NRK Meny
Normal

Ingen vet hvor gode disse er

De er stilrene som alltid, men Italias beste fotballmenn kom til Polen denne uken som sårede dyr. – De har kniven på strupen. Da bruker de å være gode, sier ekspert.

FBL-EURO-2012-ITA-TEAM -

ARRIVIDERCI: Italias landslag poserer en siste gang for hjemlig presse før de tirsdag satte seg på flyet fra Pisa til Krakow og Polen. Spørsmålet er hvor lang tid det tar før de kommer hjem igjen.

Foto: STR / Afp

De tuslet ombord på flyet til Krakow i går. Smilende, med perfekt utskårne dresser båret slik bare italienere kan. Keeper Gianluigi Buffon kysset angriperen Antonio Cassano på kinnet, mens Mario Balotelli skrattlo av opptrinnet. Fansen jublet. Og de var det mange av.

Alt er tilsynelatende velstand i troppen til «Nazionale di calcio dell’Italia». Men det ulmer voldsomt under overflaten.

Kan slå nedenfra

FBL-EURO-2012-ITA-TEAM -

Gianluigi Buffon gir Antonio Cassano et kyss, mens Mario Balotelli ser på.

Foto: STR / Afp
ELITESERIEN FOTBALL

- INTENST UBEHAG: Steinar Nilsen mener Italia lider under kampfiksingsskandalen, og at det faktisk kan gjøre dem sterkere.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Arne Scheie

AVSKRIVER ALDRI ITALIA: Arne Scheie.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
FBL-EURO-2012-ITA-TEAM -

ANER IKKE: Italias landslagssjef Cesare Prandelli er like spent som alle andre på hva det italienske laget duger til.

Foto: STR / Afp

Kampfiksingsskandalen som har rystet fotballverdenen er sannsynligvis ikke i nærheten av å ha vist sin fulle størrelse, selv om navngitte personer allerede er naglet. Selv keeper Buffon, som også er Italias kaptein, er under etterforskning for å ha brukt over 12 millioner på avtalt pengespill.

– De har kniven på strupen. Og da bruker de å være gode i sluttspill, sier Steinar Nilsen til NRK.no.

Den tidligere AC Milan- og Napoli-spilleren fra Tromsø fikk i sin tid føle på kroppen hvor uhyre viktig fotball er i Italia. Og ifølge Nilsen er det få nasjoner som kan mobilisere like kraftig når de ligger nede som nettopp støvellandet.

Det viste de i 1982 og 2006. Begge gangene hadde de svært stygge skygger over seg. Det handlet om kampfiksing, korrupsjon, store pengesedler og mafiavirksomhet. En elendig oppladning for de alle fleste.

Men Italia reiste seg fra asken og tok VM-gull begge ganger.

Scheie tør ikke avskrive Italia

NRKs fotballguru Arne Scheie er enig med Nilsen i at man aldri kan avskrive Italias fotballandslag, uansett hvor mørkt det ser ut.

– Mange sier at dette Italia-laget ikke kommer langt, men det skal man ikke være for sikker på. Sagt på en annen måte: det er ikke mange lag jeg blir overrasket over hvis de vinner VM, sier han.

– Et intenst ubehag

Det store aberet for Italia er, ifølge Nilsen, at det denne gang er det navngitte spillere som er innblandet i kampfiksingsskandalen. Domenico Criscito ble kastet ut av troppen, nevnte Buffon skal etterforskes så snart EM er over. Forsvarsspiller Leonardo Bonuccis navn er også nevnt i saken. Slike skygger kan gjøre det hele verre for dem.

– De har et intenst ubehag over seg inn mot mesterskapet. Det kan slå begge veier. Alle snakker nedsettende om dem, og da er de mestere på å slå tilbake. Men det er ikke sikkert de klarer det denne gangen, sier Nilsen.

Usikker boss

Det er ikke bare Nilsen og Scheie som ikke helt vet hvor de har dette italienske mannskapet fire dager før regjerende Europa- og verdensmestere Spania venter i første kamp - en kamp du for øvrig kan se på NRK.

Selv landslagssjef Cesare Prandelli er usikker. Han sier laget skal spille «god fotball», men ellers vet han lite.

– For å være ærlig er jeg virkelig nysgjerrig på å se om laget er godt nok til å gjøre noe i denne turneringen, sier han til FIFA.com.

Poeng mot Spania kan være gull verdt

Borte er stjerner som Fabio Cannavaro, Alessandro Del Piero, Luca Toni, Gennaro Gattuso og Francesco Totti fra laget som vant VM for seks år siden. Men Italia produserer alltid nye, gode spillere. Andrea Pirlo og Gianluigi Buffon er de fremste kontinuitetsbærerne.

En god start vil bety mye for Italia søndag. Og alt annet enn tap mot Spania er en flying start, ifølge Nilsen.

– Får de en god start der, er det kanskje det lille de trenger for å henge med lenge. I Italia er man utrolig gode på å bygge seg høye på enkeltopplevelser. Italia kan lage trøbbel for Spania, sier han.

PS! EM starter fredag 8. juni klokken 18.00. Åpningskampen er vertsnasjon Polen mot Hellas.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.