Hopp til innhold

Ingen kan juble for EM-plass

De fleste gruppene er ennå helt uavklarte. Men noen kan nesten slippe jubelen løs.

Michael Owen og Rio Ferdinand jubler for Englands seier
Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Etter kampene onsdag har landene fortsatt tre eller fire kamper igjen. Det betyr at det er 9 eller 12 poeng igjen å kjempe om, og at det dermed er vidåpent i de fleste gruppene.

Gruppe C

Gruppe C i navn og tall

Tyrkia og Hellas har overtaket, selv om Norge holder andreplassen såvidt foran Tyrkia. Norge vet også at med seier i de tre siste kampene er vi EM-klare. Her er det meget tett mellom de tre, og Bosnia har fremdelses en liten outsider-sjanse.

Neste runde går 13. oktober, men da har Norge spillefri. Hellas møter Bosnia hjemme, og Tyrkia får en vanskelig bortekamp mot Moldova. Uansett har de to da spilt like mange kamper som Norge. Og fire dager seinere møtes Tyrkia og Hellas i Tyrkia, samtidig som Norge skal møte Bosnia borte.

Èn måned seinere spiller Norge hjemme mot Tyrkia i det som kan bli en ren playoff-kamp om en EM-plass. Og vi avslutter som kjent mot Malta borte 21. november.

Her er det rom for mye dramatikk.

Gruppe A

Gruppe A i navn og tall

Alle tre kampene i den gruppa onsdag endte uavgjort. Fire lag er involvert. Polen og Finland har topplassene inne, men Portugal og Serbia like bak har én kamp til gode.

Portugal - Finland og Serbia - Polen i siste runde borger for spenning til siste slutt.

Gruppe B

Gruppe B i navn og tall

"Tungvektsgruppa" skulle gitt bred vei til EM for Frankrike og Italia. Men etter seieren i Paris onsdag er det nå Skottland som leder, og som truer med å sette ut den ene av fjorårets VM-finalister.

Alle tre har tre kamper igjen, og Ukraina ken bli en joker med bortekamp mot Skottland og hjemmekamp mot Frankrike. Forøvrig blir nøkkelkampen Skottland - Italia i Glasgow 17. november.

Gruppe D

Gruppe D i navn og tall

Her er det meste avgjort. Tyskland er nok det laget som er nærmest en plass i EM. De er suverene i gruppa, og trenger bare ett poeng til for å være sikker. Det poenget kan de ta i Irland i neste kamp 13. oktober. Deretter avslutter de med tre hjemmekamper, så tyskerne blir helt sikkert å se i sine sørlige naboland neste sommer.

Tsjekkia slår sannsynligvis følge. De avgjorde mye med sin seier over Irland denne uka. Hvis Irland avgir poeng i én av sine fire gjenstående kamper, klarer Tsjekkia seg med én seier til. Og de skal møte San Marino hjemme.

Gruppe E

Gruppe E i navn og tall

Tabellen ser noenlunde jevn ut, men etter kampene onsdag seiler likevel Kroatia og England opp som favoritter. Men Russland kan slå tilbake.

Kroatia bør vinne to av sine siste tre kamper for å avgjøre. Med Israel hjemme og Makedonia borte bør de ha EM-plassen i boks før avslutningen mot England på Wembley 21. november.

For England blir det umåtelig viktig å unngå tap mot Russland 17. oktober. De vant med klare 3-0 onsdag, men det var hjemme. I Moskva blir det langt tøffere. Taper de der, kan de bli nødt til å slå Kroatia i London i siste kamp.

Gruppe F

Gruppe F i navn og tall

Sverige kan bli eneste nordiske nasjon i EM. De leder gruppa med en kamp til gode på Spania, og er godt hjulpet av Nord-Irlands tap for Latvia og Island de siste dagene. Sverige kan i praksis avgjøre det hele med seier over nettopp Nord-Irland 17. oktober. Topplagene møtes i Spania én måned seinere, men begge blir nok EM-deltakere til sommeren.

Det betyr at det ikke er plass for Danmark. Danskenes sjanser ble nok ødelagt av mannen som angrep dommeren i Parken i juni. Nå er de for langt bak til å ha noen realistisk sjanse.

Gruppe G

Gruppe G i navn og tall

Romania og Nederland har festet grepet. De møtes i Romania i neste kamp 13. oktober, og vinneren er så godt som EM-klar. Taperen må imidlertid se opp for Bulgaria, som møter Romania hjemme i nest siste kamp 17. november.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland