Politiet: Stabæk vurderte Gunnarssons verdi til 6 mill. – solgt til VIF for 1 mill.

Stabæk vurderte prisen på Veigar Páll Gunnarsson til å være 6 millioner kroner sommeren han ble solgt til Vålerenga i 2011, opplyste politiadvokat Morten Stene i sitt innledningsforedrag mandag.

Stene og Andresen

Politiadvokat Morten Stene i samtale med politietterforsker Mari Andresen i retten mandag morgen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Andenæs

FORSVARER: Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen i Stabæk.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Haakonsen og Gunnarsson

BEDRE TIDER: Daværende sportsdirektør Truls Haakonsen gratulerer Veigar Páll Gunnarsson etter Vålerengas 3-0-seier over Viking14. oktober 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Han viser til en e-post skrevet av tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen i Stabæk. Der er Pall Gunnarssons verdi estimert til 6 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener det er helt usannsynlig at Pall Gunnarsson plutselig bare var verdt en seksdel av dette.

Gunnarsson ble senere solgt for 1 million kroner til Vålerenga, mens osloklubben betalte 4 millioner kroner for en opsjon for da 15 år gamle Herman Stengel.

Et av de sentrale spørsmålene i retten blir om overgangssummen for Veigar Páll Gunnarsson ble holdt kunstig lav for å holde penger unna Nancy, som hadde krav på halvparten av overgangssummen.

– Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Gunnarsson i handelen med Vålerenga var verdt 5 mill, mens Stengel-opsjonen ikke har hatt noen verdi, sier aktor Morten Stene.

Idrettsjurister NRK har snakket med mener prisvurderingen blir helt sentral i saken.

– Retten må ta stiling til to hovedproblemstillinger: Det objektive – er overgangsvederlaget for Gunnarsson holdt vesentlig for lav. Og det subjektive – har man vært klar over at dette ble gjort for å holde penger unna Nancy, sa Stene, som påpekte at det ikke er mulig å finne en absolutt og nøyaktig verdi på en fotballspiller.

Ingen erkjenner straffskyld

Den tre og en halv uker lange rettssaken mot fire fotballedere startet klokken 09 i dag. Ingen av de tiltalte fotballprofilene ønsket å si noe til pressen på vei inn i rettslokalet.

Ingen av de tiltalte ekjente straffskyld da saken startet mandag morgen.

Aktor, politiadvokat Morten Stene, har startet sitt innledningsforedrag med å vise til kontrakter og tilbud vedrørende Veigar Páll Gunnarsson.

De fire fotballederne er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, som fortsatt er ansatt som sportslig leder i Stabæk, er først ut i vitneboksen.

Klokken 08.30 ankom politiadvokat Morten Stene rettslokalet og tok en kort prat med en av de tiltaltes forsvarer Berit Reiss-Andersen. Hun forsvarer et tidligere styremedlem i Stabæk, som har bedt om anonymitet av personlige årsaker.

Truls Haakonsen kom inn litt etter 08.30, og bar preg av at situasjonen tynget.

Rundt kvart på ni var også Inge André Olsen og Lars Holter-Sørensen på plass.

Ingen av de tiltalte ville gi noen kommentar til pressen på vei inn i retten. De ønsker heller ikke å bli avbildet, noe de tiltalte har rettslig vern mot, med mindre de samtykker.

Fotballkjendiser på vitnelisten

Den første uken er satt av til de tiltaltes forklaringer. Nancy-direktør Nikol Holveck er aktoratets første vitne, og Holveck skal forklare seg via videolink fra en domstol i Frankrike mandag om en uke.

En rekke fotballprofiler er innkalt som vitner i saken, blant dem agent Jim Solbakken, Rosenborgs sportslige leder Erik Hoftun og tidligere Vålerenga-trener Martin Andresen.

Spillerne handelen gjelder, Veigar Páll Gunnarsson og Herman Stengel, skal naturligvis også vitne. (Se alle vitnene nederst i artikkelen).

Omstridt opsjon

Det er snart to år siden det ble kjent at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for 1 million kroner, samtidig som osloklubben betalte 4 millioner kroner for en opsjon på Herman Stengel (da 15 år gammel).

