Høgmos høyre hånd ut mot kritikken: – Respektløst

Landslagsassistenten stempler kritikken mot landslaget som respektløs, unyansert og surmagret kritikk.

Jarl Torske

STØTTE: Assistenttrener Jarl Torske forsvarer sjefen Per-Mathias Høgmo etter VM-kvalikkampen mot Tyskland. Her i spillerbussen etter omspills-fiaskoen mot Ungarn i Budapest i fjor høst.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det som kommer fra tid til annen er respektløst, det må jeg få lov til å si, sier Jarl Torske til NRK.

Kritikken har haglet mot det norske fotballandslaget etter at Norge ble latterliggjort, ydmyket og rundspilt av Tyskland på Ullevaal stadion søndag kveld.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er blitt skyteskive for skarp kritikk etter 3-0-tapet.

Blant annet har VG lansert FC København-trener Ståle Solbakken som en mulig erstatter for Høgmo dersom de svake resultatene fortsetter i høst.

– Lytter til kritikk

De stadige spekulasjonene om Høgmos fremtid får Torske til å reagere.

Det blir useriøst, og det er ikke sånn du kan drive et norsk a-landslag. Det blir jo lansert et trenerskifte omtrent etter hver eneste kamp dersom du ikke presterer, sier Torske og fortsetter.

– Det var snakk om at vi skulle skifte trener etter Ungarn-kampene i fjor høst. Det ble snakket om å skifte trener etter treningskampene i vår. Det snakkes om å skifte trener nå. Dersom vi skal drive et A-landslag etter meningsmålinger i VG, og hva opinionen mener, da kan vi like godt legge ned norsk landslagsfotball, sier Torske.

– Vi skal ta imot innspill og lytte til kritikk. At det er engasjement rundt a-landslaget, det synes vi er fint, men likevel så synes jeg at en del av det som kommer er respektløst, fortsetter assistenttreneren.

VGs fotballkommentator, Knut Espen Svegaarden poengterer at VG verken lanserte et trenerskifte etter Ungarn-kampene i fjor høst, eller etter de svake treningskampene mot Estland og Finland i vår.

– Vi har ikke gjort det før nå. Jeg lanserte Ståle Solbakken som en mulig løsning etter denne høsten, fordi jeg vet at da kan det være mulig å få ham dersom Høgmo mislykkes med kampene i høst. Det mener jeg er riktig, og det står jeg inne for, sier Svegaarden til NRK.

Ståle Solbakken

LANSERT: VGs fotballkommentator, Knut Espen Svegaarden, lanserte Ståle Solbakken som mulig ny landslagssjef.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix

Vil ha mer respekt

Assistenttrener Torske utdyper samtidig hva som han mener er respektløs kritikk.

– Man må se litt bak resultatet her. Det er klart at de ikke har vært gode nå, og prestasjonene har heller ikke vært gode nok. Men så må man også se dette litt over tid. Det er tross alt et landslag som gjorde en ok kvalik i fjor, men som feilet i playoffen mot Ungarn.

– Men det er ikke alltid det klaffer slik som vi ønsker. Men det blir jobbet intenst med å få det norske landslaget til å fungere som så godt som mulig. Og det synes jeg folk skal ha respekt for, uten å kaste ut det ene eller det andre, sier Torske.

– Vi lever med at vi får kritikk etter å ha tapt 3–0 mot Tyskland. Vi gjør en dårlig prestasjon. Men samtidig møter vi verdensmesterne. At vi blir avkledd der, det må vi leve med. Og så får vi jobbe deretter.

Svegaarden: – Resultatene taler for seg

VGs fotballkommentator mener derimot at kritikken mot landslaget og Høgmo kunne vært tøffere.

– I en del andre land ville denne kritikken vært mye hardere og kommet mye tidligere. I Norge er vi ganske snille, og stort sett og ganske «fair». Jeg synes ikke den kritikken jeg har lest av mine kolleger, og i min egen avis har vært usaklig. Vi tar opp ting som engasjerer, og som folk er opptatt av. Og fotballandslaget har folk alltid vært veldig opptatt av, og hatt sterke meninger om, mener Svegaarden, og mener resultatene under Høgmo taler for seg.

– Når du på 32 kamper har tapt halvparten står du litt lettere til for hugg, uansett om du skal utvikle nye spillere og en ny generasjon. Det blir etter hvert litt mange ord, og få resultater, fortsetter Svegaarden.

– Blir fortørnet

Debatten har rast i media og på sosiale plattformer om årsaken nedturen til norsk fotball både nasjonalt og internasjonalt.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal og Molde-sjef Ole Gunnar Solskjær legger deler av skylda på utbredelsen av kunstgressbaner, som de mener tar bort fysiske spillere fordi det skaper en helt annen type fotball.

– Det er litt sånn typisk at etter Tyskland-kampen så er det plutselig kunstgresset som får skylda. Og av og til er det barnefotballen som får skylda for at landslaget ikke presterer. Det blir veldig unyansert, sier Torske, og langer samtidig ut mot «hetsen» på sosiale media.

Johansen

TYN: De norske landslagsgutta har fått mye tyn etter 3–0 tapet mot Tyskland.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Sosiale medier må aksepteres

– Jeg har nesten inntrykk av at det er Twitter som er blitt sannhetsskolen i norsk fotballdebatt.

– Det kommer veldig mye negativ, surmaga og delvis ufin kritikk. Det må jeg få lov og si, jeg blir litt sånn fortørnet av og til.

– Men for all del vi har ytringsfrihet i dette landet. Og det skal vi respektere, men jeg synes mye av den kritikken som kommer er usaklig, sier Torske.

Knut Espen Svegaarden mener derimot at kritikken på sosiale medie bare er noe som må aksepteres.

– At det finnes sosiale medier i dag, der folk mener det de vil, det tror jeg er noe du må venne deg til. Jeg har lært å ikke bry meg så veldig mye om ting jeg ikke får gjort noe med. Sosiale medier er der, du kan velge å ignorere det, men du får antakelig vite det uansett, fordi det er alltid noen rundt seg som leser det. Det er bare en del av dagens hverdag, og ikke noe annet, mener Svegaarden.

Går for andreplassen

Uansett. Jarl Torske ser nå fremover mot de neste kvalifiseringskampene – borte mot Aserbajdsjan og hjemme mot San Marino i begynnelsen av oktober.

– Vi hadde Aserbajdsjan i forrige kvalik også. Vi kjenner dem godt fra det møtet. Vi har sett dem «live» to ganger i sommer, og vi så dem mot San Marino. Vi kjenner dem veldig godt. Det blir en tøff kamp om andreplassen i gruppa. Det er der lista ligger nå. Og den kampen er veldig åpen, mener Jarl Torske.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp