NRK Meny
Normal

Hvem er tidenes nordiske spiller?

Meningene er garantert mange, men NRK.no vil likevel ha hjelp av leserne: Hvem er Nordens beste fotballspiller i moderne tid?

HISTORISKEBILDER

Øverst fra venstre: Rune Bratseth, Michael Laudrup, Tom Lund. Nederst fra venstre: Ralf Edström (mørkt hår), Tomas Brolin, Peter Schmeichel.

Foto: Scanpix, EPA, Reuters, AFP

Les også: – Derfor vinner Norge mot Danmark

I NRK.no-programmet «Før skjebnekampen» sparket programleder Knut Nesbø sammen med blant annet Arne Scheie opp til debatt om hvem som er den beste spilleren fra Norden i moderne tid.

Video: Knut Nesbø, Arne Scheie og Andreas Stabrun Smith diskuterer hvem som er Nordens beste spiller.

Her kan du stemme på din favoritt:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Noen som mangler? Kom med dine forslag i kommentarfeltet nederst!

Michael Laudrup (Danmark)

Playmakeren har spilt i klubber som Juventus, Lazio, Barcelona, Real Madrid og Ajax. Har vunnet fem spanske seriemesterskap. Vant også Serievinnercupen med Barcelona i 1992. Fikk 104 landskamper for Danmark, og scoret 37 mål.

Brian Laudrup (Danmark)

WORLD CUP NGA DNK SOC

Brain Laudrup, Danmark.

Foto: MICHEL LIPCHITZ / AP

Har spilt for klubber som Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Rangers og Chelsea. Hadde en fantastisk teknikk. Kåret til årets spiller i Danmark fire ganger. Vant EM med Danmark i 1992.

Peter Schmeichel (Danmark)

«The great dane», som han ble kalt i England. Fantastisk karriere i manchester United, mange seriemesterskap og vant Champions League i 1999. En av tidenes beste keepere.

Preben Elkjær (Danmark)

Den uredde spissen ble en legende i den italienske klubben Hellas Verona da han var med å sikre klubben seriemesterskapet i 1985. Var en av de aller største profilene for 1986-laget til Danmark, som vant fotballhjerter verden over med sin offensive fotball.

Allan Simonsen (Danmark)

Italy Soccer Champions League

Zlatan Ibrahimovic, Sverige.

Foto: Luca Bruno / Ap

Den eneste spilleren som er kåret til årets spiller i Europa. Gjorde stor suksess i Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach. Den småvokste og raske angriperen medvirket til at Borussia vann bl.a. den tyske ligaen og UEFA-cupen, samt nådde finalen i Europacupen for serievinnere i 1977.

Tomas Brolin (Sverige)

Svært sentral da Sverige tok en sensasjonell VM-bronse i USA i 1994. Var på sitt beste i italienske Parma fra 1990 til 1995. Spilte 47 landskamper, scoret 26 mål.

Zlatan Ibrahimovic (Sverige)

Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg, Sverige.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Sveriges store stjerne i dag. Regnes som en av verdens beste spisser. Har mange seriemesterskap med Inter, men spiller nå hos rivalen AC Milan. Kåret til Nordens beste spiller i 2005/06. Han har også blitt kåret til årets spiller og årets utøver i Sverige, samt uttatt til «årets lag» av UEFA i 2005.

Fredrik Ljungberg (Sverige)

Toneangivende for Arsenal i mange sesonger mellom 1998 og 2007. Scoret i debuten mot Manchester United. To Premier League- og tre FA-cup-titler med Arsenal sier sitt. Meget løpssterk og offensiv kantspiller under Arsene Wenger. 75 landskamper for Sverige.

Ralf Edström (Sverige)

SPORT SOCCER

Henrik Larsson, Sverige.

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS

Sveriges store spiss på 70-tallet. Scoret fire mål under VM i 1974. Gjorde det også etter hvert stort som klubbspiller ute i Europa, i klubber som PSV Eindhoven, AS Monaco og Standard Liège.

Henrik Larsson (Sverige)

Superspissen scoret vanvittige 242 mål for Celtic på 315 kamper som spiss for skotske Celtic. Ble i 2004 Barcelona-spiller, før han gikk hjem til Helsingborg og deretter bidro til suksess i Manchester United på tampen av karrieren. Spilte 106 landskamper, scoret 37 mål.

Ole Gunnar Solskjær (Norge)

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær, Norge.

Foto: Pier Paolo Cito / AP

Har legendestatus i Manchester United. Ble matchvinner da klubben slo Bayern München i Mesterliga-finalen i 199, på overtid. Var i klubben i 11 år, og vant serien og FA-cupen flere ganger. Spilte 67 kamper for Norge, scoret 23 mål.

Rune Bratseth (Norge)

Startet sin profesjonelle karriere i Rosenborg, men det var i tyske Werder Bremen han skaffet seg et navn som en av Europas beste forsvarsspillere. Enorm spenst og hurtighet. Vant Bundesliga to ganger og Cupvinnercupen en gang. Spilte 230 kamper for Werder, og regnes fortsatt som en av klubbens store spillere gjennom tidene.

Tom Lund (Norge)

Tom Lund, Norge.

Tom Lund, Norge.

Foto: Scanpix

Regnes av mange som tidenes beste norske fotballspiller. At han spilte på landslaget samtidig som han spilte 3. divisjon for Lillestrøm sier det meste. Ble utpekt som legenden Johan Cruyffs erstatter i Ajax, men takket nei til tilbudet fra storklubben. Ville heller bli hjemme i Norge med familien og spille i LSK. Sa også nei til klubber som Bayern München, Leeds og Real Madrid senere. Etter hvert rykket LSK opp og dominerte norsk fotball, med Lund i spissen. Har flere ganger blitt kåret til årets spiller i Norge. Spilte 47 landskamper, scoret 12 mål.

Hallvar Thoresen (Norge)

50 landskamper, ni mål. Var kaptein i storklubben PSV Eindhoven, til tross for at ledertyper som Ruud Gullit og Ronald Koeman spilte der samtidig. Scoret over 20 seriemål i fire sesonger på rad. Han er for øvrig én av bare seks norske landslagsspillere som aldri har spilt i den hjemlige toppserien.

Jari Litmanen (Finland)

GERMANY SOCCER BUNDESLIGA ROSTOCK

Jari Litmanen, Finland.

Foto: FRED ERNST / AP

Finlands beste fotballspiller gjennom tidene. Var på sitt beste i Ajax på 90-tallet, der han bøttet inn scoringer. Hadde en fantastisk teknikk. Gikk i 1999 til Barcelona, der han slet med skader i to år før han gikk til Liverpool.

Eidur Gudjohnsen (Island)

En offensiv drivkraft for Chelsea i mange sesonger. Var sentral med sine 12 scoringer da klubben vant Premier League i 2005. Gikk etter hvert til Barcelona. Der ble han den første islendingen til å vinne Mesterligaen, da Manchester United ble slått i finalen i 2009.

Fotballnyheter