Normal

Ingen kan juble for EM-plass

De fleste gruppene er ennå helt uavklarte. Men noen kan nesten slippe jubelen løs.

Michael Owen og Rio Ferdinand jubler for Englands seier
Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Etter kampene onsdag har landene fortsatt tre eller fire kamper igjen. Det betyr at det er 9 eller 12 poeng igjen å kjempe om, og at det dermed er vidåpent i de fleste gruppene.

Gruppe C

Gruppe C i navn og tall

Tyrkia og Hellas har overtaket, selv om Norge holder andreplassen såvidt foran Tyrkia. Norge vet også at med seier i de tre siste kampene er vi EM-klare. Her er det meget tett mellom de tre, og Bosnia har fremdelses en liten outsider-sjanse.

Neste runde går 13. oktober, men da har Norge spillefri. Hellas møter Bosnia hjemme, og Tyrkia får en vanskelig bortekamp mot Moldova. Uansett har de to da spilt like mange kamper som Norge. Og fire dager seinere møtes Tyrkia og Hellas i Tyrkia, samtidig som Norge skal møte Bosnia borte.

Èn måned seinere spiller Norge hjemme mot Tyrkia i det som kan bli en ren playoff-kamp om en EM-plass. Og vi avslutter som kjent mot Malta borte 21. november.

Her er det rom for mye dramatikk.

Gruppe A

Gruppe A i navn og tall

Alle tre kampene i den gruppa onsdag endte uavgjort. Fire lag er involvert. Polen og Finland har topplassene inne, men Portugal og Serbia like bak har én kamp til gode.

Portugal - Finland og Serbia - Polen i siste runde borger for spenning til siste slutt.

Gruppe B

Gruppe B i navn og tall

"Tungvektsgruppa" skulle gitt bred vei til EM for Frankrike og Italia. Men etter seieren i Paris onsdag er det nå Skottland som leder, og som truer med å sette ut den ene av fjorårets VM-finalister.

Alle tre har tre kamper igjen, og Ukraina ken bli en joker med bortekamp mot Skottland og hjemmekamp mot Frankrike. Forøvrig blir nøkkelkampen Skottland - Italia i Glasgow 17. november.

Gruppe D

Gruppe D i navn og tall

Her er det meste avgjort. Tyskland er nok det laget som er nærmest en plass i EM. De er suverene i gruppa, og trenger bare ett poeng til for å være sikker. Det poenget kan de ta i Irland i neste kamp 13. oktober. Deretter avslutter de med tre hjemmekamper, så tyskerne blir helt sikkert å se i sine sørlige naboland neste sommer.

Tsjekkia slår sannsynligvis følge. De avgjorde mye med sin seier over Irland denne uka. Hvis Irland avgir poeng i én av sine fire gjenstående kamper, klarer Tsjekkia seg med én seier til. Og de skal møte San Marino hjemme.

Gruppe E

Gruppe E i navn og tall

Tabellen ser noenlunde jevn ut, men etter kampene onsdag seiler likevel Kroatia og England opp som favoritter. Men Russland kan slå tilbake.

Kroatia bør vinne to av sine siste tre kamper for å avgjøre. Med Israel hjemme og Makedonia borte bør de ha EM-plassen i boks før avslutningen mot England på Wembley 21. november.

For England blir det umåtelig viktig å unngå tap mot Russland 17. oktober. De vant med klare 3-0 onsdag, men det var hjemme. I Moskva blir det langt tøffere. Taper de der, kan de bli nødt til å slå Kroatia i London i siste kamp.

Gruppe F

Gruppe F i navn og tall

Sverige kan bli eneste nordiske nasjon i EM. De leder gruppa med en kamp til gode på Spania, og er godt hjulpet av Nord-Irlands tap for Latvia og Island de siste dagene. Sverige kan i praksis avgjøre det hele med seier over nettopp Nord-Irland 17. oktober. Topplagene møtes i Spania én måned seinere, men begge blir nok EM-deltakere til sommeren.

Det betyr at det ikke er plass for Danmark. Danskenes sjanser ble nok ødelagt av mannen som angrep dommeren i Parken i juni. Nå er de for langt bak til å ha noen realistisk sjanse.

Gruppe G

Gruppe G i navn og tall

Romania og Nederland har festet grepet. De møtes i Romania i neste kamp 13. oktober, og vinneren er så godt som EM-klar. Taperen må imidlertid se opp for Bulgaria, som møter Romania hjemme i nest siste kamp 17. november.

Fotballnyheter