjell, sier han, og legger til:

– Noe som irriterer meg er at jeg ikke har laget noe kunst her ennå. Jeg har med meg malepenslene, så jeg må bare begynne. Jeg har gått rundt med telefonen min og tatt bilder av gresset her helt siden i vår. Da var det helt brunt, men nå er det grønt og skifter farge nesten hver dag. Jeg må gjøre noe med de bildene, sier han.

Dette er altså samme mann som i sin tid ble kjent for å være i overkant glad i å spille nintendo. James er blitt mer voksen, men forklarer at han alltid har vært allsidig.

– Jeg trives best når jeg gjør mange ulike ting. Og det er kanskje det beste med å bo her. På grunn av været er alt så uforutsigbart. Vi vet for eksempel aldri om vi kan trene ute eller om vi må dra et annet sted. Alle er vant til å bare kaste seg på fergen og dra hvis været skifter. I England var dagene planlagte, men jeg liker bedre å ikke vite helt hva dagen bringer, forteller James.

Heimaey

Her, rett utenfor kysten av Island, ligger den lille øya Heimaey.

Foto: Google Maps

– Jeg er nok litt annerledes

En Premier League-stjerne som flytter til Island, studerer psykologi og maler naturlandskaper. Et spørsmål trenger seg på:

– Du er ikke helt som den gjennomsnittlige fotballspilleren, er du vel?

– He, he. Jeg er kanskje litt annerledes. Alle er vel det på sin måte. Men... jeg kan nok si personligheten min passer til hvordan jeg har gjort ting. Eller, jeg har vært heldig som har fått muligheter som passer personligheten min. Familien min spurte hvorfor jeg skulle flytte til Island. Jeg sa bare «fordi jeg kan». De så nok på det som noe ganske normalt i min verden. Andre spillere ville nok ikke tenkt tanken en gang, så jeg er nok ikke helt vanlig.

James har bestemt seg for å flytte hjem igjen til høsten. Han har fått jobb som Premier League-ekspert i tv-kanalen BT Vision, og begynner i september. Han avslører at han tror Chelsea med José Mourinho som manager vil bli så sterke at de vinner ligaen.

– Betyr det at du legger opp etter denne sesongen?

– Uff, jeg vet ikke. Jeg tror ikke jeg klarer å si selv at jeg pensjonerer meg, men på et tidspunkt kommer nok fotballen til å si til meg at jeg må pensjonere meg, om du skjønner hva jeg mener, sier James.

– Uansett vet jeg at jeg må reise tilbake til Island til vinteren. Det høres kanskje rart ut, men jeg liker ikke sol så godt. Jeg liker regn og vind og skyer, de er mye mer dramatiske. Jeg må se hva naturen har å by på her da.

Fotballnyheter