Spørsmålet som retten skal ta stilling til er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Veigar Páll Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.

Politiet mener klubbene konstruerte en løsning for å holde penger unna franskmennene.

Fra 250.000 til 19 mill. på 6 mnd.

13. oktober 2011 startet Norges Fotballforbund sin granskning av handelen, etter at TV2 dagen før hadde omtalt spillerkjøpet og opsjonsavtalen. 27. oktober anmeldte påtalenemda i forbundet Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger.

Se tidslinje her

17. november samme år startet politiet sin etterforskning, og siden det har domsutvalget i Norges Fotballforbund avventet resultatet av den sivile rettssaken.

Lørdag kunne imidlertid Finansavisen avsløre detaljer fra innstillingen til Norges Fotballforbunds påtalenemnd i den omstridte overgangssaken.

Der kommer det fram at Stabæk-talentet Herman Stengel i mars 2011 var priset til 250.000 kroner. I august samme år gjorde Vålerenga avtalen der Stabæk-spilleren ble verdsatt til inntil 19 millioner kroner.

Påtalenemnda omtaler opsjonsavtalen klubbene inngikk for Herman Stengel som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising».

– Det er «hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for VPG (Veigar Páll Gunnarsson, journ.anm.) ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy», skriver påtalenemnda i sin hemmelige innstilling.

Påtalenemda viser blant annet til en rapport fra Stabæks sportslige utvalg, dokumenter som trolig blir helt sentrale i Asker og Bærum tingrett de neste ukene.

Det er satt av tre og en halv uke til rettssaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiltalte i overgangssaken

TILTALT: De fire tiltalte i overgangssaken etter salget av Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga: Truls Haakonsen, Inge André Olsen, Lars Holter Sørensen og et tidligere styremedlem i Stabæk, som er anonymisert av hensyn til personlige forhold.

Disse vitner:

Til sammen skal aktoratet føre 24 vitner for retten. Disse er:

1. Nicolas Holveck, klubbdirektør i Nancy.
2. Veigar Páll Gunnarsson, tidligere Stabæk-spiller.
3. Arnor Gudjonsen, Gunnarssons islandske agent.
4. Herman Sørby Stengel, Stabæk-spiller.
5. Hans Jørgen Sørby Stengel, far til vitne fire.
6. Jim Solbakken, agent.
7. Erik Harald Loe, tidligere styreleder i Stabæk.
8. Einar Schultz, daværende styreleder i Stabæk Fotball AS og visepresident i Norges Fotballforbund (NFF).
9. Jarl Henning Øverby, tidligere styreleder i Stabæk.
10. Ådne Maurtizen, styremedlem i Stabæk.
11. Ingebrigt Steen Jensen, styremedlem i Stabæk.
12. Martin Andresen, Stabæk-spiller og daværende Vålerenga-trener.
13.Jon Håkon Pran, styreleder i Vålerenga Invest Fotball AS.
14. Håvard Steinar Lunde, tidligere Vålerenga-spiller og leder for sportslig utvalg.
15. Bjørn Viljugrein, styremedlem i Vålerenga.
16. Jon Harald Nordbrekken, styremedlem i Vålerenga Invest Fotball AS.
17. Erik Hoftun, sportslig leder i Rosenborg.
18. Nils Skutle, tidligere direktør i Rosenborg.
19. Kristian Nordheim, advokat tilknyttet Rosenborg.
20. Terje Svendsen, tidligere styreleder i Rosenborg.
21. Joachim Walltin, forbundsleder i NISO.
22. Urban Jesper Jansson, sportsdirektør i Helsingborg.
23. Stein Pedersen, ansvarsområde for spilleroverganger, spillerlister og forsikringer i NFF.
24. Truls Dæhli, VG-kommentator og far til Molde-spiller Mats Møller Dæhli.

