NRK Meny
Normal

I kveld roper Camp Nou på katalansk uavhengighet

17 minutter og 14 sekunder ut i kveldens El Clasico, vil hjemmefansen rope på uavhengighet fra det kriserammede Spania. Også sportslig er oppgjøret viktigere enn på lenge.

Vilanova

Barcelona-fansen vil farge Camp Nou i rødt og gult under kveldens El Clasico og rope for katalansk uavhengighet. Barca-sjef Tito Vilanova lar seg ikke affektere.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

General Francisco Franco

Hatet mellom Barcelona og Real Madrid har røtter tilbake til general Francos tid.

Foto: AFP

– Dette er sport og har ingenting å gjøre med politikk, sa Barcelona-trener Tito Vilanova på en pressekonferanse lørdag.

Vel. Kveldens El Clasico blir likevel omtalt som det mest politisk ladde oppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid siden general Francos død i 1975.

Grunnen: Hjemmefansen vil farge hele Camp Nou i de katalanske fargene, og på et symbolsk tidspunkt er det varslet at de nesten hundre tusen fremmøtte vil rope for katalansk uavhengighet fra Spania.

Tidspunktet, 17 minutter og 14 sekunder ut i kampen, representerer året Spania tok kontroll over regionen – nemlig i 1714.

Historisk hat

NRK.no har tidligere skrevet om hvordan hatet mellom de to klubbene har røtter langt tilbake. Nå er konflikten mer aktuell enn noensinne.

Spania sliter med skyhøy arbeidsledighet etter at finanskrisen rammet landet. I sommer ble det meldt at 160 familier kastes ut av sine hjem daglig fordi de ikke har råd til å betale husleia.

Katalanerne, som utgjør en svært produktiv del av Spania, har lenge ønsket uavhengighet fra de sentrale myndighetene.

Den pågående krisen gir derfor mer bensin på separatistbålet, som for alvor blusset opp igjen da katalanernes president Artur Mas annonserte nyvalg og at uavhengighetsdebatten skulle tilbake på agendaen.

Barcelona-fans

De katalanske flaggene (gul- og rødstripet) er ofte godt synlige blant Barcelona-fansen.

Foto: Andres Kudacki / Ap

– Vi glemmer aldri vår historie

Sandro Rosell

Sandro Rosell, Barcelona-presidenten, gikk i tok på den katalanske nasjonaldagen.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

I lang tid har fotballaget Barcelona vært blant de viktigste symbolene på katalansk fellesfølelse.

Under Francisco Francos diktatur var Camp Nou, lagets hjemmebane, ifølge Marca ett av svært få steder hvor man kunne snakke katalansk uten å ta en stor risiko.

Fortsatt er klubbens ledere bevisst sin rolle i regionen.

– Denne klubben vil alltid være tro mot sin historie, og den vil alltid være mer enn bare en klubb, sa Barcelona-president Sandro Rosell da han, sammen med omlag halvannen million andre katalanere, gikk i tog på katalanernes nasjonaldag 11. september.

Tar ikke offisielt standpunkt

Vilarrubi

Barcelonas visepresident, Carles Vilarrubí, sier alle som demonstrerer gjør det på eget initiativ.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Klubbens visepresident Carles Vilarrubí er imidlertid tydelig på at Barcelona som klubb ikke har noe offisielt standpunkt i uavhengighetsdebatten.

– Vi tar ingen posisjon i saker av politisk natur. Om representanter fra klubben deltar, gjør de det som privatpersoner, sier han til Marca.

Det hører også med til historien at det kun var et knapt flertall av katalanerne som stemte for uavhengighet under en måling nylig. Trenden er imidlertid tydelig: Andelen som ønsket å bryte ut av Spania hadde økt fra 45 til 51,1 prosent, ifølge Independent.

Det er for også varslet store protester utenfor stadion søndag, noe som slett ikke har vært uvanlig i Spania de siste månedene.

Ekstremt viktig for tittelkampen

Det er imidlertid ikke bare omstendighetene rundt som gjør denne El Clasico-utgaven til noe helt utenom det vanlige.

Med seier vil nemlig Barcelona være 11 poeng foran Real Madrid i serien, noe veldig mange anser som en altfor stor luke til at Mourinhos menn kan tette den.

Det er selvsagt mange kamper som skal spilles, men kveldens kamp kan altså være helt avgjørende for hvem som kan kalle seg seriemester i juni 2013.

– Det er jo nærmest absurd å tenke at en lang liga eventuelt er avgjort i oktober, men jeg tror den er det hvis avstanden blir 11 poeng. Jeg tror aldri Barca taper så mye mer enn Real Madrid resten av sesongen, sier C More-ekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

For å ta seieren må Barcelona overvinne skadeproblemene i forsvaret: De har begge sine foretrukne midstoppere, Gerard Pique og Carlos Puyol, ute.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.