Hopp til innhold

Høgmos høyre hånd ut mot kritikken: – Respektløst

Landslagsassistenten stempler kritikken mot landslaget som respektløs, unyansert og surmagret kritikk.

Jarl Torske

STØTTE: Assistenttrener Jarl Torske forsvarer sjefen Per-Mathias Høgmo etter VM-kvalikkampen mot Tyskland. Her i spillerbussen etter omspills-fiaskoen mot Ungarn i Budapest i fjor høst.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det som kommer fra tid til annen er respektløst, det må jeg få lov til å si, sier Jarl Torske til NRK.

Kritikken har haglet mot det norske fotballandslaget etter at Norge ble latterliggjort, ydmyket og rundspilt av Tyskland på Ullevaal stadion søndag kveld.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er blitt skyteskive for skarp kritikk etter 3-0-tapet.

Blant annet har VG lansert FC København-trener Ståle Solbakken som en mulig erstatter for Høgmo dersom de svake resultatene fortsetter i høst.

– Lytter til kritikk

De stadige spekulasjonene om Høgmos fremtid får Torske til å reagere.

Det blir useriøst, og det er ikke sånn du kan drive et norsk a-landslag. Det blir jo lansert et trenerskifte omtrent etter hver eneste kamp dersom du ikke presterer, sier Torske og fortsetter.

– Det var snakk om at vi skulle skifte trener etter Ungarn-kampene i fjor høst. Det ble snakket om å skifte trener etter treningskampene i vår. Det snakkes om å skifte trener nå. Dersom vi skal drive et A-landslag etter meningsmålinger i VG, og hva opinionen mener, da kan vi like godt legge ned norsk landslagsfotball, sier Torske.

– Vi skal ta imot innspill og lytte til kritikk. At det er engasjement rundt a-landslaget, det synes vi er fint, men likevel så synes jeg at en del av det som kommer er respektløst, fortsetter assistenttreneren.

VGs fotballkommentator, Knut Espen Svegaarden poengterer at VG verken lanserte et trenerskifte etter Ungarn-kampene i fjor høst, eller etter de svake treningskampene mot Estland og Finland i vår.

– Vi har ikke gjort det før nå. Jeg lanserte Ståle Solbakken som en mulig løsning etter denne høsten, fordi jeg vet at da kan det være mulig å få ham dersom Høgmo mislykkes med kampene i høst. Det mener jeg er riktig, og det står jeg inne for, sier Svegaarden til NRK.

Ståle Solbakken

LANSERT: VGs fotballkommentator, Knut Espen Svegaarden, lanserte Ståle Solbakken som mulig ny landslagssjef.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix

Vil ha mer respekt

Assistenttrener Torske utdyper samtidig hva som han mener er respektløs kritikk.

– Man må se litt bak resultatet her. Det er klart at de ikke har vært gode nå, og prestasjonene har heller ikke vært gode nok. Men så må man også se dette litt over tid. Det er tross alt et landslag som gjorde en ok kvalik i fjor, men som feilet i playoffen mot Ungarn.

– Men det er ikke alltid det klaffer slik som vi ønsker. Men det blir jobbet intenst med å få det norske landslaget til å fungere som så godt som mulig. Og det synes jeg folk skal ha respekt for, uten å kaste ut det ene eller det andre, sier Torske.

– Vi lever med at vi får kritikk etter å ha tapt 3–0 mot Tyskland. Vi gjør en dårlig prestasjon. Men samtidig møter vi verdensmesterne. At vi blir avkledd der, det må vi leve med. Og så får vi jobbe deretter.

Svegaarden: – Resultatene taler for seg

VGs fotballkommentator mener derimot at kritikken mot landslaget og Høgmo kunne vært tøffere.

– I en del andre land ville denne kritikken vært mye hardere og kommet mye tidligere. I Norge er vi ganske snille, og stort sett og ganske «fair». Jeg synes ikke den kritikken jeg har lest av mine kolleger, og i min egen avis har vært usaklig. Vi tar opp ting som engasjerer, og som folk er opptatt av. Og fotballandslaget har folk alltid vært veldig opptatt av, og hatt sterke meninger om, mener Svegaarden, og mener resultatene under Høgmo taler for seg.

– Når du på 32 kamper har tapt halvparten står du litt lettere til for hugg, uansett om du skal utvikle nye spillere og en ny generasjon. Det blir etter hvert litt mange ord, og få resultater, fortsetter Svegaarden.

– Blir fortørnet

Debatten har rast i media og på sosiale plattformer om årsaken nedturen til norsk fotball både nasjonalt og internasjonalt.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal og Molde-sjef Ole Gunnar Solskjær legger deler av skylda på utbredelsen av kunstgressbaner, som de mener tar bort fysiske spillere fordi det skaper en helt annen type fotball.

– Det er litt sånn typisk at etter Tyskland-kampen så er det plutselig kunstgresset som får skylda. Og av og til er det barnefotballen som får skylda for at landslaget ikke presterer. Det blir veldig unyansert, sier Torske, og langer samtidig ut mot «hetsen» på sosiale media.

Johansen

TYN: De norske landslagsgutta har fått mye tyn etter 3–0 tapet mot Tyskland.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Sosiale medier må aksepteres

– Jeg har nesten inntrykk av at det er Twitter som er blitt sannhetsskolen i norsk fotballdebatt.

– Det kommer veldig mye negativ, surmaga og delvis ufin kritikk. Det må jeg få lov og si, jeg blir litt sånn fortørnet av og til.

– Men for all del vi har ytringsfrihet i dette landet. Og det skal vi respektere, men jeg synes mye av den kritikken som kommer er usaklig, sier Torske.

Knut Espen Svegaarden mener derimot at kritikken på sosiale medie bare er noe som må aksepteres.

– At det finnes sosiale medier i dag, der folk mener det de vil, det tror jeg er noe du må venne deg til. Jeg har lært å ikke bry meg så veldig mye om ting jeg ikke får gjort noe med. Sosiale medier er der, du kan velge å ignorere det, men du får antakelig vite det uansett, fordi det er alltid noen rundt seg som leser det. Det er bare en del av dagens hverdag, og ikke noe annet, mener Svegaarden.

Går for andreplassen

Uansett. Jarl Torske ser nå fremover mot de neste kvalifiseringskampene – borte mot Aserbajdsjan og hjemme mot San Marino i begynnelsen av oktober.

– Vi hadde Aserbajdsjan i forrige kvalik også. Vi kjenner dem godt fra det møtet. Vi har sett dem «live» to ganger i sommer, og vi så dem mot San Marino. Vi kjenner dem veldig godt. Det blir en tøff kamp om andreplassen i gruppa. Det er der lista ligger nå. Og den kampen er veldig åpen, mener Jarl Torske.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden