NRK Meny
Normal

Presidentene tør ikke si noe under VM-åpningen

Brasil og FIFA er redde for å bli buet ut av publikum under sommerens fotball-VM. Derfor skal både president Dilma Rousseff og FIFA holde munn under åpningsseremonien 12. juni.

Brazil WCup 2014 FIFA Dilma Rousseff, Joseph Blatter

En lang tradisjon vil bli brutt når hverken FIFA eller vertslandets president skal åpne sommerens fotballfest i Brasil. Her er FIFAs president Joseph Blatter og Dilma Rousseff, Brasils president, fotografert i 2012 da de møttes for å planlegge mesterskapet i 2014.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Sist gang Blatter og Rousseff ønsket et fullstappet stadion velkommen, var under Confederation Cup i Brasil i juni 2013.

Da ble begge to buet ut av publikum. Det samme kommer ikke til å skje under sommerens fotball-VM.

Sepp Blatter, FIFAs 78 år gamle president, har sagt at hverken han eller president Dilma Rousseff vil tale under åpningskampen 12. juni mellom Brasil og Kroatia på Corinthians Arena i São Paulo.

– Vi skal gjøre åpningsseremonien uten noen taler, fortalte fotballpresidenten i et intervju med tyske medier i Berlin i går, et intervju som ble sitert av alle de store brasilianske nettavisene i går kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

Opprør Brasil prøve-VM

Det ble store opprør i flere brasilianske byer under prøve-VM i 2013, her fra Salvador. Både FIFA og brasilianske myndigheter jobber hardt for ikke å hisse på seg folket igjen.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

Ba om respekt

Det er nok også med fjorårets Confederation Cup i bakhodet at FIFA velger å skjerme både seg selv og Brasils president for buing 65.000 publikummerne som er ventet til åpningskampen 12. juni.

Under Confederation Cup i 2013, det såkalte prøve-VM-et, var det få som kunne høre Dilma Rouseffs åpningstale.

FIFAs Sepp Blatter prøvde å roe gemyttene, han ba publikum om å «respektere» landets president Dilma Rousseff, noe som resulterte i en enda kraftigere buing og tilrop fra fotballfansen.

Både før og under Confederation Cup var gatene i alle de store brasilianske byene fylt av brasilianere som demonstrerte mot den voldsomme pengebruken til landets fotball-mesterskap.

Mobiliseringen mot FIFA og mot nasjonens fotball-VM var enorm, og Brasil hadde ikke sett lignende protester på flere tiår.

Dilma Rousseff valgte å droppe finalekamp under fjorårets prøve-VM, en kamp der Brasil slo verdensmester Spania 3-0 og vant hele mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBL-WC2014-CONFED-BRA-JPN-BLATTER-ROUSSEFF

Det er dette Dilma Rouseff og FIFA vil unngå. Publikum buet så kraftig at ingen hørte hva president Dilma Rouseff sa Brasil og Japan møttes i åpningskampen under prøve-VM i fjor sommer.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Frykter «Black bloc»

Selv om det ennå ikke har vært like kraftige demonstrasjoner i 2014, er det fryktet at gateprotestene fort kan blusse opp igjen.

FIFA og Brasils myndigheter er også urolige for protester fra anarkistbevegelsen Black Bloc, som har stått bak langt mer voldelige og kraftige demonstrasjoner.

Det er satt av fem milliarder kroner for å holde mesterskapet trygt, og Brasil har allerede sagt at de vil bruke elektronisk overvåking og spanere i kampen mot Black Bloc.

På tross av dette, sier FIFAs Sepp Blatter at han ikke tror på store demonstrasjoner eller opprør under sommerens mesterskap.

– Jeg er ingen profet, men jeg er sikker på at situasjonen er roligere nå, uttalte Blatter i går kveld, ifølge den brasilianske avisen Globo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-PROTESTS/ Demonstrators protest against the Confederation's Cup and the government of Brazil's President Dilma Rousseff outside the national congress in Brasilia

Brasilianere fra alle sosiale lag samlet seg i fjor for å protestere mot pengebruken på sommerens VM. Samtidig som det bygges fotballarenaer i 12 brasilianske byer, er det store mangler i landets helsevesen, utdanningssystem og infrastruktur.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Håper på rolige forhold

Blatter svarte også selvsikkert at alle stadionanleggene vil være klare, til tross for at fire av tolv stadioner ennå ikke er ferdigstilt.

– Dette er ikke mitt første VM. Til slutt vil alle stadionene være klare, påpekte FIFA-presidenten.

– Vi håper VM vil bli spilt under rolige forhold uten den sosiale uroen vi erfarte under Confederation Cup.

Blatter understreket også at FIFA i fremtiden ikke vil gi VM til land som bryter menneskerettigheter. Men dette vil ikke få noen konsekvenser for Russlands fotball-VM i 2018 eller mesterskapet i Qatar i 2022.

Fotballnyheter