Hvordan klarte han å fortsette å spille etter dette?

Flere spillere har fått tilsynelatende svært vonde smeller i hodet under VM, men fortsatt å spille etterpå. Den norske landslagslegen mener helsepersonellet godt kunne vært strengere og tatt flere spillere av banen.

Javier Mascherano

SE VIDEO: VM inneholder ikke bare flotte mål og frekke finter. Mange har reagert på alle hodeskadene som kommet i løpet av mesterskapet. Her kan du se noen av de styggeste duellene.

Javier Mascherano

Javier Mascherano løp inn på banen igjen fire minutter etter denne hendelsen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Det går et gisp gjennom publikum i det 27. minutt av semifinalen mellom Argentina og Nederland:

Javier Mascherano sjangler bortover gresset som en beruset mann mens han hviler hodet i den venstre hånden.

30-åringen har akkurat stanget pannen i bakhodet på nederlandske Georginio Wijnaldum.

Mascherano strekker ut høyre arm og prøver å støtte seg i løse luften, og må ha hjelp av Wijnaldum for å ikke deise rett i bakken – hele tiden med håndflaten mot hodet. Millioner av TV-seere får dramatikken direkte hjem i stua.

– Vi diskuterte faktisk denne hendelsen hjemme, og jeg sa da at jeg var glad for at jeg ikke var doktor i den situasjonen med presset og alt rundt, sier Truls Straume-Næsheim, landslagslege for kvinnelandslaget i fotball.

Han har skrevet doktorgrad med temaet «Hodeskader i fotball» basert på data fra eliteserien og jobber til daglig ved Ortopedisk avdeling ved Akershus universitetssykehus.

Straume-Næsheim kan hodeskader.

 • Se flere av de styggeste hodesmellene i videovinduet over!

Spilleklar etter fire minutter

Vi går tilbake til Arena de São Paulo: Dommeren fyller lungene og blåser hardt i fløyta. Både med- og motspillere spurter mot Mascherano og frykter det verste.

Wijnaldum – mannen som «vant» hodeduellen – vender Mascherano over på ryggen. Barcelona-stjernen har fortsatt hånden på pannen, men virker svimeslått.

Det går fire minutter, Mascherano står på sidelinjen og er klar for spill igjen. Drøye 100 minutter med blodslit venter 30-åringen.

I samme øyeblikk koker det på mikrobloggtjenesten Twitter. Folk er i harnisk og mener det er hoderystende at legene lar han fortsette å spille.

– Har reagert på situasjoner

Brazil Soccer WCup Belgium Russia

Alexander Samedov sniffet litt luktesalt og fortsatte kampen for Russland.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Onsdagens stjernesmell er langt ifra den første i årets fotball-VM. Og det finnes flere eksempler på spillere som har gått ned for telling med hodeskader – og nærmest har sett bevisstløse ut – men som likevel har fått fortsette kampen.

Straume-Næsheim har fulgt VM tett og har sett det samme selv.

– Jeg har reagert på et par hendelser hvor de har fått fortsette å spille etter å ha fått seg noen kraftige smeller i hodet. Enkelte ganger er det greit, andre ganger bør man nok tenke seg litt mer om, sier Straume-Næsheim.

Her er et par omdiskuterte situasjoner:

 • Russland-Belgia: Alexander Samedov går i bakken og ligger nede med det som ser ut som en hodeskade. De russiske legene plasserer en ispose mot hodet hans og holder frem luktesalt under nesen til Samedov – et middel som ifølge TV 2 er blitt brukt for å vekke folk som har besvimt eller hatt illebefinnende anfall.
 • Uruguay-England: Álvaro Pereira får kneet til Raheem Sterling i hodet og går ned for telling. Det medisinske apparatet er klar på at Pereira skal byttes ut, men forsvarsspilleren nekter og fortsetter kampen. I ettertid uttalte han til The Guardian at han var bevisstløs et øyeblikk.

