Normal

Ingebrigtsen slakter forslag om å endre eliteserien

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen vil verken kutte på antall lag i eliteserien eller flytte cupfinalen fra november til mai. Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo tror ikke forslagene til endringer blir vedtatt.

Kåre Ingebrigtsen

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen vil ikke kutte antall lag i eliteserien. Her fra kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Åråsen tidligere i høst.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Skal vi gå ned på antall lag må vi ha en mye mer stabil gruppe av topplag i eliteserien. Dette bør være lagene fra alle storbyene og slik er det ikke i dag, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen til NRK.

Vil kutte til 12 eller 14

Norsk Toppfotball la i dag fram forslag om store endringer i det norske seriesystemet.

Det nederlanske firmaet Hypecube foreslår blant annet å kutte antall lag i eliteserien fra 16 til 14 eller 12 lag. De vil blant annet ha et sluttspill om spill i Europa, samt å flytte den tradisjonsrike cupfinalen fra november til mai.

Dersom ligaen skal reduseres med fire lag frykter Ingebrigtsen at det vil gå utover storklubbene.

– Dersom fire lag skal kuttes bort så blir det bortimot Brann og Viking som ryker ut av eliteserien. Sammen med to lag til, sier Ingebrigtsen.

– Jeg er usikker på om vi får den kvalitetsøkningen som vi ønsker. Akkurat nå er ikke Brann et topplag, Viking er ikke der, og Vålerenga ligger midt på tabellen. Når disse lagene er blitt stabile topplag kan vi gjøre endringer. Men fram til det er det ikke behov for forandringer, mener Ingebrigtsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norsk Toppfotball

Norsk toppfotball la i dag frem forslag til endringer i det norske ligasystemet. F.v. mediesjef i Norsk Toppfotball Thomas Torjusen, Pieter Nieuwenhuis fra Hypercube og Jo Bergsvand, leder i Norsk Toppfotball.

Foto: NRK

Storklubbene problemet

48-åringen tok over trenerjobben i RBK da Per Joar Hansen fikk sparken i sommer.

Etter en treg start har den tidligere landslagsspilleren fått dreisen på sin gamle klubb. Søndag kan klubben ta sølv i eliteserien dersom de slår Strømsgodset på Lerkendal, samtidig som Odd taper i Molde.

På dagens pressekonferanse hevdet nederlanske Hypercube at kutt i antall lag vil føre til flere attraktive kamper som igjen vil lokke mer publikum til stadion.

Kåre Ingebrigtsen mener derimot at det er storklubbene i Norge som er problemet.

– 2007 var en fantastisk sesong for eliteserien med fantastisk stemning og mye publikum på stadion. Da var storbylagene med i toppen. Brann vant og Rosenborg og Vålerenga var med helt der oppe.

– Da fylte vi stadion både i Bergen, i Stavanger, i Trondheim og på Ullevaal. Det er jo det som gjør at snittet går opp. Ære være de i Haugesund, men det er ikke de som trekker opp snittet i eliteserien, sier Ingebrigtsen, som likevel ikke er motstander av at det jobbes for å endre norsk fotball.

– Helt imot all omlegging

Dag-Eiliv Fagermo

Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo har liten tro på at forslagene fra Norsk Toppfotball blir vedtatt på tinget i mars.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi er definitivt nødt til å se på hva norsk fotball kan gjøre for å bli bedre og for å heve nivået. Men vi må ikke gjøre det bare for å gjøre det. Skal vi gjøre endringer må vi være rimelig sikre på at det hever kvaliteten på ligaen og at vi klarer å heve oss ute i Europa, sier Kåre Ingebrigtsen.

Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo har liten tro på at Norsk Toppfotballs forslag om ligaendringer og flytting av cupfinalen til mai vil bli vedtatt.

- Jeg er helt i mot all omlegging. Det er viktig å beholde 16 lag i eliteserien slik Norge er bygget opp geografisk. Alle fylker må være i nærheten av å være representert på øverste nivå. Bare Island har større interesse for fotball enn Norge i Europa. Du må ikke kødde med det. Det er viktig at alle føler at de er med, sier Fagermo til VG.

Ødelegger fotballens idé

Fagermo mener cupfinalen står for sterkt i den norske folkesjela.

– Jeg tror ikke det er én i norsk fotball som vil flytte den. Vi kunne ha solgt 30 000 billetter til folk i Telemark som ønsker å dra på cupfinalen mot Molde. Jeg tror ikke på at det blir noen omlegging av seriesystemet heller. Det som er skummelt med spissinga av Tippeligaen er at færre kan realisere drømmen om opprykk. Det er hele fotballens idé. Den drømmen blir umulig for så mange å realisere at interessen i bredden kan forsvinne, sier Fagermo til VG.

– Cupfinalen har med tradisjon å gjøre. Og det gjør ikke noe om det er litt småguffent i november. Cupen lever gjennom hele året. Å gjennomføre den med en pause - det blir ikke samme svungen over, sier Kåre Ingebrigtsen til NRK.

Administrende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland understreker at forslaget om å flytte cupfinalen bare er et innspill. Han mener klubbene må lese rapporten fra det nederlanske selskapet før de tar et standpunkt.

– Jeg tror det kommer til å bli en veldig god debatt på tinget i mars knyttet til hva som er rett å gjøre. Debatten kommer til å endre seg når folk får lest rapporten, og ikke bare leser overskriftene. Norsk fotballs utfordring i dag er at det er for mange kamper som har for dårlig kvalitet, og som ikke er attraktive nok for publikum. Og vi er avhengige av at publikum strømmer til stadion for å få bedre økonomi i fotballen slik at vi kan utvikle oss. Hvordan dette ender - det vet jeg ikke - men jeg er glad for at det blir en diskusjon om dette fremover, sier Leif Øverland til NRK.


Fotballnyheter