NRK Meny
Normal

Sjekk tallene: Vålerenga på stedet hvil under Andresen

Hvis du mener Vålerenga har blitt mye dårligere under Martin Andresen, tar du feil. Poengsnittet under Andresen er omtrent likt med hvordan laget presterte før. Tidligere VIF-profiler mener laget mangler kontinuitet for å bli et stabilt topplag.

Martin Andresens poengsnitt i VIF

For de som tror alt var bedre før: Martin Andresens poengsnitt som Vålerenga-sjef er ikke mye dårligere enn femårsperioden før ham.

Foto: NTB Scanpix

Martin Andresens tid som VIF-trener er historie, og det er på tide å oppsummere:

Cupmesterskap i 2008. Seriesølv i 2010.

Vålerenga har hatt sine gyldne øyeblikk under Andresens ledelse. Men årene i mellom har vært svake - ikke bare under Andresens ledelse, men også i tiden før ham.

Like gode/dårlige som før

Vålerenga tok 1,53 poeng i snitt under Martin Andresens fem år som trener. I de fem tidligere årene tok de 1,55 poeng i snitt. Altså en marginal forskjell på 0,02 poeng.

NRK.no har spurt et utvalg Vålerenga-personligheter om hvorfor VIF - Oslos fotballstorhet med eliteseriens nest høyeste budsjett - varierer så mye i prestasjonen fra sesong til sesong.

  • Hva mener du er Vålerengas problem? Si din mening nederst i artikkelen!

Opp- og nedturer

Vidar Davidsen

Vidar Davidsen var VIF-trener fra 1993 - 1997.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hvorfor blir Vålerenga aldri et stabilt topplag?

Vidar Davidsen, tidligere VIF-trener og VIF-spiller:

– Jeg tror det har noe med hvordan de har byttet kurs og stil så mange ganger. Vålerenga har endret kurs mange ganger, og endringene har vært trenerstyrt, og ikke klubbstyrt. Når det kommer inn en ny trener som har en fotballfilosofi som ikke er forankret i klubben, vil det medføre endringer både i spillerstall og trenerstab, som igjen går utover spillestilen. Det har ikke vist seg som noen suksessfaktor, mener Davidsen.

Davidsen var VIF-trener gjennom store deler av 1990-tallet, og spilte også store deler av sin aktive karriere i Oslo-klubben. Fra 1980-1986 spilte han 145 obligatoriske kamper for Vålerenga.

Han mener tiden under Andresen har hatt klare oppturer og nedturer.

– På plussiden har du 2010-sesongen hvor de spilte veldig fin fotball og fremstod som et veldig godt fotballag. Så har du cupmesterskapet i 2008. Ellers har de underprestert i forhold til egne målsetninger de andre årene, sier Davidsen.

– Alt ligger til rette for VIF

Lars Tjærnås i 1998

Lars Tjærnås var VIF-trener i 1998.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Lars Tjærnås, tidligere VIF-trener (overtok etter Vidar Davidsen):

– Det er for meg et mysterium at VIF ikke har prestert bedre. Det er ingenting som tilsier at Vålerenga ikke skal være i norgestoppen. Det er naturligvis kok rundt klubben, det er en stor klubb og forventningspresset er stort, men det i seg selv er ingen unnskyldning for å ikke prestere, sier Tjærnås.

Tjærnås, som jobber som fotballekspert i dag, mener ansvaret for de ustabile resultatene må legges på ledergruppa, og maktbalansen dem imellom.

– Det har vært samlet for mye makt i for få hender, det vil si Andresens hender, mener Tjærnås, og utdyper:

– Det virker som det har manglet et korrektiv for å få ting på rett vei. Det går mye på lederskap, og det uoversiktlige hiearkiet har nok også slitt på spillergruppa. Dessuten har de vært litt naive i spillestilen. Idéene og intensjonen var gode nok, men det var ikke godt nok innøvd, sier han.

Kun Rosenborg kan overgå Vålerengas fotballsatsing, der Oslo-klubben opererer med et budsjett på rundt 135 millioner kroner i året. På sikt vil det gi avkastning, tror Tjærnås.

– Alt ligger til rette for at VIF skal bli en stabil toppklubb.

Blir ikke bedre

Likevel har Vålerenga aldri blitt et stabilt topplag. Martin Andresen ledet klubben til cupgull i 2008 og seriesølv i 2010, men imellom disse prestasjonene har det vært lite å juble for på Ullevaal.

Klubbens beste periode var fra 2004-2006, der det ble sølv, gull og bronse i løpet av tre sesonger.

Så langt denne sesongen ligger Vålerenga på 6.-plass - 13 poeng bak Molde på tabelltoppen.

Jan Erik Aalbu, tidligere sportsdirektør i VIF:

– Man skal være veldig forsiktig med å kritisere bare Martin, for det er en hel organisasjon som må ta støyten sammen med Andresen. Vålerenga er en klubb som skal være med å kjempe i toppen, og hele organisasjonen, hele ledergruppa, bør ta ansvaret for at så ikke har skjedd.

Aalbu var sportsdirektør i Vålerenga fra slutten av 2006, og var med i prosessen med å ansette Martin Andresen som klubbens spillende manager. I ettertid tar han selvkritikk på det valget.

Jan Erik Aalbu sportsdirektør VIF

Jan Erik Aalbu var sportsdirektør i VIF fra 2006-2008.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi hentet han etter hans suksess som spillende trener i Brann. Det var kanskje litt tidlig for Andresen den gangen, å skulle være både spiller og trener i en så stor klubb, sier Aalbu.

Den tidligere sportsdirektøren er klar på at Vålerenga har et betydelig større press på seg for å lykkes enn mindre klubber.

– Vålerenga blir ikke bare fulgt tett av lokalaviser, men ettersom de tilhører Oslo er også de riksdekkende mediene med på å bygge opp et ekstra press utenifra. Selv om en trener har gjort det bra i en liten klubb, er det ikke ensbetydende at du slår til også i Vålerenga. De spiller på Ullevaal, det er et helt annet trykk enn på de mindre arenaene rundt om i Norge. Det kreves mer hele tiden, og når det butter litt imot er det lett å bli usikker på seg selv, sier Aalbu.

Petter Myhre i VIF

Petter Myhre var Vålerenga-trener året før Martin Andresen overtok.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Petter Myhre, tidligere VIF-trener:

– Ser man alle de fem Andresen-årene under ett, har laget underprestert. De har ligget lavere resultatmessig enn det man har hatt ambisjoner om, det er det ingen tvil om, sier Myhre og legger til:

– De har forandret kurs flere ganger underveis i Andresens femårsperiode. I tillegg har det vært store utskiftninger i spillerstallen. Det er to av hovedårsakene til at det ikke har gått bedre, og at de ikke har prestert stabilt bra. Det blir for lite kontinuitet, påpeker Myhre.

  • Har du synspunkter om Vålerenga og veien videre? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia