NRK Meny
Normal

Iversen-perle sikret norsk seier

Steffen Iversen nikket inn vinnermålet mot Moldova. 

Steffen Iversen gratuleres av jublende lagkamerater etter å ha headet Norge til 1-0 ledelse under EM
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det var et selvsikkert Norge som dro til Moldova får å ta med seg tre nødvendige poeng hjem i en kamp alle forventet at laget skulle vinne.

Norge måtte likevel jobbe hardt for de tre poengene i denne kampen, og det var Steffen Iversens presise heading to minutter ut i den andre omgangen som var den største forskjellen mellom lagene.

Andreplass

Norges klatret til annenplass i gruppe C og øyner nå EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike etter seieren lørdag.

Steffen Iversen scoret seiersmålet med et hodestøt 47 minutter ut i kampen. Et innlegg fra Martin Andresen traff hodespesialisten perfekt, og ballen gikk i tverrliggeren, via keeper Serghei Pascenco og i mål.

Norge ble rundspilt

I de 20 første minuttene av kampen var hjemmelaget overlegne og rundspilte til tider Norge. Verst gikk det ut over høyresiden hvor spesielt Iversen var svak. Norge lå meget lavt i banen og lot hjemmelaget ha initiativet, noe som tydelig frustrerte John Carew som flere ganger forsøkte å vinke laget høyere opp på banen.

Etter 25 minutter gjorde Hareide en taktisk endring da han byttet formasjon fra en defensiv 4-3-3 til 4-4-2 med Carew og Iversen på topp. Forandringen frydet og Norge fikk med en gang større defensiv trygghet. Særlig Bjørn Helge Riise viste fram sine defensive kvaliteter da han tettet rommene på høyresiden som Moldova så langt hadde vært bevisste på å utnytte.

Iversen viste klasse

I pausen kan man anta at det ble gitt noen høylytte beskjeder til mannskapet. Det var mye som tydet på at laget hadde undervurdert motstanderen. Da annen omgang startet var det et helt annet lag som gikk på banen. Laget stod høyere på banen og presset spillerne slik at de ikke fikk ro til å slå pasninger. Spillerne var mer aggressive og ville mer, noe en fikk se etter bare ti sekunder av omgangen da Carew fikk en stor mulighet foran målet til Moldova.

Kun to minutter etter kom den forløsende scoringen. Etter Iversens svake spill før pausen var det kanskje overraskende at han fremdeles var på banen da den andre omgangen startet, men han beviste tydelig hvorfor Hareide kviet seg med å sette han på benken. Iversen er en matchvinner og scoringen var det klasse over.

Ikke vakkert, men viktig

Norge er vanligvis vanskelige å slå når de leder og laget hadde for det meste kontroll, men kontrollen var ikke større en at Moldova kunne ha utliknet. Etter 75 minutter var Moldova svært nære da en ball gikk i tverrliggeren etter en corner.

Norge gjorde det som var nødvendig for å vinne, noe Åge Hareide var fornøyd med etter kampen.

- Det var en kamp som var veldig ruskete. Det var ikke vakkert, men det var viktig, sa Hareide til Viasat 4.

Hareide kunne også glede seg over å få overraskende hjelp fra Malta som klarte uavgjort hjemme mot Tyrkia og fra Ungarn som slo Bosnia i sin hjemmekamp.

Hagen tilbake

Erik Hagen var suspendert lørdag. Hans erstatter Kjetil Wæhler klarte seg bra, men måtte byttes ut med skade i 2. omgang. Vidar Riseth kom inn og låste forsvaret den siste halvdelen av omgangen.

I onsdagen kamp mot Hellas er Hagen tilbake. Dermed er den vanlige konstellasjonen med Brede Hangeland (prikkfri lørdag) og Hagen tilbake til storkampen.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.