NRK Meny
Normal

Interpol etterlyser tidligere FIFA-topper

Interpol har etterlyst to tidligere FIFA-ledere internasjonalt, etter en begjæring fra amerikanske myndigheter.

Interpol etterlyser tidligere FIFA-topper

ETTERLYST: Blant de etterlyste er tidligere FIFA-visepresident Jack Warner (øverst til venstre).

Foto: Skjermdump / Interpol

Totalt ble det onsdag utstedt «rødt varsel» for seks personer som har forbindelse til FIFA. De seks er mistenkt for pengeutpressing og korrupsjon, opplyser den internasjonale etterforskningsorganisasjonen selv på sine hjemmesider.

Pågrepet, men på frifot

Warner

PÅGREPT OG LØSLATT: Jack Warner ble pågrepet, men senere hentet fra fengsel på grunn av utmattelse. Et par timer senere sto han og sang på et valgmøte.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

Etterlysningen gjelder blant annet den tidligere FIFA-visepresidenten Jack Warner (72). Warner meldte seg selv for politiet i hjemlandet for en uke siden, men ble fraktet bort fra fengsel i en ambulanse på grunn av helseproblemer.

Et par timer senere skal han likevel ha deltatt på et valgmøte i hjemlandet Trinidad og Tobago, der han blant annet sammenlignet seg selv med Nelson Mandela.

– Hvis jeg er korrupt, betyr det at han er korrupt. Hvorfor anklager de bare u-land? Hvis det de sier er sant, hvorfor har de ikke arrestert ham? Han er mislikt i hele verden, og likevel har de ikke rørt ham. Hvorfor?, sa Warner da.

12 millioner kroner

Ifølge lokale medier er Warner nå løslatt mot kausjon mens Leoz sitter i husarrest i Paraguay. Hva slags konsekvenser Interpol-etterlysningen får for dem, er dermed uklart.

72 år gamle Warner hadde nesten 30 års fartstid i FIFA, 14 av dem som visepresident, før han ble suspendert og trakk seg som følge av korrupsjonsanklager i 2011.

Warner er siktet for åtte tilfeller av svindel, korrupsjon og hvitvasking. Han var en av de første lederne som havnet i søkelyset etter tildelingen av fotball VM til Qatar i 2010. 72-åringen skal blant annet ha fått 12 millioner kroner like etter tildelingen, via en amerikansk konto.

Sepp Blatter

AVGÅTT: Sepp Blatter har trukket seg som FIFA-president.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Også Nicolas Leoz (86) fra Paraguay, tidligere president i det søramerikanske fotballforbundet CONMEBOL, er etterlyst. Etterlysningen innebærer at de seks skal pågripes av politiet om de blir observert i Interpols medlemsland.

I tillegg til Warner og Leoz er fire andre som har jobbet i FIFA, også etterlyst. De er alle anklaget for å ha betalt eller mottatt bestikkelser for TV- og andre medierettigheter til fotballturneringer.

VM-tildelinger

Det som kan være historiens største fotballskandale ble offentlig kjent forrige uke, da sju høytstående fotballedere med koblinger til FIFA ble pågrepet i Zürich. Den sveitsiske påtalemyndigheten bekreftet deretter at man tidligere på våren hadde startet etterforskning av valgene av Russland og Qatar som vertsnasjoner for fotball-VM i 2018 og 2022.

Tirsdag ble det kjent at Blatter trekker seg som FIFA-president, bare en uke etter at han ble gjenvalgt. Ifølge flere amerikanske medier skal Sepp Blatter være under etterforskning for korrupsjon av FBI.

Blatter blir likevel sittende til det blir valgt en etterfølger på en ekstraordinær kongress. Denne vil etter planen bli avholdt mellom desember i år og mars neste år.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia