Høydepunkter 1. runde

Her kan du få med deg høydepunktene fra 1. runde av 1. divisjon 2010. Kampene ble spilt mandag 5. april.

Løv-Ham

Løv-Ham - Sarpsborg 08 2-1

Sarpsborg 08 kom til Fyllingsdalen med favorittstempel, men måtte se seg slått av et effektivt og kynisk Løv-Ham-mannskap.

Sarpsborg 08 åpnet hardt og hadde ballen mest gjennom hele kampen. Uten å imponere nevneverdig skapte de nok målsjanser til å vinne kampen, men manglet det lille ekstra rundt og i boksen til motstanderen.

Løv-Ham spilte kynisk og ventet på kontringsmuligheter før de gasset på i angrep. Og det skulle vise seg å være en god taktikk mot et mye mer ballsikkert lag, noe Sarpsborg 08 var i dag. Dette må kunne sies å være en taktisk seier av hjemmelaget og de beviste i dag at det er fullt mulig å slå et lag som på papiret er et bedre fotballag.

Debutantens dag
Løv-Hams styrke forrige sesong var midtforsvaret med to bunnsolide veteraner i Knut Walde og Kristian Vange. Begge disse bautaene har lagt fotballen på hylla og det ble stilt store spørsmålstegn til habiliteten til de to debutantene, Karl Morten Eek og Bjørn Dahl.

Selv om Sarpsborg 08 har to av de giftigste spissene i 1.divisjon, Martin Wiig og Øyvind Hoås, ble de relativt usynlig i kampen mot de to ferske midtstopperne til Løv-Ham. De slet riktignok litt i luftrommet, men det skulle bare mangle mot en spiller som Øyvind Hoås.

Sistnevnte scoret bortelagets eneste mål like før full tid, selvfølgelig på en heading, men det var en annen angriper i andre enden av banen som stjal showet i årets første kamp på Varden Amfi.

Mål og målgivende
Matias Møvik, som fyller 20 år i mai, er på utlån fra ”storebror” Brann hele denne sesongen og for en overgang det kan vise seg å bli for unggutten og hans nye klubb, Løv-Ham.

Ti minutter ut i andre omgang blir han spilt nydelig gjennom og setter ballen enkelt i mål. Varden Amfi eksploderer i jubel etter at Sarpsborg 08 har åpnet andre omgang i et forrykende tempo og vært nær scoring med en heading i tverrliggeren.

I det 72. minutt rager Møvik høyest og header ballen ned til Kim-Rune Hellesund som iskaldt sørger for kampens og sesongens andre scoring for Løv-Ham.

Og selv om Sarpsborg 08 reduserte mot slutten gjorde Løv-Hams debutanter jobben og gjorde dagen mørk for Sarpsborg 08 som er spådd opp i Eliteserien denne sesongenEnkel seier for FFK.

Høydepunkter: Løv-Ham - Sarpsborg

Video Løv-Ham - Sarpsborg 08 05.04.10

Enkel seier for FFK

Fredrikstad – Alta 3-0

Fredrikstad fikk en god start på årets sesong med en komfortabel seier hjemme mot Alta. FFK hadde kontroll fra start til slutt og etter to raske scoringer ved halvspilt første omgang var kampen i realiteten avgjort.

To mål på to minutter
Hjemmefansen måtte vente omlag 25 minutter før de kunne slippe jubelen løs. Fredrikstad fikk frispark i god posisjon og forsøket fra Fernando Wallace smalt i tverrliggeren. Vidar Martinsen var våken på returen og banket ballen i mål fra kort hold.Publikum hadde knapt rukket å sette seg på stadion før scoring nummer to lå i nettet bak Alta-keeper Faris Efendic. Celso Borges var først på et innlegg fra Amin Askar, og satte ballen enkelt i mål.

Tamt fra Alta
Alta på sin side hadde lite å komme med og klarte sjelden å utfordre FFK-forsvaret. Når Mattias Andersson i tillegg satte inn 3-0 drøye 20 min før slutt, gikk luften helt ut av Alta-laget.

Høydepunkter fra FFK - Alta

Video FFK-ALTA-050410-WS_MXF_Innboks.MP4

Martins senket Lyn

Bodø/Glimt – Lyn 4-1

Det var lagene som endte nest sist og sist i fjorårets eliteserie som møttes til dyst på Aspmyra Stadion i kveld. Lyn, som har hatt store utskiftninger i laget siden nedrykket, fikk det som ventet tøft og Thiago Martins ble den store helten for hjemmelaget.

Omdiskutert scoring

Martins skulle få æren av å åpne scoringsfesten for hjemmelaget, men scoringen var av den omdiskuterte sorten. Keeper Tyrel Lacey mente klart at han ble hindret i det han skulle ut og fange et frispark fra Stefan Johansen, men dommeren var ikke enig og Martins kunne sette ballen i det tomme målet. Reprisen viste at Lyn-keeperen nok hadde rett i sin sak, og burde hatt frispark.

Hat-trick fra Martins

Lyn fikk sin utligning før pause etter at Daniel Chima utnyttet svakt forsvarsspill av hjemmelaget, men Anders Konradsen sendte Glimt tilbake i ledelsen igjen like etter hvilen. Etter dette handlet det meste om Thiago Martins Brasilianeren ga først hjemmelaget 3-1 etter en times spill, men stoppet ikke der. 10 minutter før slutt satte han inn sin tredje scoring for dagen og viste at han kan bli en verdifull spiller for Bodø-laget i årets sesong.

Høydepunkter fra Bodø/Glimt - Lyn

Video Bodø/Glimt - Lyn 5.4.10

Knepen seier til Sogndal

Sogndal - Ranheim 2-1

Mange hadde nok ventet at Songdal skulle kjøre over nyopprykkede Ranheim, men gjestene bet godt i fra seg på Fosshaugande. Trondheims-laget var farlig frempå ved et par anledninger, men det var likevel fortjent at Sogndal tok med seg alle poengene.

Redusering på overtid
Sogndal måtte vente til andre omgang før de skulle få uttelling og det var Elvis som fikk æren av å score årets første mål på Fosshaugane. Han fikk stå alene på inne i feltet og plasserte ballen sikkert i mål. Når Tom Erik Nordberg var uheldig og sleivet ballen i eget mål drøye kvarteret før slutt virket kampen kjørt for bortelaget. Ranheim skulle likevel få fornyet håp på overtid, men scoringen fra innbytter Michael Karlsen kom for sent for bortelaget.

Se høydepunkter fra Sogndal - Ranheim:

Video Sogndal - Ranheim 05.04.10

Målløst i Ski

Follo - Bryne 0-0

Follo åpnet friskest på hjemmebane, og Alexander Ruud Tveter kom alene med keeper og burde scoret alerede etter tolv minutter.
Bryne kom mer med etterhvert i kampen og burde også har scoret like etter sidebytte da Sverre Larsen løper fra Follo-forsvaret og kom alene med keeper.

Rufsete gressmatte

Follo som er nyopprykket, er nok fornøyd med poeng i første kamp.
Bryne som har ambisjoner om å komme langt opp på tabellen, er nok ikke like fornøyd med resultatet.
Begge lag prøver å få til spill langs bakken, men sliter veldig med gressmatten, som ser ganske rufsete ut.

Det var ikke stor forskjell på de to lagene, både Follo og Bryne gjør en god sesongstart, og begge kunne vunnet kampen. Men ingen av lagene maktet å score, og kampen endte rettferdig 0-0.

Høydepunkter fra Follo - Bryne

Video Follo - Bryne 05.04.10

Moss vant fortjent

Moss - Sandnes Ulf 1-0

Nyopprykkede Sandens Ulf var naturlig nok underdogs og hadde alt å vinne i sin 1.divisjonsdebut. Dessverre ble Moss et nummer for store og vant fortjent 1-0 i en tam serieåpning på Melløs Stadion i Moss. Hjemmelaget vant 1-0.

Dårlig bane, dårlig spill

Dårlige forhold og 1.rundenerver var med på å gjøre dette til en litt kjedelig og lite velspilt kamp. Moss tok kontrollen fra start og ga den kun periodevis fra seg. Sandnes Ulf hadde nok med å forsvare seg og hadde faktisk ingen målsjanser i sin første kamp i den nest øverste divisjonen denne sesongen.

Moss, som er veteraner å regne i norsk toppfotball, hadde problemer med å takle presset i tillegg til den gul-grønne gressmatta. Ballen spratt vilkårlig rundt omkring og mange enkle pasninger ble til feilpasninger.

Innbytter sikret seieren

Det så lenge ut til å bli målløst på Melløs, men i det 78. minutt falt dommen. Halvard Lien Simonsen, som ble byttet inn fem minutter tidligere, kunne pirke inn seiersmålet etter en corner som skapte rot i boksen til Sandnes Ulf.

Høydepunkter: Moss - Sandnes Ulf:

Video Moss - Sandnes Ulf

Utlignet på overtid

Strømmen – Tromsdalen 2-2

En frisparkperle fem minutter på overtid reddet ett poeng for Tromsdalen mot nyopprykkede Strømmen.

Første kamp i 1. Divisjon siden -93
Nyopprykkede Strømmen tok i mot Tromsdalen i sin første kamp i 1. Divisjon siden 1993, og hjemmelaget imponerte. Kampen startet med lange baller, og usikkert spill fra begge lag, men etter 15 minutters spill var det Strømmen som tok grep om kampen. Med solid forsvarspill og gode kombinasjoner offensivt begynte hjemmelaget å skape sjanser.

Strømmen åpnet best
Etter 25 minutters spill fikk Andreas Moen med seg ballen, og knallet til fra 25 meter. Ballen føk inn i hjørnet bak TUIL-keeper Thorsen.

Tromsdalen skapte lite den første omgangen, og så ut til å ha nok med å forsvare seg mot et offensivt hjemmelag. Alan Jakirovic satte inn 2-0-målet for hjemmelaget etter en corner. Han fikk pirket inn ballen fra kort hold, etter litt frem og tilbake inne i feltet.

Tromsdalen fikk redusert før pause, da Håvard Lysvoll på nydelig vis curlet ballen i motsatt hjørne fra kanten av 16-meteren.

Burde avgjort kampen
Etter pause var fortsatt Strømmen det beste laget, men fremsto noe mer defensivt orientert etter at de la om til 4-4-2 mot slutten av første omgang. Likevel hadde de flere sjanser til å avgjøre kampen.

Etter 50 minutter hadde Jonas Rygg en fantastisk mulighet til å øke ledelsen, da ha fikk ballen umarkert bare fem meter fra mål. På uforklarlig vis klarte han å sette den i tverrliggeren.

Utover i omgangen kom TUIL bedre i gang, og skapte flere gode sjanser, men den største sjansen til å avgjøre hadde hjemmelagets Ismailovski da han kom alene med keeper 3 minutter før slutt. En fantastisk benparade fra TUIL-keeper Thorsen holdt bortelaget inne i kampen, og den redningen ble veldig viktig.

Viktig Frisparkperle
Fem minutter på ovetid fikk Tromsdalen frispark 25 meter fra mål. Jo Nymo Matland gjorde alt rett, og skrudde ballen over muren og i krysset. Med det perlemålet reddet han ett poeng for Tromsdalen i sesongåpningen.

Video Strømmen - Tromsdalen 05.04.10

Fortjent hjemmeseier

Nybergsund Trysil – Mjøndalen 2-1

Nybergsund Trysil var det beste laget, og vant fortjent da de tok i mot Mjøndalen i sesongåpningen

Jevn første omgang
Kampen startet jevnt og det virket som ingen av lagene ville risikere for mye fremover på banen. Første omgang ble spilt uten at noen av lagene skapte de helt store sjansene.

Nærmest var hjemmelaget da de etter 40 minutter slo ett frispark inn i feltet. Etter mye Klabb og babb fikk Kim Ojo ballen tett på mål, men Mjøndalen-keeper, Rotevatn kastet seg i beina på nigerianeren, og reddet mesterlig.

Nybergsund tok grep
Etter pause hevet Nybergsund seg, og etter 49 minutter tok de ledelsen. Lars Fuhre ble felt på vei gjennom, og dommeren blåste straffespark. Kim Ojo gjorde ingen feil fra straffemerket og dermed sto det 1-0.

Derfra og ut, var Nybergsund Trysil det førende laget, og presset på for å øke ledelsen. Etter 74 minutter Kom Remond Mendy løs på høyrekanten, og fikk lagt inn til Lars Fuhre foran mål. Fuhre ble først hindret, men fikk sjansen igjen, og satte ballen i nettet bak Rotevatn.

Overtidsredusering
Mjøndalen hevet seg noe mot slutten av kampen, og på overtid fikk de redusert på ett straffespark ved Ibba Laajaab.

Hjemmelaget var like vel best, og vant sesongens første kamp fortjent.

Høydepunkter fra NIL-Trysil - Mjøndalen:

Video Nybergsund/Trysil - Mjøndalen 05.04.10

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.