Hopp til innhold

Ikke ny giv for United med Mata

KOMMENTAR: Juan Mata hadde begrenset innflytelse i sin debut for Manchester United. David Moyes må fortsatt finjustere kollektivet før individene kan briljere.

Britain Soccer Premier League

Juan Mata hadde sin debut for Manchester United tirsdag.

Foto: Jon Super / Ap

Det fantes – og finnes kanskje fortsatt – et håp om at Juan Matas overgang vil fikse Manchester Uniteds problemer.

For Mata ble det til å gjøre sitt beste under vanskelige forhold

På samme måte som Mesut Özil har gjort Arsenal til tittelkandidater, ville den lille spanieren kunne gi laget et løft og bidra med å snu sesongen.

Skal man dømme etter spanierens debut, er det ikke så enkelt. Mot Ole Gunnar Solskjærs Cardiff – ligaens bunnlag – viste United til tider de samme manglene som tidligere i sesongen. Seieren var viktig, men ikke overbevisende.

Spesielt i første omgang var vertene rustne. Angrepsspillet var stillestående, rytmen var fraværende og det fantes lite flyt og kreativitet. Det forbedret seg etter hvilen, men den beste perioden kom på stillingen 2-0 da Cardiff måtte frem.

For Mata ble det til å gjøre sitt beste under vanskelige forhold.

Få sjanser

For selv de mest begavede individualister kan slite når det kollektive spillet ikke sitter. United klarte aldri å finne Mata i farlige posisjoner. Resultatet ble at nyervervelsen kom dypt i banen for å bli involvert.

Anledningen for en god debut kunne i utgangspunktet knapt vært bedre: han startet i sin favorittrolle, like bak Robin van Persie. I praksis var det ikke like enkelt.

Et gjentatt trekk for Mata ble å vandre mot høyresiden når United var i etablert angrep. Slik fikk han ballen foran Cardiffs midtbane, mot etablert forsvar.

Løsningen ble så å svinge skarpe pasninger inn i boksen med venstrebeinet. Det skapte nesten et mål etter 19 minutter, da Ashley Young var nær ved å nå en delikat avlevering på bakre stolpe.

Likevel var scenarioet bekymringsverdig repetitivt. United fant aldri Mata i rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane, hvor han trives best.

Ensidigheten tydet på lagets manglende evne til å tre seg gjennom midten ved hjelp av kjappe, presise kombinasjoner – slik topplag ofte gjør – og slikt spillere som Mata elsker å bidra til.

Presset på Moyes

Dette er ikke nytt for United, men kampen mot Cardiff tydet på at problemene ikke vil løses av én signering. Mata er allerede genierklært, men selv han trenger gode forhold rundt seg for å glitre: smarte pasninger, intelligente løp og et

United fant aldri Mata i rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane, hvor han trives best

gunstig balltempo.

Mata var brukbar, men debuten røpte ikke like mye om ham som den gjorde om David Moyes.

Ved Mata finner vi nemlig ingen av de usikkerhetene som vanligvis følger store kjøp. Han har allerede bevist sin verdi i England. Dette er ikke snakk om en spiller som må venne seg til spillestilen. Han ble aldri vraket i Chelsea på grunn av manglende talent.

Han har vært blant landets beste spillere i flere år. Vi vet alle hvor god han er.

Spørsmålet er om Moyes kan utnytte hans potensial. Flere har lurt på om skotten har den offensive kompetansen som kreves for å trene et topplag.

Landets mestere bør spille annerledes enn Everton; finspillet må sitte, og angrepsmetodene må være mer raffinerte.

Dette har ikke vært tilfellet til nå, og United har spesielt slitt på hjemmebane mot godt organiserte lag.

Selv mot Cardiff var aldri spillet på nivået man forventer. Mata er brikken som kan utgjøre forskjellen. Nå er det opp til Moyes å løse puslespillet.


Fotball

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland