Hopp til innhold

Ni land slåss for sin VM-debut

Hørt om Saeed al-Murjan? Blas Perez? Saladhin Said? Ikke? De har minst en ting felles: Alle kan sende sitt land til VM for første gang.

Saeed Al Murjan

Skal Jordan debutere i fotball-VM neste år? I så fall kan Saeed Al Murjan bli én av den nye spillerne du legger merke til

Foto: Adam Pretty / Getty Images

  • Hvilke land tror du går videre?

Nå går kvalifiseringen inn i den siste og avgjørende fasen, og de siste 22 plassene til VM i Brasil skal fordeles. Lagene i sluttspillet skal være det ypperste fotballselskapet, og det er mange gjengangere, men også en viss gjennomtrekk.

I alle sluttspill har det vært debutanter. Noen har imponert, mens andre har fått det fryktelig tøft.

Debutant-suksess

Pak Doo Ik

En av VM-historiens store sensasjoner: Pak Doo Ik scorer mot Italia på Ayresome Park i 1966. VM-debutant Nord-Korea vinner 1–0 og sender italienerne hjem i skam

Foto: Central Press / Getty Images

Nord-Korea og Portugal i 1966 er eksempel på det første. Nord-Korea sjokkerte med seier mot Italia i gruppespillet. De ledet også 3–0 i kvartfinalen mot Portugal, men tapte 5–3. Portugal anført av Eusebio tok bronse.

Tjue år senere vant Danmark mange hjerter med sitt spill i Mexico: De danske drenge med Michael Laudrup, Frank Arnesen og ikke minst Preben Elkjær tok tre strake seiere i gruppespillet, inkludert festspill og 6–1 over Uruguay, før Jesper Olsen trykket på “self destruct”-knappen da det ble brutalt stopp og 1–5 mot Spania i åttedelsfinalen.

Og i 1998 ble Davor Suker VMs toppscorer da debutanten Kroatia tok bronse.

Ladet seier hos naboen

DDR mot Vest-Tyskland

DDR og Vest-Tyskland møttes i én landskamp – i VM i 1974. DDR sto for en sensasjonell og prestisjetung seier over naboen. 16 år seinere ble de én nasjon igjen

Foto: Keystone / Getty Images

Da DDR slo Vest-Tyskland 1–0 i et uhyre politisk ladet oppgjør i 1974, mente antagelig regimet i øst at VM like gjerne kunne stoppet etter den gruppespillskampen. At østtyskerne senere i mesterskapet forsvant ut i glemselen, mens vesttyskerne vant finalen var av mindre betydning.

For noen debutanter forbindes helst med enkelthendelser eller enkeltkamper. Bulgaria presentere seg i VM-sammenheng ved å grisetakle Pelé ut av VM i 1962. Algerie ble offer for ikkeangrepspakten mellom Vest-Tyskland og Østerrike i 1982. I samme VM husker mange presidenten i Kuwaits fotballforbund som tok seg ut på banen for å få omgjort en dommeravgjørelse i kamp mot Frankrike.

Noen har fått det vanskelig

Andre debutanter har fått et brutalt møte med nivået: Zaire (nå Den demokratiske republikken Kongo) kvalifiserte seg i 1974, som første lag fra Afrika sør for Sahara. Det endte med 0–14 i målforskjell på tre kamper mot Skottland, Jugoslavia og Brasil.

Nesten like ille gikk det for Haiti i samme VM: De hadde også 14 baklengs, men skåret to ganger, faktisk mot Argentina og Italia. Hverken Zaire/DR Kongo eller Haiti har vært i VM siden, og ligger tredje sist og nest sist på VMs maratontabell .

Bare El Salvador ligger bak, ettersom de har deltatt i to sluttspill, med fasiten seks tap og 1–22 i målforskjell.

Englands pinligste øyeblikk

England - USA

Her redder han: Englands keeper Bert Williams tar ballen mens lagkamerat Alf Ramsey kontrollerer. Men England tapte likevel 1–0 i sin flaueste landskamp i historien. Og Ramsey skulle få sin revansj: 16 år seinere var han manager da England tok VM-gull på hjemmebane

Foto: Keystone / Getty Images

Den pinligste debuten er det likevel en anerkjent fotballnasjon som står for. I 1950, sist VM gikk i Brasil, skulle England delta i VM for første gang. Med ikke helt ukjent arroganse hadde engelskmennene droppet tidligere VM.

De foretrakk å spille oppvisningskamper mot sammensatte verdenslag, mens turneringen som virkelig betød noe var Home Nations Championship mot Skottland (med Wales og Nord-Irland i biroller).

Men i 1950 ble engelskmennene overtalt til å ta turen. Mesterskapet var preget av fravær: Tyskland var ekskludert etter 2. verdenskrig, Sovjetunionen, Ungarn og Tsjekkoslovakia hadde andre prioriteringer, Argentina og flere andre søramerikanske lag nektet å stille på grunn av en krangel med det brasilianske fotballforbundet, mens det skotske fotballforbundet ikke ville sende lag ettersom de bare hadde blitt nummer to, bak England, i det britiske mesterskapet.

Alt lå til rette for suksess for England, som kunne skilte med store stjerner som Stan Mortensen, Tom Finney og Stanley Matthews. Den gang var de langt mer fryktinngytende enn Wayne Rooney, Steven Gerrard og Frank Lampard i dag.

Det startet med en oppskriftsmessig 2-0-seier mot Chile. Så kom tidenes engelske landslagsflause: 0–1 mot i fotballsammenheng helt ubetydelige USA. Og i gruppespillets siste kamp: ny 0-1, nå mot Spania. Dermed forsvant England ut av sitt første VM.

Slo ut Italia

Men oftest havner VM-debutantene midt imellom i form av noen anstendige resultater, de setter en entusiastisk spiss på første del av sluttspillet før det gjerne ender med knepne tap mot sluere, mer rutinert motstand.

Som da Elfenbenskystens talentfulle lag hadde maksimal uflaks med trekningen i 2006 og røyk ut med ettmålstap mot Argentina og Nederland.

Eller sist VMs debutanter, Slovakia, et kompetent, men litt pregløst lag som slo Italia 3–2 og sendte de regjerende mesterne hjem etter gruppespillet – før de selv røyk ut mot Nederland i åttendedelsfinalen.

Ni mulige debutanter i 2014

76 nasjoner har så langt deltatt i ett eller flere VM-sluttspill. Ni nye lag har fortsatt mulighet til å bli en del av den lista:

BOSNIA-HERCEGOVINA

Asmir Begovic

Asmir Begovic, Bosnia-Hercegovina

Foto: Bryn Lennon / Getty Images

Jugoslavia hadde tradisjonelt et av Europas beste landslag, og Kroatia, Serbia og Slovenia har alle spilt VM etter at landet gikk i oppløsning.

Neste år kan minst ett land til fra tidligere Jugoslavia debutere i VM. Bosnierne har like mange poeng som Hellas på topp i gruppe G, men hele 15 plussmål bedre målforskjell. Det eneste feilskjæret så langt er et uventet hjemmetap mot Slovakia i september, men bosnierne slo tilbake ved å vinne i Bratislava uka etter.

Troppen består av rutinerte spillere i sin beste fotballalder, mellom 25 og 30, de aller fleste spiller i gode ligaer. Dessuten krydres laget med klassespillere i form av f.eks. spissen Edin Dzeko (Manchester City) og keeperen Asmir Begovic (Stoke).

Bosnierne er minst sikret playoff, men det virker svært sannsynlig at de skal vinne gruppa og nå sitt første VM-sluttspill.

Gjenstående kamper: Liechtenstein (H), Litauen (B)

MONTENEGRO

Stevan Jovetic

Stevan Jovetic, Montenegro

Foto: Ross Kinnaird / Getty Images

Montenegro, et av Europas minste land, spiller sin første VM-kvalifisering etter løsrivelsen fra Serbia. Trekningen satte dem sammen med blant annet England, Polen og Ukraina – en av de absolutt vanskeligste kvalifiseringsgruppene i Europa.

Montenegro, med spillere som Mirko Vucinic (Juventus) og Stefan Savic (Fiorentina), åpnet imponerende før de kom kraftig ned på jorda med 0–4 hjemme mot Ukraina i en kamp hvor seier ville hektet av ukrainerne i kampen om VM-plass.