Spillerforeningen FIFPro reagerte sterkt på Pereira-situasjonen og uttalte følgende:

«Verdensmesterskapet må sette standarden for spillernes helse og sikkerhet, for å utdanne det internasjonale fotballsamfunnet».

Spørsmålet mange nå stiller seg er: Bør det medisinske apparatet være strengere med spillerne i disse situasjonene?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pereira

Álvaro Pereira nektet å bli byttet ut etter denne smellen. Han innrømmet etter kampen at han var bevisstløs i periode.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Leger kan bli påvirket

– Vi har gjort studier på hodeskader i eliteserien, og ser flere tilfeller der man dagen etter en sånn smell også har tegn på at man har gjennomgått en hjernerystelse. Det er god grunn til å være mer forsiktig enn man kanskje er. Flere studier viser at opp til fire av fem hjernerystelser ikke blir erkjent av spilleren selv, sier Straume-Næsheim.

– Er det et ekstra press på legene i slike situasjoner i et verdensmesterskap?

– Jeg kan være åpen på at man kan fort, også som doktor, bli påvirket av 80.000 på tribunen og stort press i avgjørende kamper, helt klart. Men jeg tenker at det er viktig for medisinsk personell at man tar opp sånne scenarioer i forkant av store kamper – både overfor spillere og trenere, svarer landslagslegen, som har som huskeregel at «er man i tvil, skal man gi spilleren hvil».

Tor Trondsen, tidligere Rosenborg og Fredrikstad-spiller, vet mye om hodeskader. Han måtte legge opp som fotballspiller før han ble 30 år på grunn av flere alvorlige hodesmeller.

Tor Trondsen

Tor Trondsen ga seg som fotballspiller etter flere alvorlige hodeskader. Her er han i duell med Morten Gamst Pedersen i 2004.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det så ikke veldig bra ut med Mascherano i går. Man vet aldri hvor stort eller lite det kan være, men jeg frykter bestandig det verste, sier Tor Trondsen.

Men til tross for sin egen ubehagelige fotballskjebne, forstår midtstopperen at VM-spillerne ønsker å fullføre kampene selv med donald-kul i panna og stjerner i øynene.

– Jeg var i samme situasjon mange ganger – og jeg har aldri vært i nærheten av å spille et VM. Men når det er verdensmesterskap, setter du helsa på spill, tror jeg. Det er det som har skjedd når spillerne har nektet å gi seg og vil fullføre kampen. Dessverre, sier Trondsen, som mener fotballen bare har blitt tøffere og tøffere med årene.

Angrer ikke på at han la opp

Han påpeker at det er det medisinske apparatet som bestemmer om spilleren får fortsette eller ikke, og slippes spillerne tilbake på banen, tyder det på at legene mener at det er forsvarlig.

Men også Trondsen tror legene kan føle seg presset til å la spillerne fullføre kampen med hodeskade.

– Det er ikke lett å stå der og si «du har spilt din siste VM-kamp». Det er VM som er drømmen til fotballspillere, og du skal være ganske tøff og sterk som lege å si nei til spilleren. Jeg tror det er veldig lett å stå på utsiden og si at de bør byttes ut, men når du står på banen, er det noe annet. Du skal ta hensyn til helsa, men jeg skjønner at det er kjempevanskelig, sier Trondsen.

Chelsea-keeper Petr Cech har i likhet med Trondsen fått seg en smell for mye i løpet av karrieren. Den tsjekkiske stjernespilleren bruker nå hjelm, som vanligvis brukes av rugbyspillere, etter et sammenstøt med Stephen Hunt tilbake i 2006.

Truls Straume-Næsheim tror imidlertid ikke det vil bli vanlig for fotballspillere med hjelm på hodet.

– Litt av problemet med hjelmen er at den ikke beskytter så godt mot hjernerystelse. Polstringen er for tynn og man vil likevel få smellen, sier landslagslegen.

Tor Trondsen mener det viktigste er Fair Play og bevissthet om hvordan man går opp i duellene.

– Tenker man seg litt om, blir det nok færre av disse skadene, sier Trondsen.

Den tidligere Rosenborg-spillere er i dag helt frisk og veldig glad for at han ga seg med fotballen.

– Jeg har tatt det helt rolig i fem år og har jeg gradvis trent meg opp, så nå er jeg pigg og frisk. Jeg har aldri angret på at jeg la opp, sier han.

Fotball

 • City tok over tabelltoppen

  Manchester City hadde få problemer med å ta seg av West Bromwich tirsdag kveld. To ganger Ilkay Gündogan og et mål hver av Raheem Sterling, Riyad Mahrez og João Cancelo sørget for at City vant 5–0.

  Dermed tok de lyseblå over tabelltoppen fra Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. De er nå et poeng foran byrivalen med like mange kamper spilt.

  I den andre senkampen tirsdag fortsatte oppturen for Arsenal. Stuart Armstrong sendte Southampton i ledelsen, men Nicolas Pépé, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette gjorde at Arsenal tok tre nye poeng og klatret til åttendeplass på tabellen.

 • Full fyring mellom Zlatan og Lukaku

  Christian Eriksen ble matchvinner for Inter i cupderbyet mot Milan hvor Zlatan Ibrahimovic sto både for mål og rødt kort i 2-1-kampen.

  Mot slutten av omgangen ble den en ordentlig tungvektsduell da Ibrahimovic og Romelu Lukaku la panne mot panne etter en krangel som oppsto da Lukaku fikk røff behandling.

  Situasjonen endte med at begge spissene fikk gult kort, og da Ibrahimovic fikk sitt andre gule i andre omgang, måtte Milan spille resten av kampen med ti mann på stillingen 1–0.

  Lukaku utlignet for Inter, men Christian Eriksen sørget altså for at det var Milan som tok seg videre fra cupen.

  APTOPIX Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • King matchvinner

  Joshua King hadde en god dag på jobben for Bournemouth da de tok seg videre i FA-cupen med 2-1-seier mot Crawley.

  Først hadde han en målgivende pasning da Jack Wilshere sendte Bournemouth i ledelsen. Etter en snau time utlignet Tom Nichols, men så dukket King opp igjen.

  Nordmannen fikk ballen etter et nydelig angrep fra Bournemouth. Han la hurtig om til skudd og plasserte den ned i hjørnet.

  Dermed er King og co. klare for åttedelsfinale mot Burnley.

  King
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • West Ham klatret til fjerdeplass

  David Moyes har virkelig fått fart på sakene i West Ham denne sesongen. Tirsdag tok de sin fjerde seier på rad i Premier League da Crystal Palace ble slått 3–2.

  Thomas Soucek scoret to mål, mens Craig Dawson satte inn West Hams tredje for kvelden. Wilfried Zaha og Michy Batshuayi tegnet seg på scoringslisten for Crystal Palace.

  Dermed klatret West Ham til fjerdeplass før de andre lagene har spilt sin kamp denne runden.

  I en annen kamp som gikk samtidig vant Leeds 2–1 mot Newcastle. Dermed holder Marcelo Bielsas menn seg godt over nedrykksstreken, mens Newcastle har blandet seg inn i bunnen av tabellen.

  Premier League - Crystal Palace v West Ham United
  Foto: John Walton / Reuters
 • Tuchel ny Chelsea-manager

  Thomas Tuchel er bekreftet som ny manager for Chelsea, det melder klubben på sine hjemmesider. Den tyske fotballtreneren har signert en 18-måneders kontrakt med mulighet for forlengelse.

  – Jeg kan ikke vente med å møte det nye laget mitt og konkurrere i den mest spennende ligaen. Jeg er takknemlig for å være en del av Chelsea-familien, det føles fantastisk, sier Tuchel i pressemeldingen.

  Tuchel fikk sparken av Paris Saint-Germain for drøyt én måned siden etter å ha vært trener for hovedstadslaget i over to og et halvt år.

  oFVHNRFwAc0
  Foto: Charles Platiau / Reuters