Dette er forsvarets vitner:

For Lars Holter Sørensen:

25. Trine Bell, økonomileder i Stabæk Fotball AS.

For Truls Haakonsen:

26. Pål Breen, tidligere administrerende direktør i Vålerenga Invest AS.

27. Rune Riberg, økonomisjef i Vålerenga Invest AS.

For Inge André Olsen:

28. Geir Bakke, tidligere assistenttrener i Stabæk.

29. Pål H. Albertsen, tidligere keeper- og assistenttrener i Stabæk.

30. Jan Peder Jalland, tidligere andrelagstrener i Stabæk.

31. Pål S. Berg, utviklingsansvarlig i Stabæk.

32. Jørgen Lennartsson, tidligere Stabæk-trener, nå trener i Elfsborg.

For tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert)

33. Jo Sundheim

For Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS:

34. Espen Moe, styreleder i Stabæk Fotball.

Fotball

 • City tok over tabelltoppen

  Manchester City hadde få problemer med å ta seg av West Bromwich tirsdag kveld. To ganger Ilkay Gündogan og et mål hver av Raheem Sterling, Riyad Mahrez og João Cancelo sørget for at City vant 5–0.

  Dermed tok de lyseblå over tabelltoppen fra Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. De er nå et poeng foran byrivalen med like mange kamper spilt.

  I den andre senkampen tirsdag fortsatte oppturen for Arsenal. Stuart Armstrong sendte Southampton i ledelsen, men Nicolas Pépé, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette gjorde at Arsenal tok tre nye poeng og klatret til åttendeplass på tabellen.

 • Full fyring mellom Zlatan og Lukaku

  Christian Eriksen ble matchvinner for Inter i cupderbyet mot Milan hvor Zlatan Ibrahimovic sto både for mål og rødt kort i 2-1-kampen.

  Mot slutten av omgangen ble den en ordentlig tungvektsduell da Ibrahimovic og Romelu Lukaku la panne mot panne etter en krangel som oppsto da Lukaku fikk røff behandling.

  Situasjonen endte med at begge spissene fikk gult kort, og da Ibrahimovic fikk sitt andre gule i andre omgang, måtte Milan spille resten av kampen med ti mann på stillingen 1–0.

  Lukaku utlignet for Inter, men Christian Eriksen sørget altså for at det var Milan som tok seg videre fra cupen.

  APTOPIX Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • King matchvinner

  Joshua King hadde en god dag på jobben for Bournemouth da de tok seg videre i FA-cupen med 2-1-seier mot Crawley.

  Først hadde han en målgivende pasning da Jack Wilshere sendte Bournemouth i ledelsen. Etter en snau time utlignet Tom Nichols, men så dukket King opp igjen.

  Nordmannen fikk ballen etter et nydelig angrep fra Bournemouth. Han la hurtig om til skudd og plasserte den ned i hjørnet.

  Dermed er King og co. klare for åttedelsfinale mot Burnley.

  King
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • West Ham klatret til fjerdeplass

  David Moyes har virkelig fått fart på sakene i West Ham denne sesongen. Tirsdag tok de sin fjerde seier på rad i Premier League da Crystal Palace ble slått 3–2.

  Thomas Soucek scoret to mål, mens Craig Dawson satte inn West Hams tredje for kvelden. Wilfried Zaha og Michy Batshuayi tegnet seg på scoringslisten for Crystal Palace.

  Dermed klatret West Ham til fjerdeplass før de andre lagene har spilt sin kamp denne runden.

  I en annen kamp som gikk samtidig vant Leeds 2–1 mot Newcastle. Dermed holder Marcelo Bielsas menn seg godt over nedrykksstreken, mens Newcastle har blandet seg inn i bunnen av tabellen.

  Premier League - Crystal Palace v West Ham United
  Foto: John Walton / Reuters
 • Tuchel ny Chelsea-manager

  Thomas Tuchel er bekreftet som ny manager for Chelsea, det melder klubben på sine hjemmesider. Den tyske fotballtreneren har signert en 18-måneders kontrakt med mulighet for forlengelse.

  – Jeg kan ikke vente med å møte det nye laget mitt og konkurrere i den mest spennende ligaen. Jeg er takknemlig for å være en del av Chelsea-familien, det føles fantastisk, sier Tuchel i pressemeldingen.

  Tuchel fikk sparken av Paris Saint-Germain for drøyt én måned siden etter å ha vært trener for hovedstadslaget i over to og et halvt år.

  oFVHNRFwAc0
  Foto: Charles Platiau / Reuters