I stedet ligger Montenegro og Ukraina likt, ett poeng bak England, men to foran Polen i en gruppe hvor ingenting er avgjort. Og Montenegro er tvunget til å skaffe seg et resultat på Wembley i neste kamp.

Stjernen Stevan Jovetic har fått lite spilletid i Manchester City etter overgangen fra Fiorentina – kanskje det gir ham litt ekstra motivasjon før oppgjøret mot England?

Gjenstående kamper: England (B), Moldova (H)

ISLAND

Kolbeinn Sigthorsson

Kolbeinn Sigthorson, Island

Foto: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

At Island kan snyte Norge for en plass i Brasil har gått fra å være en litt kuriøs hypotese til å bli et ubehagelig realistisk scenario. Den rutinerte treneren Lars Lagerbäck kan ta nok et land til sluttspill.

Den utrolige bortekampen mot Sveits da islendingene gikk fra 1–4 til 4–4 ga moralen et løft, og etter at Ajax-spissen Kolbeinn Sigthorsson senket Albania i Reykjavik sist er islendingene nærmere et sluttspill enn noen gang tidligere.

Det beste Norge kan håpe på er at det blir en ren finale om andreplassen på Ullevål i siste kamp i gruppe E, men det betinger at Norge slår Slovenia borte. Skjer ikke det, kan Island møte et norsk landslag uten annet enn æren å spille for i siste og avgjørende kamp. Da blir det VM-feber på sagaøya.

Gjenstående kamper: Kypros (H), Norge (B)

ALBANIA

Lorik Cana

Lorik Cana, Albania

Foto: Giuseppe Bellini / Getty Images

Som om ikke Island var nok: Også Albania kan bli sluttspill-debutant fra Norges gruppe. Albanerne har riktignok trøblet etter de to sterke kampene mot Norge i vår, og tapte begge sine kamper i høst. Dermed er de avhengig av at en rekke resultater går deres vei i de to siste rundene, men håpet er ikke helt ute.

Men for Albania og Island er det ikke nødvendigvis nok med andreplass i gruppa, de må også krysse fingrene for at minst en av de andre gruppetoerne ender på færre poeng – dårligste toer får som kjent ikke spille playoff.

Gjenstående kamper: Sveits (H), Kypros (B)

PANAMA

Blas Perez

Blas Perez, Panama

Foto: Mike Zarrilli / Getty Images

Sjokket i nord- og Mellom-Amerika er ikke at Panama i øyeblikket ligger på fjerdeplass og kan få møte New Zealand i playoff.

Sjokket er at Mexico ligger på plassen bak og faktisk kan gå glipp av sluttspillet for første gang siden 1990 (og da var de utestengt, forrige gang Mexico røk ut av kvalifiseringen var før VM i 1982) – også i denne verdensdelen er kvalitetsforskjellen mellom lagene blitt mindre, i det minste i den seks lag store finalerunden, eller “heksagonen”, som den også kalles.

På vei til heksagonen leverte Panama storseiere mot land som Dominica og Nicaragua, før de anført av veteraner som Mexico-proff Luis “Matador” Tejada og Dallas-spiller Blas Perez overrasket med å slå ut Canada.

Panama åpnet heksagonen sterkt, før lufta så ut til å ha gått ut av dem da de tapte to på rad mot USA og Costa Rica.

En utligning på overtid borte mot Honduras i forrige kamp fikk laget tilbake på sporet, og hvis de klarer et poeng i bortekampen mot Mexico venter et allerede kvalifisert USA hjemme i siste kamp.

Gjenstående kamper: Mexico (B), USA (H) og eventuelt playoff mot New Zealand
Bilde: Blas Perez

VENEZUELA

Juan Arango

Juan Arango, Venezuela

Foto: Christof Koepsel / Bongarts/Getty Images

Venezuela er det eneste søramerikanske landet som aldri har kvalifisert seg til VM-sluttspill, og det ser ut til å glippe for Venezuela også denne gang.

Men tiden som slaktoffer i kvalifiseringen er definitivt over, de nådde semifinalen i siste Copa America og vinotintos, med Borussia Mönchengladbachs Juan Arango som dirigenten, startet kvalifiseringen brukbart, men to tap mot Uruguay og Chile i sommer har slukket mesteparten av håpet for Venezuela.

