Hopp til innhold

Hva skjedde med disse Brasil-stjernene?

Adriano (32) er én av flere brasilianske fotballvidundre som begynte å slite med vekten på toppen av karrieren.

Brasil 2006

SVIKTET: Her feirer stjernetrioen Ronaldo (f.v.), Ronaldinho og Adriano en scoring mot New Zealand i VM-oppkjøringen i 2006, men selve VM ble en nedtur for favoritten Brasil. Frankrike ble for sterke i kvartfinalen.

Foto: ARC/DOMINIC FAVRE / REUTERS

Adriano

KJEMPET MOT VEKTEN: Her feirer Adriano etter å ha scoret sitt eneste mål for Corinthians i 2011.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Adriano Leite Ribeiro startet sin karriere som tenåring i den brasilianske klubben Flamengo.

Kraftspissen, som vokste opp under fattige kår i Rio de Janeiro, presenterte raskt sitt fryktede venstrebein på sørøstkysten av Brasil.

Og etter å ha blitt plukket opp av Internazionale i 2001, vokste han seg stadig større i Serie A.

Først på utlån i Fiorentina, så ble han kjøpt av Parma, før Inter hentet ham tilbake igjen i 2004.

– Forferdelig synd

Adriano scoret 23 mål på 37 kamper for Parma, og forventningene var skyhøye da kraftspissen fortsatte scoringsformen i Inter.

Han svarte med å banke inn 40 mål i alle konkurranser for Inter i 2004-2005, som i dag er stående som hans aller beste sesong.

Brasilianeren var bare 23 år gammel.

– Han kunne blitt veldig god, fordi han var så målfarlig. Så det er forferdelig synd at en sånn mann forsvinner. Han kunne blitt så god som Ronaldo – den første, sier forfatter og Brasil-entusiast Jon Michelet.

Det var kanskje praktsesongen som var starten på nedturen for Adriano. Inter-ledelsen belønnet ham med en luksuskontrakt, som strakk seg helt til 2010.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Adriano

PÅ TOPP: Her feirer Adriano (t.v.) sammen med Juan Sebastian Veron etter å ha scoret for Inter mot Udinese i 2004.

Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS

Den første sesongen med superlønn vitnet imidlertid ikke om en dalende form: Han var involvert i hele 47 kamper, scoret 18 mål og var én av årsakene til at Brasil var enorme favoritter før VM i Tyskland i 2006.

Og de valset gjennom gruppespillet, slo Ghana 3-0 i åttedelsfinalen, men i kvartfinalen sa det stopp mot Frankrike.

VM var over – Adriano hadde «bare» scoret to mål.

– Det startet kanskje allerede i 2006. Brasil hadde et enda bedre angrep enn i 2002. Adriano, Ronaldinho, Kaká og Ronaldo – spillere folk hadde veldig stor tro på. Det gikk jo elendig, og Adriano var ikke den beste av dem. Så ballet det på seg siden, og det gikk jo i en spiral nedover, sier forfatter og journalist Marius Lien.

Lien er svoren Brasil-tilhenger og ga ut boken «120 år med driblinger: Brasil fra 1894-2014» i vår.

Sportslig nedtur

Det tok ikke lang tid før Adrianos utfordringer kom til syne. Festbilder av brasilianeren dukket stadig opp i tabloidene, og trenere måtte forklare hvorfor stjernespissen ikke kom på treningene.

Allerede i september 2006 gikk lagkamerat Sinisa Mihajlovic ut i mediene og ba Adriano «gå ned i vekt umiddelbart». Mihajlovic hadde selv kjempet mot vekten tidligere i karrieren, og han advarte Adriano om å ta for lett på toppidrettslivet.

For resultatene uteble.

Adriano, som da dannet supertrio med Hernan Crespo og Zlatan Ibrahimovic, så ut til å ha mistet målteften. Senere på VM-høsten ble han vraket av landslagssjef Dunga, som ba Adriano «endre holdningene».

Det skjedde imidlertid ikke. Inter-sjef Roberto Mancini vraket Adriano hyppigere og hyppigere gjennom vinteren. Da sesongen var over, sto brasilianeren med 6 mål på 30 kamper.

Ronaldo

REKORDEN: Ronaldo scoret sitt 15. og siste mål i VM-sluttspill mot Ghana i 2006.

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

Senere har han forklart hva som var årsaken til den plutselige formsvikten.

Tapet av faren, som gikk bort i 2004, ledet ham inn i alkoholproblemer.

– Jeg falt inn i en depresjon som jeg bare klarte å håndtere med alkohol. Jeg var bare glad da jeg drakk, og jeg stoppet aldri. Jeg dro ut hver kveld og drakk det som var foran meg: Vin, whiskey, øl. Mye øl, sa Adriano i et intervju med magasinet R7 i 2009, ifølge Sky Sports.

Brasilianeren hadde altså prøvd å skjule alkoholproblemene fra offentligheten i flere sesonger. Men selv om brasilianeren sto frem med problemene, var det ikke nok til å løse dem.

Etter å ha blitt lånt ut til Sao Paulo, spilte Adriano sin siste kamp for Inter i 2010. Brasilianeren vendte tilbake til hjemlandet og ungdomsklubben Flamengo.

– Jeg tror fysikken har mye å si. Han har en type kropp som gjorde at han la lett på seg. Og det er jo mange av de brasilianske spillerne som har vært glade i å feste opp gjennom tiden. Adriano er definitivt en av dem, sier Lien.

– Litt for glad i luksuslivet

Adriano er ikke den eneste fra VM-vertsnasjonen som fikk et plutselig karrierefall.

Ronaldinho, som ble kåret til verdens beste fotballspiller to år på rad (2004-2005), er en annen. Lynvingen herjet lenge i Barcelona, men brasilianeren mistet sakte, men sikkert litt av det ekstraordinære tempoet.

Ronaldinho

MELDTE OVERGANG: Ronaldinho forlot Barcelona sommeren 2008 etter å ha fått mye kritikk for dalende form. Her spiller han en vennskapskamp i slutten av juni 2008.

Foto: JORGE SILVA / REUTERS

Og bildene forteller noe av historien. Ronaldinho gikk opp og ned i vekt, og selv om han avsluttet sterkt i Milan, kom han aldri tilbake til nivået han holdt under storhetstiden i Barcelona.

I 2010, 30 år gammel, vendte han nesen hjem til Brasil.

– Det er vel noen spillere som blir for glade i livet utenfor fotballen. Jeg har en følelse at han var litt for glad i piker, vin og sang – og luksuslivet. Han var et naturtalent, men han fikk problemer med å konsentrere seg om det han var aller, aller best på, sier forfatter Michelet.

Lien er enig.

– Han likte det gode liv. Og han ble oppdaget ekstremt tidlig. Han har alltid hatt oppbevartere rundt seg, og han har vært omgitt av ja-mennesker. Når han så møter litt motgang, har han ikke apparatet til å takle det, sier Lien.

– Trente minst fordi han var best

Også Ronaldo (38), av mange ansett som tidenes beste spiss, fikk problemer med vekten utover i karrieren.

Et utrolig scoringssnitt i PSV Eindhoven, Barcelona og Internazionale førte ham etter hvert til Real Madrid, hvor han spilte fem sesonger. Italiensk presse hadde gitt ham kallenavnet «Il fenomeno» (fenomenet), men i den spanske hovedstaden ble han kalt «El Gordo» (den fete).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ronaldinho

KJENT GLIS: Ronaldinho smiler nesten konstant på fotballbanen.

Foto: ALBERT GEA / REUTERS

En urettferdig merkelapp, vil mange hevde. For selv om Ronaldo ble satt tilbake av tre alvorlige kneskader, og selv om han kjempet mot vekten utover i karrieren, sluttet han aldri å score mål.

Men kunne han vært enda bedre?

– Det er naturlig at det går litt opp og ned i løpet av en så lang karriere. Men han var veldig tykk i den siste sesongen i Corinthias, sier Lien, og legger til:

– I det brasilianske kjøkkenet er usunne ting som smeltet ost, stekt kylling, biff og bacon lett tilgjengelig. Det tror jeg nok Ronaldo har vært glad i, sier Lien.

Tidligere Inter-lagkamerat Christian Vieri har avslørt at han stadig var på fylleturer med Ronaldo og Adriano.

De kunne holde det gående til fem-seks-tiden på morgenen, for så å sove et par timer før treningen. Og slik fortsatte det.

– Det verste er at neste dag, rett før midnatt, sto Ronaldo ved døren min og overtalte meg til å bli med en natt på byen igjen, sa Vieri i talkshowet Chiambretti Night i 2009.

Her fortalte han også hvor glad Ronaldo var i boller og cappuccino.

– Ronaldo var blant de som trente minst, fordi han var den beste spilleren i verden, sa Vieri.

Etter et kort opphold i AC Milan, skulle også Ronaldo vende tilbake til hjemlandet. Tidenes målscorer i VM avsluttet karrieren i Corinthians, hvor han scoret 18 mål på 31 kamper fra 2009-2011.

Ronaldo_corinthians

SLUTT: Han vant VM to ganger, og han ble kåret til verdens beste spiller to ganger. I 2011 la Ronaldo opp som 34-åring i Corinthians.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

Men i 2011 var det hele altså over. Ronaldo hadde varslet karriereslutten noen måneder i forveien, og brasilianeren forklarte at kroppen hans oppfordret ham til å slutte med fotball.

Da Ronaldo kom til Milan i 2007, slo klubblegene fast at han hadde hypotyreose, som skyldes lavt stoffskifte. Legene ga ham medisinsk behandling som skulle hjelpe ham å stabilisere vekten, men brasilianeren fortsatte å slite med å holde toppformen.

Optimistisk Adriano

Ronaldinho og Adriano er fortsatt aktive i Brasil. Førstnevnte har imponert siden overgangen til Atlético Mineiro i 2012, og hans siste landskamp kom så sent som i april 2013.

Adriano har derimot slitt de siste sesongene. Oppholdet i Corinthians ble en fiasko mye på grunn av en akillesskade, og han hadde også et mislykket forsøk på å kapre en plass i Flamengo i 2012.

Etter å ha vært klubbløs i over et år, klarte han å overbevise Atletico Paranaense om en prestasjonskontrakt i januar i 2014.

I april – tre måneder senere – var det imidlertid slutt. Adriano ble frigitt av klubben da brasilianeren lot være å møte opp på trening to dager på rad, ifølge lokale medier.

Klubben og Adriano selv sier at de var enige om å terminere kontrakten. 32-åringen håpet så sent som i april på en plass i VM-troppen.

Den profilerte italienske sportsjournalisten Gianluca Dimarzio intervjuet ham 13. april.

– Jeg er endelig i form og med god helse, nesten som i gamle dager, sa Adriano til Sky Sports-journalisten.

– Nesten?

– Du vil ikke tro det, men jeg er bare én kilo over idealvekten, og jeg er veldig fornøyd med tanke på den lange skadeperioden med to akillesoperasjoner, sa Adriano.

Han avfeide samtidig påstandene om at det var festing som endte oppholdet i Paranaense. Adriano mener alt blir overdrevet på grunn av hans turbulente fortid.

Tvert imot, hevder 32-åringen, er karrieren på vei oppover igjen.

– Hvis jeg fortalte deg at min agent har fått utallige tilbud fra MLS (Major League Soccer i USA), den arabiske verden, Tyrkia og Europa, ville du ikke trodd meg. Men det er tilfelle. Men jeg har bestemt meg for å ta en tenkepause før jeg begynner et nytt eventyr. Det eneste som er sikkert, er at jeg vil fortsette å spille, sier Adriano.

Og siden han snakker om et eventyr, tør vi å nevne at neste VM-sjanse kommer i Russland i 2018.

Da er Adriano 36 år.

Adriano

SISTE KLUBB: Her har Adriano vært i aksjon for Atletico Paranaense i februar 2014, men klubboppholdet ble kortvarig for brasilianeren.

Foto: ORLANDO KISSNER / Afp

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland