Høydepunkter 17. runde

Fredrikstad rotet bort alle tre poengene mot Strømmen etter å ha ledet 2-0 ved pause.

Misfornøyde FFK-supportere

FFK rotet bort tre poeng

Strømmen-Fredrikstad 3-2

Video Sarpsborg 08 - Sogndal

Christian Gamboa, "Folkets spiller" i Fredrikstad, fikk en drømmestart i sin debut for Fredrikstad i oppgjøret borte mot Strømmen i aften med assist og mål for sin nye klubb. Etter kun fire minutter spilt serverte Gamboa Celso Borges fra sin høyre kant, landsmannen kunne sette ballen enkelt i mål. Rett før pause, i det 45 minutt headet debutanten inn til 2-0 for gjestene, og dermed var drømmedebuten et faktum.

Det så ut til at FFK hadde god kontroll med 2-0 ledelse til pause, men et kvarter ut i andre omgang rystet Strømmen FFK og satte inn to kjappe mål, først ved Alan Jakirovic og siden ved Francois Yabre. Dermed var det kamp igjen på Strømmen etter at FFK hadde dominert kampen fullstendig. Seks minutter før fulltid satte Andreas Moen inn til 3-2 til Strømmen etter en fin kontring av vertslaget. Fredrikstad som hadde tre poeng i sine egne hender står nå igjen uten noen.

Fredrikstad kunne pustet Sogndal helt oppe i nakken med tre poeng her, men er i steden fire poeng bak på en andre plass. Strømmen er oppe i 22 poeng og ligger midt på tabellen, på en åttende plass.

Folkets spiller er altså at spillerkjøpet ble finansiert av fansen, der man kunne kjøpe en pin for 100 kr, hvor da pengene går til kjøp/drift av folkets spiller. Dette førte til at Christian Gamboa ble FFK spiller. Gamboa var på prøvespill for Lillestrøm på La Manga i vinter, og spilte da blant annet mot nettopp Fredrikstad. Costa Ricaneren overbeviste i den gule trøya, men det var leiekontraketen med nettopp Tarik Elyanussi som gjorde at Gamboa ikke ble Lillestrømspiller.

Den Costa Ricanske spilleren kom til Fredrikstad for to uker siden. Han ble presentert for fansen i forige runde, da Fredrikstad tok i mot Moss, men kom ikke inn på banen i den kampen.

Strømmen-Fredrikstad spark for spark

Alta sterkest i nord

Tromsdalen – Alta 0-2

Video Tromsdalen - Alta

Både Tromsdalen og Alta spilte for mer enn poengene i dagens kamp. Æren stod på spill da 1. divisjons to nordligste lag møttes til lokaloppgjør.

Tromsdalen lå under streken og var på desperat poengjakt i søndagens kamp mot nabo Alta som lå kun ett poeng foran på tabellen. Alexandar Vasilev ga Alta ledelsen i det 38.minutt og bortelaget fra Finnmark gikk til pause med en fortjent 1-0 ledelse etter en svært tam omgang.

Etter hvilen våknet begge lag og skapte flere målsjanser. I det 57. minutt doblet Christian Reginiussen ledelsen etter et praktangrep og Alta innkasserte sesongens femte seier.

Tromsdalen-Alta spark for spark

Ojo senket Moss

Moss – Nybergsund Trysil 0-1

Video Moss - Nybergsund-Trysil

Moss trengte sårt poeng for å henge med i kampen om videre spill i 1. divisjon mens bortesterke Nybergsund kjemper i andre enden av tabellen om kvalifiseringsplass til opprykk.

I en sjansefattig første omgang var det Nybergsund Trysil som trakk det lengste strået. Lagets toppscorer, Kim Ojo, scoret i det 39. minutt sitt tiende mål for sesongen.

I andre omgang var Moss sjanseløse mot et bortelag som hadde full kontroll bakover og imponerte med fin angrepsfotball framover på banen. Det ble ingen flere mål og det lukter nedrykk av den tidligere storklubben Moss. Nybergsund Trysil ligger på plassen under kvallikplass, á poeng med Bodø/Glimt.

Moss-Nybersund-Trysil spark for spark

Glimt fortsatt uten seier på bortebane

Follo - Bodø/Glimt 1-1

Video Follo - Bodø/Glimt

Kveldens kamp på Ski stadion ble aldri noen stor underholdning for de fremøtte tilskuerne. Varmen så ut til å tære på tempoet i kampen, som ble en sjansefattig og kjedelig affære. Hjemmelaget tok ledelsen i det 60. spilleminutt, etter et velplassert skudd fra spissen Bonaventure Maruti. Bodø/Glimt slo tilbake like etterpå, da Mounir Hamoud ble spilt gjennom og ikke gjorde noen feil alene mot Hansen.

1-1 i kveld betyr at Bodø/Glimt fortsatt står uten seier på bortebane i årets sesong. Glimt faller fra fjerdeplass til femte etter kveldens runde. Follo klatrer over streken, men ligger likt med Moss og Tromsdalen på plassene under.

Follo-Bodø/Glimt spark for spark

Ny skuffelse på Jæren

Bryne - Sandnes Ulf 1-3

Video Bryne - Sandnes Ulf

Etter fire strake tap i serien toppet skuffelsen seg for Bryne med 1-3 tap hjemme mot rivalene fra Sandnes. Da Ezekiel Bala utnyttet en feil i Sandnes-forsvaret to minutter før full tid, og reduserte for hjemmelaget, var håpet om poeng allerede svunnet for Bryne. Sandnes Ulf hadde allerede avgjort kampen med 3-0 scoringen to minutter tidligere.

Bryne er i fritt fall på tabellen og har etter i kveld tapt 1-3, 2-5, 3-0, 2-5 og 6-3 på sine fem siste kamper. Foreløpig ligger de midt på tabellen, men med klubbens tredje strake hjemmetap og ingenting som tyder på at utviklingen er i ferd med å snu, kan denne sesongen fort bli til en kamp for overlevelse for laget fra Jæren.

Bryne-Sandnes Ulf spark for spark

Løv-Ham tok sterk borteseier

Mjøndalen - Løv-Ham 0-2

Video Mjøndalen - Løv-Ham

Etter to minutter tok Løv-Ham ledelsen da Arve Walde satte et straffespark i mål. Ti minutter før pause la bortelaget på til 0-2. Marøy spilte Haugen alene gjennom mot Rotevatn. Haugen chippet ballen elegant over keeperen og i mål.

Det var hjemmelaget som skapte flest sjanser, i begge omgangene, men bergenserne var effektive og det ble avgjøerende. Mjøndalen presset i andre omgang etter reduseringer, men klarte ikke å omgjøre sjansene i scoringer.

Med tre poeng i kveld er Løv-Ham kun to poeng bak den viktige kvalikplassen, Mjøndalen ligger sist på tabellen, men kun to poeng bak Follo som ligger over streken.

Mjøndalen-Løv-Ham spark for spark

Fotball

• Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

* To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

* Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

* To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

Otfs84t2WGM
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

Leverkusen-jubel mot West Ham
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

Salah
  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

– Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

– Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

Haaland
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.