Hopp til innhold

Hvor ble det av disse trenerne?

Ingen av trenerne som ledet et eliteserielag i 2001 er å finne i den samme ligaen i dag.

Trenerne

Disse trente eliteserielagene i 2001: Nils Arne Eggen (RBK), Arne Erlandsen (Lillestrøm), Vidar Davidsen (Lyn), Arne Dokken (Strømsgodset), Knut Thorbjørn Eggen (Moss), Gaute Larsen (Stabæk), Benny Lennartsson (Viking), Arne Sandstø (Odd Grenland), Øystein Gåre (Bodø/Glimt), Terje Skarsfjord (Tromsø), Torbjørn Glomnes (Sogndal), Erik Brakstad (Bryne), Teitur Thordason (Brann) og Gunder Bengtsson (Molde).

Foto: Scanpix/NRK

Erik Brakstad

I 1999 ledet Erik Brakstad Molde til seier hjemme over Olympiakos i Champions League.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Etter at jeg fikk fyken i Moss fikk jeg fotballen litt opp i halsen, sier Erik Brakstad (60).

Når han snakker med NRK.no skal straks laget han trener hjemme i Molde (Træff) i aksjon i tredjedivisjon.

Den meritterte eliteserietreneren er i dag først og fremst ungdomsskolelærer, og jobben som trener på nivå fire i norsk fotball er å regne som en hobby sammenliknet med livet han tidligere levde som topptrener.

For ti år siden var han trener i Bryne i eliteserien, og før det hadde han flere suksessfulle år som Molde-trener.

Etter Bryne-tiden hadde han en periode i Moss i 1. divisjon før han fikk sparken. Han har vært innom flere mindre klubber etter dette, men har nå valgt å trappe ned trenerkarrieren.

Alle er ute

At mannen som i sin tid ledet Molde til cupfinale, seriesølv og deltakelse i Champions League har gitt seg som topptrener, er langt fra utypisk for hans generasjon trenere.

En gjennomgang NRK.no har gjort av trenerne som ledet et eliteserielag i 2001-sesongen, er det i dag ingen som fortsatt er å finne i eliteserien (se oversikt nederst i saken).

Arne Sandstø og Gaute Larsen leder riktignok førstedivisjonslag, Teitur Thordason er i Vancouver Whitecaps i den amerikanske proffligaen, mens Knut Thorbjørn Eggen trener Norges G18-landslag.

Men flesteparten av 2001-trenerne er i dag ute av det virkelige rampelyset – frivillig eller ufrivillig.

- Generasjonsskifte

Torbjørn Glomnes

Torbjørn Glomnes er kåret til tidenes Sogndal-trener. Nå trener han Førde i 2. divisjon.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Torbjørn Glomnes (58) er en annen av 2001-trenerne som ikke lenger er tilknyttet noe topplag.

Han ledet Sogndal til 8. plass i serien i 2001, og har av leserne til NRK Sogn og Fjordane blitt kåret til "tidenes Sogndal-trener". Fra 2002 til 2010 var spillerutvikler i samme klubb, men i dag er han trener for Førde i 2. divisjon.

- 2. divisjon og eliteserien er to forskjellige hverdager. Som eliteserietrener var det mange tøffe tak, men jeg har også veldig mange gode minner fra den tiden, sier han.

Han mener norske eliteserieklubber har gått gjennom et generasjonsskifte de siste årene. Det gjelder ikke bare på spillersiden, men også på trenersiden. Dette er noe av forklaringen på at ingen av 2001-trenerne er i eliteserien i dag, tror han.

- Fotball på et sånt nivå er utfordrende, og det er få som er der over lang tid. Jeg tror også at det har kommet mange unge, fremadstormende trenere de siste årene som har spillerbakgrunn. Mange av dem er trenere i eliteserien i dag, sier Glomnes.

Talentfulle trenere

Per-Mathias Høgmo

Per Mathias Høgmo har jobbet innenfor toppfotball det meste av tiden siden 1992.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Han får støtte av Tromsø-trener og tidligere toppfotballsjef Per Mathis Høgmo. Han debuterte selv som trener på toppnivå da han tok over Tromsø i 1992. For ti år siden var han ikke i eliteserien, men i stedet trener for det norske U21-landslaget.

At mange av gamlegutta har forlatt manesjen – frivillig eller ufrivillig – har åpnet for nye navn blant eliteserietrenerne. Syv av dagens 16 trenere har under fem års trenererfaring på toppnivå.

- Det er en del talentfulle trenere i eliteserie nå. Ronny Deila (Strømsgodset) er superdedikert i jobben, det samme er Martin Andresen (Vålerenga), Kjetil Rekdal (Aalesund) og Knut Tørum (Start). Jeg kjenner dem godt, og de har lyst til å bli gode, sier Høgmo.

Mer leder – mindre trener

Når Høgmo skal trekke frem trenere som har lykkes med å holde trykket oppe og stå i jobben over tid, er Alex Ferguson i Manchester United og Nils Arne Eggen i Rosenborg navnene som først faller ham inn.

- Nils Arne er et fantastisk eksempel på en som har klart å holde energien oppe. Men man må heller ikke glemme at han hadde et veldig godt team rundt seg. De var fire-fem personer som jobbet veldig godt sammen, og han sto aldri alene slik enkelte andre trenere gjør av og til, sier Høgmo.

Tidligere Sogndal-trener Torbjørn Glomnes tror en del av endringen de siste 10-15 årene ligger i at flere klubber har bygget opp et trenerteam og støtteapparat – ikke ulikt det Eggen hadde rundt seg i Rosenborg.

- De fleste klubbene har et apparat med legeteam, fysioteapeut og et helt trenerapparat. Det aller viktigste i dag er å være en leder, selv om man selvfølgelig også må ha det fotballfaglige i bunnen, sier han.

Dette gjør 2001-trenerne i dag

Dette gjør 2001-trenerne i dag

1. Rosenborg

Nils Arne Eggen

Pensjonist

2. Lillestrøm

Arne Erlandsen

Trener Ull/Kisa i 2. div.

3. Viking

Benny Lennartsson

Ingen klubb

4. Stabæk

Gaute Larsen

Trener Asker i 1. div

5. Molde

Gunder Bengtsson

Ingen klubb

6. Odd Grenland

Arne Sandstø

Trener Løv-Ham i 1. div

7. Brann

Teitur Thordason

Trener Vancouver Whitecaps i MLS

8. Sogndal

Torbjørn Glomnes

Trener Førde i 2. div.

9. Bodø/Glimt

Øystein Gåre

Døde i 2010

10. Moss

Knut T. Eggen

Trener G18-landslaget

11. Lyn

Vidar Davidsen

Ekspertkommentator Viasat

12. Bryne

Erik Brakstad

Lærer, trener Træff i 3. div

13. Strømsgodset

Arne Dokken

Sportslig leder i Sandefjord

14. Tromsø

Terje Skarsfjord

Ikke i noen toppklubb

Ekspander/minimer faktaboks

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten