Hopp til innhold

Hvem er tidenes nordiske spiller?

Meningene er garantert mange, men NRK.no vil likevel ha hjelp av leserne: Hvem er Nordens beste fotballspiller i moderne tid?

HISTORISKEBILDER

Øverst fra venstre: Rune Bratseth, Michael Laudrup, Tom Lund. Nederst fra venstre: Ralf Edström (mørkt hår), Tomas Brolin, Peter Schmeichel.

Foto: Scanpix, EPA, Reuters, AFP

Les også: – Derfor vinner Norge mot Danmark

I NRK.no-programmet «Før skjebnekampen» sparket programleder Knut Nesbø sammen med blant annet Arne Scheie opp til debatt om hvem som er den beste spilleren fra Norden i moderne tid.

Video: Knut Nesbø, Arne Scheie og Andreas Stabrun Smith diskuterer hvem som er Nordens beste spiller.

Her kan du stemme på din favoritt:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Noen som mangler? Kom med dine forslag i kommentarfeltet nederst!

Michael Laudrup (Danmark)

Playmakeren har spilt i klubber som Juventus, Lazio, Barcelona, Real Madrid og Ajax. Har vunnet fem spanske seriemesterskap. Vant også Serievinnercupen med Barcelona i 1992. Fikk 104 landskamper for Danmark, og scoret 37 mål.

Brian Laudrup (Danmark)

WORLD CUP NGA DNK SOC

Brain Laudrup, Danmark.

Foto: MICHEL LIPCHITZ / AP

Har spilt for klubber som Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Rangers og Chelsea. Hadde en fantastisk teknikk. Kåret til årets spiller i Danmark fire ganger. Vant EM med Danmark i 1992.

Peter Schmeichel (Danmark)

«The great dane», som han ble kalt i England. Fantastisk karriere i manchester United, mange seriemesterskap og vant Champions League i 1999. En av tidenes beste keepere.

Preben Elkjær (Danmark)

Den uredde spissen ble en legende i den italienske klubben Hellas Verona da han var med å sikre klubben seriemesterskapet i 1985. Var en av de aller største profilene for 1986-laget til Danmark, som vant fotballhjerter verden over med sin offensive fotball.

Allan Simonsen (Danmark)

Italy Soccer Champions League

Zlatan Ibrahimovic, Sverige.

Foto: Luca Bruno / Ap

Den eneste spilleren som er kåret til årets spiller i Europa. Gjorde stor suksess i Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach. Den småvokste og raske angriperen medvirket til at Borussia vann bl.a. den tyske ligaen og UEFA-cupen, samt nådde finalen i Europacupen for serievinnere i 1977.

Tomas Brolin (Sverige)

Svært sentral da Sverige tok en sensasjonell VM-bronse i USA i 1994. Var på sitt beste i italienske Parma fra 1990 til 1995. Spilte 47 landskamper, scoret 26 mål.

Zlatan Ibrahimovic (Sverige)

Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg, Sverige.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Sveriges store stjerne i dag. Regnes som en av verdens beste spisser. Har mange seriemesterskap med Inter, men spiller nå hos rivalen AC Milan. Kåret til Nordens beste spiller i 2005/06. Han har også blitt kåret til årets spiller og årets utøver i Sverige, samt uttatt til «årets lag» av UEFA i 2005.

Fredrik Ljungberg (Sverige)

Toneangivende for Arsenal i mange sesonger mellom 1998 og 2007. Scoret i debuten mot Manchester United. To Premier League- og tre FA-cup-titler med Arsenal sier sitt. Meget løpssterk og offensiv kantspiller under Arsene Wenger. 75 landskamper for Sverige.

Ralf Edström (Sverige)

SPORT SOCCER

Henrik Larsson, Sverige.

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS

Sveriges store spiss på 70-tallet. Scoret fire mål under VM i 1974. Gjorde det også etter hvert stort som klubbspiller ute i Europa, i klubber som PSV Eindhoven, AS Monaco og Standard Liège.

Henrik Larsson (Sverige)

Superspissen scoret vanvittige 242 mål for Celtic på 315 kamper som spiss for skotske Celtic. Ble i 2004 Barcelona-spiller, før han gikk hjem til Helsingborg og deretter bidro til suksess i Manchester United på tampen av karrieren. Spilte 106 landskamper, scoret 37 mål.

Ole Gunnar Solskjær (Norge)

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær, Norge.

Foto: Pier Paolo Cito / AP

Har legendestatus i Manchester United. Ble matchvinner da klubben slo Bayern München i Mesterliga-finalen i 199, på overtid. Var i klubben i 11 år, og vant serien og FA-cupen flere ganger. Spilte 67 kamper for Norge, scoret 23 mål.

Rune Bratseth (Norge)

Startet sin profesjonelle karriere i Rosenborg, men det var i tyske Werder Bremen han skaffet seg et navn som en av Europas beste forsvarsspillere. Enorm spenst og hurtighet. Vant Bundesliga to ganger og Cupvinnercupen en gang. Spilte 230 kamper for Werder, og regnes fortsatt som en av klubbens store spillere gjennom tidene.

Tom Lund (Norge)

Tom Lund, Norge.

Tom Lund, Norge.

Foto: Scanpix

Regnes av mange som tidenes beste norske fotballspiller. At han spilte på landslaget samtidig som han spilte 3. divisjon for Lillestrøm sier det meste. Ble utpekt som legenden Johan Cruyffs erstatter i Ajax, men takket nei til tilbudet fra storklubben. Ville heller bli hjemme i Norge med familien og spille i LSK. Sa også nei til klubber som Bayern München, Leeds og Real Madrid senere. Etter hvert rykket LSK opp og dominerte norsk fotball, med Lund i spissen. Har flere ganger blitt kåret til årets spiller i Norge. Spilte 47 landskamper, scoret 12 mål.

Hallvar Thoresen (Norge)

50 landskamper, ni mål. Var kaptein i storklubben PSV Eindhoven, til tross for at ledertyper som Ruud Gullit og Ronald Koeman spilte der samtidig. Scoret over 20 seriemål i fire sesonger på rad. Han er for øvrig én av bare seks norske landslagsspillere som aldri har spilt i den hjemlige toppserien.

Jari Litmanen (Finland)

GERMANY SOCCER BUNDESLIGA ROSTOCK

Jari Litmanen, Finland.

Foto: FRED ERNST / AP

Finlands beste fotballspiller gjennom tidene. Var på sitt beste i Ajax på 90-tallet, der han bøttet inn scoringer. Hadde en fantastisk teknikk. Gikk i 1999 til Barcelona, der han slet med skader i to år før han gikk til Liverpool.

Eidur Gudjohnsen (Island)

En offensiv drivkraft for Chelsea i mange sesonger. Var sentral med sine 12 scoringer da klubben vant Premier League i 2005. Gikk etter hvert til Barcelona. Der ble han den første islendingen til å vinne Mesterligaen, da Manchester United ble slått i finalen i 2009.

Fotball

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland