NRK Meny
Normal

Stig Torbjørnsen: – Solbakken har gjort et utrolig godt kjøp

Til tross for at Ståle Solbakken mistet tre av sine beste spillere i sommer, ser Wolverhampton ut til å kunne kjempe om opprykk til Premier League. Det er mye takket være kjøpet av Bakary Sako.

Ståle Solbakken Bakary Sako

Ståle Solbakken får skryt for sine prestasjoner på overgangsmarkedet. Spesielt Bakary Sako har imponert etter overgangen til Wolverhampton i sommer.

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen er veldig overrasket over at Solbakken fikk kloa i Bakary Sako.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er for meg en gåte at Ståle Solbakken fikk tak i Bakary Sako, sier Stig Torbjørnsen til NRK.no om Wolverhamptons matchvinner mot Sheffield Wednesday lørdag.

Sako har scoret tre mål på seks offisielle kamper for Wolverhampton, og i tillegg levert en rekke meget solide forestillinger.

Talentspeider Torbjørnsen er langt fra overrasket over franskmannens prestasjoner i Championship, men finner det merkelig at Solbakken klarte å signere den lovende vingen.

– Sako er bedre enn for eksempel Stewart Downing i Liverpool, som kostet nærmere 200 millioner kroner. Jeg ble rett og slett veldig positivt overrasket da jeg leste at Solbakken hadde hentet Sako, forteller Torbjørnsen.

– Et utrolig kjøp

Solbakken

Ståle Solbakken har grunn til å smile etter fire strake seirer og solid spill av Bakary Sako.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Den franske 24-åringen kostet langt fra 200 millioner kroner. Sako ble hentet fra franske St. Etienne for i underkant av 40 millioner, en sum som vil bli sett på som småpenger om Sakos storspill fortsetter.

– Han har en dødelig venstrefot og kan forandre en kamp i løpet av et tidels sekund. Et typisk kjennetegn på en god spiller, sier Ståle Solbakken til Wolverhamptons hjemmeside.

– Her har Solbakken gjort et utrolig godt kjøp. Sako var god i Frankrike, han er god nå, og han kommer til å bli enda bedre, mener Torbjørnsen.

Spilleren med draktnummer 10 har på glimrende vis minsket savnet etter Michael Kightly, Matthew Jarvis og Steven Fletcher, som alle forlot Molineux til fordel for spill i Premier League.

– Da vi mistet Kightly, Jarvis og Fletcher, visste vi at vi måtte få inn spillere som kunne levere målgivende pasninger og scoringer. Sako er en spiller som kan gi oss nettopp det, sier Solbakken.

Bakary Sako

Bakary Sako (t.h.) har scoret to ganger på fem kamper i Championship, og står i tillegg med ett mål i ligacupen.

Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix

– Har lyktes på overgangsmarkedet

Fletcher har så langt herjet for sin nye klubb Sunderland, og står med fem mål på fire kamper i Englands øverste divisjon.

– Selv om Fletcher er solid, er det viktige her at Solbakken klarte å få så mye penger for ham og Jarvis. 220 millioner kroner for de to er utrolig, sier Torbjørnsen.

Han mener Solbakken derfor leverte meget godt i sitt første overgangsvindu i Wolverhampton.

– I tillegg til å selge dyrt, har han hentet både billig og smart. Han har valgt å hente spille fra Frankrike, spillere som lett tar nivået i England, sier Torbjørnsen.

Velger utlandet

I tillegg til Sako er også Razak Boukari (Rennes) og Tongo Doumbia (Rennes, lån) nye fjes på Molineux. Dessuten har Solbakken hentet spillere fra Tyskland, Østerrike og Norge.

– Etter å ha vært trener i Norge, Danmark og Tyskland, har Solbakken god kjennskap til spillere i mange forskjellige land. Spillerne i England er svindyre, så han har gjort veldig lurt i å hente fra utlandet, mener Torbjørnsen.

– Siden jeg allerede har nevnt Liverpools kjøp av Stewart Downing: 320 millioner for Andy Carroll og 140 millioner for Jordan Henderson. Prisene i England er sinnssyke, så Solbakken har valgt helt riktig strategi, sier Torbjørnsen.

Han sammenlikner Solbakkens aktivitet på overgangsmarkedet med Swanseas danske manager Michael Laudrup. Laudrup trente Getafe og Mallorca i La Liga, og har med stort hell sett til Spania i jakten på forsterkninger.

– En spiller som Michu (fra Rayo Vallecano) hadde kostet mye, mye mer om han hadde kommet fra en engelsk klubb, konstaterer Torbjørnsen.

Gir suksess

Etter åtte kamper i Championship ligger Wolverhampton på tredjeplass på tabellen med 16 poeng, kun med svakere målforskjell enn Brighton & Hove Albion og Cardiff.

Etter en noe vaklende start står Wolves med fire strake seirer, og ting ser i øyeblikket svært lyst ut for Solbakken.

– I dagens fotball er det veldig viktig å lykkes på overgangsmarkedet. Suksess der gir bra prestasjoner og sannsynligvis gode resultater. Det ser vi at er i ferd med å skje for Wolves, sier Torbjørnsen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.