Dette bør du vite om Norges mulige motstandere

Ett hinder står i veien for norsk EM-deltakelse i fotball. Kl. 11.15 får vi svaret på om det blir Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Sverige eller Ungarn.

FBL-FRA-LIGUE1-BASTIA-PSG

SUPERSTJERNE: Sverige er kanskje ikke den verste motstanderen, men Zlatan Ibrahimovic er utvilsomt den beste enkeltspilleren Norge kan møte i EM-omspillet.

Foto: PASCAL POCHARD CASABIANCA / Afp

Hvem er verst å møte?

Det er hva alle har spurt seg om denne uka, og de fleste har pekt på Ukraina som motstanderen Norge helst bør unngå i omspillet som kan gi plass i EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

– Jeg vil helst møte Ungarn. Der er sjansene 65-35 favør Norge. Bosnia er også bra. Sverige blir 50-50, mens Ukraina vil jeg unngå, sier tidligere NRK-kommentator Arne Scheie.

Scheie er gjest i studio når NRK1 sender trekningen fra kl. 11.15 søndag. Den sendingen kan du følge her.

Og mens du venter – her er Norges historikk mot de mulige motstanderne:

Ukraina

Ukraina ble nummer tre i gruppe C, bak Spania og Slovakia. De lå likt med Slovakia før den siste kampen, men tapte 1-0 mot Spania hjemme i Kiev.

Ukraina tapte tre av kampene i kvalifiseringa: Begge kampene mot Spania og hjemme mot Slovakia.

Norge har ikke scoret en eneste gang på fem tidligere møter med Ukraina. Sist lagene møttes, var i en privatlandskamp i februar 2013, som Ukraina vant 2-0. Sist Norge møtte Ukraina i kvalifiseringskamp, var i 2000/01. Det ble 0-0 i Kiev, mens Ukraina van 1-0 på Ullevaal.

Ukraina er nummer 14 på UEFA-rankingen.

Norge mot Ukraina: 5 0 1 4 0-5

Bosnia-Hercegovina

Bosnia-Hercegovina avgjorde tredjeplassen i siste kamp, med borteseier over Kypros. Belgia og Wales ble for sterke i denne gruppa, mens kampen om tredjeplassen var jevn mellom Bosnia, Kypros og Israel.

Bosnia er nummer 13 på UEFA-rankingen.

Alle Norges møter mot Bosnia har vært EM-kvalifisering. Den siste kampen var i 2007, da Norge vant 2-0 i Sarajevo.

Norge mot Bosnia: 4 2 0 2 5-3

Sverige

Sverige ble klart slått av Østerrike og klart slått av Russland i kampen om å gå direkte til EM. Tredjeplassen var imidlertod klar for laget Norge har møtt flest ganger gjennom historien.

Sist vi møtte svenskene var så sent som i juni i år. Privatkampen på Ullevaal endte 0-0. Men vi må tilbake til 1977 (VM-kvalifisering) for å finne forrige gang Norge møtte Sverige i en kvalikkamp.

Sverige er nummer 16 på UEFA-rankingen.

Norge mot Sverige: 106 24 23 59 143-272

Ungarn

Ungarn måtte gi tapt for Nord-Irland og Romania i gruppe F, men holdt greit unna for Finland i kampen om tredjeplassen. Ungarn var like gode hjemme som borte, og scoret 11 mål på sine 10 kamper.

Ungarn er nummer 20 på Uefa-rankingen, og snappet den siste seedede plassen i playofftrekning rett foran Danmark.

De to siste kampene mot Ungarn har gitt gode norske minner: I kvaliken til EM 2008 vant Norge 4-1 borte og 4-0 hjemme.

Norge mot Ungarn: 20 7 6 7 26-35

Fotballnyheter