Spillerne fra oljelandet klamrer seg til syltynn teori i håp om å klare femteplassen som gir playoff mot lag nummer fem fra Asia. Skal det skje må Venezuela avslutte med storseier mot Paraguay, mens Ecuador eller Uruguay – samme hvem – blir uten poeng i sine to siste kamper.

Gjenstående kamp: Paraguay (H) og eventuelt playoff mot Jordan

JORDAN

Amer Shafi

Amer Shafi, Jordan

Foto: Robert Cianflone / Getty Images

Jordan, som var den største overraskelsen i Asia-kvalifiseringen, er 180 minutter unna sitt første VM-sluttspill. De tok tredjeplassen i sin gruppe etter sterke seiere mot Japan og Australia hjemme i Amman.

Med bedre borteform kunne Jordan ha snytt et av de to storlagene for en direkteplass til VM, men i gruppespillet tapte Jordan alle sine fire bortekamper.

Da det gjaldt som mest presterte de også utenfor hjemlandet: Etter 1–1 hjemme mot den andre gruppetreeren Usbekistan klarte de samme resultat i Tasjkent. Straffesparkkonkurransen ble langvarig, men målvakt Amer Shafi reddet usbekenes tiende straffe og sendte Jordan til playoff mot lag nummer fem fra Sør-Amerika.

Motstander blir mest sannsynlig Ecuador eller Uruguay (selv om Venezuela altså har en syltynn teoretisk mulighet), og det vil være en stor overraskelse om Jordans VM-eventyr fortsetter etter de kampene.

Gjenstående kamper: Playoff (H og B) mot nummer fem fra Sør-Amerika.

BURKINA FASO

Bakary Kone

Bakary Kone, Burkina Faso

Foto: Ian Walton / Getty Images

Fjorårets afrikamesterskapsfinalist (0-1 mot Nigeria) Burkina Faso så ut til å være hektet av i sin gruppe, men med en solid sluttspurt passerte de Kongo-Brazzaville på målstreken.

Målkongen er veteranen Moumoni Dagano, som nå spiller i Qatar, mens de mest kjente er kanskje Rennes-spiller Jonathan Pitroipa og eks-RBK-er Abdourazak Traore. Troppen har mange talentfulle unge spillere i både spanske, tyske, engelske og særlig franske klubber.

Og, artig nok sett med norske øyne – Strømmen-spilleren François Yabre står med én landskamp fra før og var i troppen i den siste kampen mot Gabon.

I Afrika-kvalifiseringen møtes de ti gruppevinnerne til playoff om kontinentets fem plasser. I kvalifiseringen til VM 2010 tapte Burkina Faso playoff mot Elfenbeinskysten, nå bør de ha en bedre mulighet mot Algerie.

Gjenstående kamper: Playoff mot Algerie (H, B)

ETIOPIA

Ahmed Salahdin Said

Ahmed Salahdin Said, Etiopia

Foto: Gallo Images / Getty Images

I fjor kvalifiserte de seg til afrikamesterskapet for første gang på 31 år. I år er de klare for playoff. Etiopia har stått for en av de virkelig store skrellene ved å slå ut Sør-Afrika i gruppespillet – og det etter at de ble fratatt tre poeng for å ha brukt en ikke-spilleberettiget spiller i kamp mot Botswana.

Hvor overraskende prestasjonen er, forstår vi når vi ser at Etiopias lag for det meste består av spillere fra hjemlige klubber, samt noen få utenlandsproffer – stort sett fra fotball-utkanter som Israel, Kasakhstan, Libya, Sudan og finsk andredivisjon, mens toppscorer Saladhin Ahmed Said (11 mål på 19 landskamper) ikke lyktes i belgiske Lierse.

Uansett er Etiopia klare underdogs mot Nigeria, og da de to lagene møttes i afrikamesterskapet i vår vant Nigeria enkelt 2–0.

Gjenstående kamper: Playoff mot Nigeria (H, B)

Hvem av de ni lagene har DU størst tro på? Diskuter!

Fotball

  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland