Solskjær, Høgmo, Solbakken - eller Hamrén?

Egil Olsens etterfølger bør være norsk, men ikke nødvendigvis. Kan Erik Hamrén lokkes tilbake til Norge? NRKs fotballekspert synes det hadde vært en av de beste løsningene.

Erik Hamren

- Hvorfor ikke Erik Hamrén? Hvis Sverige ikke kommer til VM, kan han fort bli ledig, tror Tom Nordlie

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

En ny landslagssjef må være samlende, og han må kombinere det beste fra den norske landslagshistorien med nødvendig nytenkning. Og han bør aller helst være norsk – eller i det minste skandinavisk.

Det mener NRKs fotballekspert og et knippe eliteserietrenere NRK har snakket med. Men få av dem er konkret på hvem de mener bør bli Norges neste landslagssjef.

Når VM-kvalifiseringen – eller neste års VM, hvis Norge kommer med – er over, er også Drillo-epoken i norsk landslagsfotball definitivt over.

Det betyr i praksis at hjemmekampen mot Island 15. oktober kan bli Egil Olsens siste.

Der for er spekulasjonene om Drillos etterfølger for lengst i gang. Ståle Solbakken, Ole Gunnar Solskjær og Per-Mathias Høgmo er navnene som oftest blir nevnt.

Problemet er om de er tilgjengelige. Solbakken er nettopp begynt som trener i FC København igjen, og Høgmo har fått tilbud om forlengelse i sin svenske klubb Djurgården , ifølge Aftonbladet. Det betyr at det haster for NFF med å kontakte aktuelle kandidater.

– Må bli bedre til å styre kampene

Tom Nordlie 2

- En ny trener bør være skandinavisk, men ikke nødvendigvis norsk. Erik Hamrén kan være en 'dark horse', mener Tom Nordlie

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Den nye sjefen må ha fotballfaglige evner til å ta vare på det som hittil har vært kjennetegnet til Norge, nemlig god defensiv organisering, god fysikk på spillerne, og gode på overgangsspillet. Han må også gjøre oss bedre på dødball enn vi har vært i det siste, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Før han legger til:

– Men han må også kunne tilføre litt moderne utviklet syn på angrep mot etablert forsvar når vi skal føre kampene.

– Man sa før denne kvaliken at vi kom i en drømmegruppe. Jeg sa ved trekningen at det er det ikke. Vi har hatt en tendens til å være best mot gode motstandere der vi kan ligge bakpå og kontre. Vi har mindre ferdigheter i den type spill, det så vi mot lag som Kypros og Albania, sier Nordlie.

– Erik Hamrén en "dark horse"

– Høgmo, Solskjær, Solbakken – hvem bør det bli, etter din mening?

– Det må være en som kan ta vare på det beste av landslagstradisjonene, uten å bli en tro kopi av Drillo, men en med andre klær og andre sko på beina. Jeg ønsker meg en forandring. Og da kan det fort bli flere enn de du nevnte, det er mange gode trenere i Skandinavia.

– Jeg ser for meg en som Erik Hamrén. Hvis ikke Sverige går til VM, kan han fort bli ledig, og kan være en "dark horse" oppi dette. Men det finnes både norske og nordiske trenere som er mer enn gode nok, sier Nordlie, og utdyper:

– Tenk utenfor A4-boksen

– Jeg håper de tenker litt utenfor A4-boksen. Mange har gjort en fantastisk jobb inne i NFF-systemet i mange år – Drillo, Nils Johan Semb, Per-Mathias Høgmo og flere.

– Nå håper jeg NFF lar være "å bytte stol" og heller tar inn en utenfra. I så måte representerer Solskjær noe litt nyere og friskere. Samtidig har han veldig kort trenererfaring, sier Tom Nordlie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norges benk i Albania

Norges benk i kampen mot Albania tidligere i år. - Det er kamper mot slike nasjoner vi må lære oss å styre, sier Tom Nordlie

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Mener du derfor at han ikke bør få jobben?

– Det kommer an på hvem som er kandidater. Solskjær har internasjonal erfaring som spiller, men som trener har han bare ledet Molde og Manchester Uniteds reservelag. Med stor suksess, riktignok, men trenererfaringen hans er likevel kort. Det taler imot. For taler hans personlighet og erfaring som spiller, og det han har gjort i Molde.

– Hvem andre håper du de vurderer utover de navnene som blir nevnt i media?

– Det er mange, men man må holde seg innenfor et realistisk lønnsnivå. De tre du nevnte, er gode kandidater. Så finnes det en Erik Hamrén og noen andre gode skandinaviske kandidater.

– Hvem da?

– Jeg vet ikke om jeg skal dra noen flere navn. Jeg mener at Solbakken hadde vært en meget god kandidat, selv om han nå har valgt klubbfotballen og ifølge det Kjetil Siem skal ha sagt til avisene har brent noen bruer.

– Vi er kaldblods, ikke varmblods

– Hjelper det med gode trenere hvis spillerne de har tilgang til, og nivået i norsk fotball generelt, ikke er godt nok?

– Det blir litt for enkelt å si det sånn. Vi har hatt lag før også der spillerne ikke har vært like gode som sine motstandere på alle plasser. Men da har vi hatt en tydeligere spillestil, vært bedre organisert og bedre på dødball, og vi var bedre på det som var spisskompetansen på det norske laget.

– Vi må våge å innrømme at vi er kaldblodshester og ikke varmblodshester, og spille deretter. Vi må ikke være mest opptatt av måten å vinne på, men å vinne – det er det publikum er opptatt av.

– Trenger en som kjenner norsk fotball

– Men vi er i ferd med å få fram spillere med et annet ferdighetsregister, det så vi i U21-EM nylig, sier Nordlie. Norge tok bronse i EM.

– Det er lettere nå å finne en teknisk midtbanespiller enn en god midtstopper. Vi finner ikke like lett en ny Henning Berg, en Ronny Johnsen eller en Rune Bratseth, og stoppere hadde vi masser av tidligere.

– Vi må utvikle ferdighetene, samtidig som vi må ta vare på det særnorske. Det er det vi kan være best på. Da trenger vi en som kjenner norsk fotball, derfor må vi ha en norsk eller skandinavisk trener, mener Tom Nordlie.

Dette mener noen av de norske eliteserietrenerne:

Agnar Christensen, Tromsø:

Agnar Christensen
Foto: NRK

– Den nye landslagssjefen må være en samlende skikkelse, en med et offensiv spill og som ser at det med ballbesittelse er lite grann viktigere. Skal vi klare oss på den internasjonale arena, må vi også evne å ha ballen. Det er iallfall mitt utgangspunkt. Har du en samlende skikkelse, er mye gjort.

– Norsk eller utenlandsk?

– Jeg foretrekker en norsk. Han forstår mer av det som skjer i norsk fotball, og er flinkere til å ta de hensynene som eliteserien og de norske klubbene står overfor. Men det er ikke noe must.

Per Joar Hansen, Rosenborg:

Per Joar Hansen, hovedtrener Rosenborg.
Foto: Rune Karlsen

– Det må være en person som skal være ledende i utviklingen av norsk fotball. Han må selvfølgelig sørge for at landslaget vinner kamper og har sjanser til sluttspill, det er det viktigste. Men han må også være en pådriver i fotballdebatten for å føre norsk fotball videre.

– Bør han representere et stilskifte?

– Han må ta med seg det beste fra norsk fotball når vi har vært som best. Så må han også se hva vi kan hente av tanker og ideer fra andre nasjoner som gjør det bra.

– Norsk eller utenlandsk?

– Personlig synes jeg at den som skal lede det norske landslaget bør være en nordmann.

– Gjenspeiler landslagsnivået nivået på norsk fotball generelt?

– Det gjør det nok. Tippeligaen er rangert som nummer 26 eller 27 av ligaene i Europa. Skal du ha et godt landslag må du ha mange spillere som spiller i de fem beste ligaene. Der er vi ikke per i dag.

Dag-Eilev Fagermo, Odd:

Dag-Eilev Fagermo
Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB Scanpix

– Jeg ville hatt Ståle Solbakken, men han er sannsynligvis uaktuell. Jeg vil iallfall ha en norsk. Det må være en med mye erfaring, og da må det sannsynligvis bli Kjetil Rekdal eller Per-Mathias Høgmo.

– Hva med Solskjær?

– Han er jo også en god kandidat, hvis han vil. Men jeg synes det er verdt å beholde de unge gode trenerne i klubbene, for norske klubber trenger å bli bedre.

– Hvilke kvalifikasjoner bør treneren ha?

– Han må være en sterk leder med klar filosofi, og han må våge å bruke yngre spillere.

Ronny Deila, Strømsgodset:

Ronny Deila
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det er et utrolig vanskelig å komme med noen navn når man ikke vet hvem som ønsker å være landslagssjef. Vi trenger en yngre mann med litt andre tanker enn det som har vært tidligere. Da er selvfølgelig Solskjær en god kandidat. Han har en enorm karriere bak seg, og har tatt to seriegull som trener for Molde, og han er også et ekstremt hot sponsorobjekt.

– Norsk eller utenlandsk?

– Vanskelig å svare på. Det er fint med nye impulser, og det har å gjøre med hvem du får tak i innenfor den økonomen som NFF har.

Jostein Grindhaug, Haugesund:

Jostein Grindhaug
Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Det må være en som klarer å samle Fotball-Norge. Han må ha en positiv innvirkning på eliteserien og spillerutvikling, det er det aller viktigste.

– Har du noen ønsker om ny landslagssjef?

– Solskjær peker seg ut, etter min mening.

Kjell Jonevret, Viking:

Jonevret
Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det er "jättesvårt". Jeg vet ikke hvilken kravspesifikasjoner NFF har på sin liste. Det avgjørende blir vel om de vil skifte litt på stilen, de har jo stort sett vært av samme skole i mange år, med et lite unntak av Åge Hareide. Jeg vet faktisk ikke, sier svensken.

Han viser likevel til U21-laget i EM i sommer.

– Man bør vel legge opp stilen litt etter hvilket spillermaterial man har, og det finnes mange gode ungdommer på det laget, det så vi i EM. Men jeg er sikker på at NFF har god kontroll over dette, sier Jonevret.

Fotballnyheter