Hopp til innhold

Snart kan scoringer som denne bli godkjent

2. juli – dagen etter EM-finalen – skal regelkomiteen i FIFA si ja eller nei til mållinjeteknologi. Men Europa stritter fortsatt imot.

England "scorer" mot Tyskland VM 2010

Det var dette som fikk motstanderne av mållinjeteknologi til å snu: Frank Lampards skudd går via tverrliggeren og i bakken minst en halv meter bak mållinja. Men dommerne så det ikke, derfor ble det ikke dømt mål

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Rooney

«SÅ LANGT INNE»: Wayne Rooney markerer med hendene hvor langt han mener Lampards ball var over målstreken under VM 2010. I fremtiden kan det bli slutt på slike diskusjoner.

Foto: Bernat Armangue / Ap

– Jo lengre tid det går uten at vi tar i bruk teknologien, jo styggere ser det ut for fotballen, sa administrerende direktør i PFA (Profesjonelle fotballspilleres forbund) og tidligere Bolton-profil Gordon Taylor til Sky Sports denne uken.

Han har sett seg lei på at scoringer blir feilaktig annulert eller godkjent når det er tvil om at ballen er over streken eller ikke.

Etter FA-cupsemifinalen mellom Chelsea og Tottenham ropte han varsko med god grunn. I møtet mellom London-gigantene fikk Chelsea godkjent sin 2-1-scoring, som mange mener åpnet kampen. Blåtrøyene vant til slutt 5-1.

Denne 2-1-scoringen var kontroversiell fordi ballen aldri var over streken.

«Målscorer» Juan Mata kunne ikke ha jublet for scoring om fotballen allerede hadde brukt den såkalte mållinjeteknologien.

  • Bør fotballen innføre mållinjeteknologi? Si din mening nederst i saken.

Omfattende testing av utstyr

Men nå er regelkomiteen – eller International Football Association Board (IFAB) – er på gli i retning av å ta i bruk moderne teknologi for å avgjøre om ballen har vært over streken.

Mye tyder på at de i juli gir grønt lys, og at teknologien skal tas i bruk fra klubb-VM i Japan i desember.

Flere systemer har vært testet ut i vinter. Åtte forskjellige løsninger er prøvd, og i begynnelsen av mars plukket IFAB ut to av disse til videre testing. Testene skal fortelle hvor nøyaktige disse systemene er, og hvor robust teknologien er.

Les mer under bildet!

Mata

Juan Mata jubler for Chelsea-scoring i FA-cupen, men målet skulle aldri vært godkjent.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Magnetisk eller optisk løsning?

Resultatene fra testene skal være klare i slutten av juni. Hvis ett av systemene – eller begge – oppfyller IFABs krav, vil IFAB vedta å innføre mållinjeteknologi.

Den ene av de to systemene bygger på optisk måling via kamera, det andre har en løsning som baserer seg på magnetfelt. IFAB skal bestemme seg for hvilket alternativ de vil gå for.

– Vil ta lang tid å gjennomføre

– Jeg kjenner ikke til teknologien i de ulike alternativene. Men jeg tror det kommer til å gå flere år før vi kan ta teknologien i bruk, selv om IFAB i sommer vedtar at det skal innføres, sier dommersjef i Norges Fotballforbund Rune Pedersen til NRK.

Han har tidligere sagt at det kan ta både to og tre år.

– For når IFAB har sagt sitt, må vi sette oss ned å se på hvordan vi skal gjennomføre det. Vi må for det første se på hva IFAB nøyaktig vedtar, og vi må deretter se på den praktiske gjennomføringen, gjerne i samarbeid med våre nordiske naboer. Og vi må se på økonomien, som for eksempel hvor langt ned i divisjonssystemet vi kan gjennomføre det, for å nevne noe. Så uansett vil dette ta tid, sier Pedersen.

Dermed kan de vanligvis så konservative herrene i IFAB komme til å gjennomføre en revolusjon. De fleste organene i fotballen var inntil sommeren 2010 sterkt imot å bruke mållinjeteknologi. Det rådende synet var at dommerne skulle være suverene, og bare det se kunne se med det blotte øye der og da, skulle telle.

Dette til tross for mange kontroversielle avgjørelser opp gjennom historien. Den mest profilerte var sannsynligvis VM-finalen i 1966, der England fikk godkjent 3-2-målet selv om bildene i ettertid tyder på at ballen aldri var inne.

Vendepunkt i 2010

Vendepunktet kom i åttedelsfinalen i VM i 2010. Frank Lampards skudd slo i tverrliggeren og ned en halvmeter bak streken, helt tydelig og langt bortenfor all tvil for alle som så kampen på tv. Men verken hoveddommer eller linjedommer fikk det med seg, og målet ble ikke dømt.

Dermed kunne Tyskland gå til pause med ledelse 2-1, mens pauseresultatet skulle vært 2–2 etter en sterk engelsk opphenting. Tyskland vant til slutt kampen 4–1.

Les mer under bildet!

England - Vest-Tyskland VM 1966

Klassikeren fra VM i 1966: Geoff Hurst har skutt, ballen slår i tverrliggeren og ned på streken. Dommeren dømte mål, men ettertidens bilder forteller at det var det neppe.

Foto: AP

Også Sepp Blatter snudde

Da begynte selv sterke teknologimotstandere – med FIFA-president Sepp Blatter i spissen – å innse at den menneskelige fakto alene ikke lenger var god nok.

Og ettersom det har oppstått flere liknende situasjoner seinere, har det generelle synet begynt å snu. Nå er det sannsynligvis flertall for ny teknologi i de alle fleste ledd i fotballens organisasjon.

Derfor vil IFAB trolig si ja til bruk av den ene av de to løsningene i juli, og legge dette inn som en del av fotballens lovverk.

Men det blir kanskje bare i resten av verden. For det europeiske fotballforbundet (UEFA) er blant de stadig færre som stritter imot i det lengste.

UEFAs generalsekretær Gianni Infantino har nokså sterkt antydet at forbundet ikke nødvendigvis vil rette seg etter dette, selv om det blir vedtatt at fotballens øverste regelkomité.

UEFA vil heller ha måldommere

– Hvis IFAB vedtar dette, vil vi se an hvordan det virker og hvor komplisert det blir eller ikke blir. Deretter vil vi legge det fram for vår eksekutivkomité, sa Infantino før påske.

Måldommer

Dette er hva UEFA ønsker: En ekstra måldommer (det er mannen i rødt) ved hvert mål

Foto: - / AFP

Han er helt på linje med UEFA-president Michel Platini, og også er sterk motstander av mållinjeteknologi. Han vil heller ha en ekstra dommer bak hvert mål, en ordning som er prøvd i noen turneringer de siste par årene.

UEFA skal også prøve med to ekstra dommere i sommerens EM-sluttspill i Polen og Ukraina.

Sveriges nye fotballpresident Karl-Erik Nilsson støtter måldommer-systemet, og ønsker å innføre det i Allsvenskan allerede fra neste år.

– Det er et bra første steg mot flere korrekte dommeravgjørelser, sier Nilsson til aftonbladet.se.

– IFABs ordlyd blir avgjørende

Rune Pedersen mener ordlyden i vedtaket fra IFAB avgjør om UEFA kommer til å ta mållinjeteknologien i bruk.

– Hvis IFAB sier at man skal bruke målteknologi, må også UEFA ta det i bruk. Men hvis de sier at man kan gjøre det, står vi i Europa selvsagt mye friere, sier han.

– Ordningen med ekstra måldommere har fungert fint. Og måldommere kan også se andre ting som dommeren ikke får med seg, det kan ikke mållinjeteknologien, sier Infantino.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten