Høgmo om Johaug-saken: – Det har gått utover alle dimensjoner

ULLEVAAL STADION: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) reagerer på hvordan dopingsaken mot Therese Johaug (28) er blitt håndtert.

Per-Mathias Høgmo

UTTAK: Per-Mathias Høgmo får hjelp av mediesjef for landslaget Svein Graff til å håndtere media. Her har han nettopp tatt ut landslagstroppen til VM-kvalikkampen mot Tsjekkia.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg må vel få lov til å si at den saken har gått utover alle dimensjoner. Det synes jeg. Både når det gjelder det totale volumet på dekningen og også innholdet i den, synes jeg ikke noe om, sier Høgmo til NTB.

Therese Johaug

STOR DEKNING: Therese Johaug møtte pressen i forrige uke.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Johaug er suspendert i to måneder mens Påtalenmenda i Antidoping Norge behandler dopingsaken mot henne.

Dopingsjokket rundt en av Norges mest populære idrettsutøvere har tatt noe av oppmerksomheten rundt en presset Høgmo, som kun har vunnet 10 av 34 A-landskamper.

Etter tapet mot Aserbajdsjan, og 4-1-seieren mot lilleputten San Marino i oktober ble landslagssjefen evaluert av Norges Fotballforbund.

Konklusjonen ble at Høgmo leder laget i kampen mot Tsjekkia 11. november.

– Vi har hatt fokus på å forberede oss mot Tsjekkia, det som skjer rundt får jeg ikke gjort så mye med, sier Høgmo til NRK.

– Hvordan preger slike evalueringer en trener?

– Som fotballtrener så er det en del av «gamet», jeg har blitt evaluert i 25 år, så det lever vi godt med, svarer Høgmo.

Siler informasjon

Kanskje leder Høgmo Norges A-landslag for siste gang mot Tsjekkia neste uke.

– Jeg er veldig selektiv på hva jeg bruker energi på. Jeg sørger for at det jeg får av info er godt silt, noe som gjør at jeg kan ha fokus på den jobben jeg skal gjøre og ikke bli dratt ut av det, sier Høgmo til NTB om hvordan han best står i stormen.

Johaug har nærmest et eget hoff som hjelper henne. Manager Jørn Ernst, kjæresten Nils Jacob Hoff og advokat Christian B. Hjort er alle viktige støttespillere for langrennsesset.

Høgmo 2

LEDER: Per-Mathias fikk tillit av Norges fotballforbund til å lede Norge mot Tsjekkia. Her fra kampen mot Aserbajdsjan i oktober.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Lite tilgjengelig

– Hvordan er det å stå i en slik situasjon?

– Jeg kan ikke svare for akkurat den saken, men på generelt grunnlag er det slik at det handler om å holde fokus til en hver tid på det en kan gjøre noe med. Det være seg utøvere, trenere eller andre i et støtteapparat. Verden går alltid videre, sier Høgmo.

Johaug har kun møtt pressen én gang etter at dopingsaken mot henne ble offentlig kjent 13. oktober. Hun ga flere gråtkvalte intervjuer i en seanse satt i stand av hennes eget apparat. I tillegg har jenta fra Dalsbygda snakket ut i et intervju med lokalavisen Østlendingen.

Høgmo har heller ikke vært veldig tilgjengelig etter VM-kvalikkampene i oktober. Han holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion, hvor han var lavmælt og forsiktig i de fleste uttalelsene. Etterpå gikk han et par runder med hvert enkelt mediehus.

Flere forespørsler om lengre intervjuer er blitt avslått.

Fotballnyheter