Presidenten blir hudflettet etter Brasil-flausen

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Etter gårsdagens ydmykende semifinale mot Tyskland, hudflettes Brasils president Dilma Rousseff.

Dilma Rousseff foran det brasilianske flagget

Sinnet og frustrasjonen etter sjokktapet retter seg ikke bare mot landslagstreneren Scolari, men også mot den sittende presidenten.

Foto: EVARISTO SA / Afp

«Dilma, vai tomar no cú». For en kort periode hadde den brasilianske fansen glemt skjellsordene som ble ropt mot presidenten under åpningskampen mot Kroatia den 12. juni i São Paulo.

Men da Brasil gikk på det sviende, og totalt ydmykende tapet mot Tyskland, ble skjellsordene hentet fram igjen. Tilskuerne begynte å skjelle ut presidenten etter at 40 minutter var gått, og Brasil la under med 5-0.

Ikke bare blant fansen på tribunene, men også blant kommentatorene i pressen.

– Ideen hennes var å bruke VM som ett av de beste kortene under høstens valgkampanje, som startet offisielt søndag 6. juli. Men slik kommer det ikke til å bli. Enda verre er det for partiet PT, med en slik utgang av semifinalen, kan fotballresultatet ende opp med å få dramatiske konsekvenser for Brasil, skriver Leopoldo Mateus og Alberto Bombig i avisen Época.

Til høsten er det presidentvalg i Brasil, og nå kan Brasils nederlag bli dyrt for Rousseff, som stiller til gjenvalg.

Synker på meningsmålingene

Også i avisen O Globo får presidenten hard medfart.

– Maktmisbruk, skriver kommentatoren Merval Pereira om presidenten, før han fortsetter:

– Hun mangler evne til å ta selvkritikk når hun bruker VM som et symbol på hvor vellykket regjeringen har vært.

Mediehuset O Globo er for øvrig kjent for å være alliert med enn mer høyrevridd politikk enn det Rousseff og hennes parti Partido dos Trabalhadores (PT) representerer.

Den 66 år gamle presidenten har falt på meningsmålingene det siste året,den siste målingen viste at Rousseff var den foretrukne kandidaten blant 38 prosent av de spurte i undersøkelsen.

Til sammenligning hadde hun støtten til 57 prosent av folket i fjor sommer, og det var etter at millioner hadde tatt til gatene for å protestere mot årets fotball-VM.

Hånes for twitter-bilde

Før tirsdagens semifinale i Belo Horizonte dukket presidenten opp i sosiale medier, tydelig stolt over hva Brasil hadde utført på fotballbanen.

Rousseff figurerte blant annet på et bilde hvor hun laget bokstaven T, med armene. Gesten symboliserer uttrykket «É tóis», som blir brukt av Neymar og andre spillere på Barcelona for å vise samhold og brorskap.

Etter nederlaget mot Tyskland ble presidentens gest hånet på sosiale medier, også fordi armene ligner på et syvtall – og antallet mål Brasil fikk mot seg i semifinalen.

Artikkelen fortsetter under bildet

President Dilma Rousseff viser et syvtall med armene

Er det et syvtall eller en T? Det hele var ment som heder til Neymar Jr., men 'T-tegnet' til president Dilma Rousseff ble brukt mot henne etter at Brasil slapp inn syv mål under semifinalen i Belo Horizonte.

Foto: skjermdump/twitter

– Enormt synd

Etter vertsnasjonens ydmykede 1-7-tap for Tyskland i tirsdagens VM-semifinale, uttrykte presidenten sin skuffelse på Twitter.

– Som enhver brasilianer er jeg veldig, veldig lei meg over dette tapet. Jeg synes enormt synd på oss alle, fansen og spillerne våre, skrev Rousseff, som selv ikke var til stede på stadion i Belo Horizonte tirsdag ettermiddag.

Laster Twitter-innhold


Fotballnyheter