NRK Meny
Normal

Høgmo med taktisk helomvending: – Var for naive

KØBENHAVN/OSLO (NRK): Norges retrett til «Drillo»-stilen er noe av grunnen til landslagets suksess i EM-kvalifiseringen i høst, mener ekspertene.

Høgmo

ET «NYTT» LANDSLAG: Per-Mathias Høgmo og Jo Inge Berget tar med seg to sterke resultater inn i avslutningen av EM-kvaliken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Åge Hareide

IMPONERT: Åge Hareide.

Foto: Andreas Hillergren/TT, Hillergren, Andreas / NTB scanpix

– De har sluttet med «five-a-side-fotball». De spiller mer direkte med folk som tar sterkere løp. Det liker jeg. Det ble for mye «five-a-side» en periode – der vi hadde ballen, men det skjedde ingenting, sier Malmö-trener og tidligere landslagstrener Åge Hareide.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok over «Nye Norge» for snart to år siden med et klart mål om å bli mer ballbesittende. Stilen sto i sterk kontrast til forgjenger Egil Olsen, som på mange måter perfeksjonerte en direkte kontringsfotball.

– Skjedde ingenting

Deler av den gamle oppskriften ble imidlertid lokket frem igjen under kampene mot Bulgaria og Kroatia.

– Det handler om å få kampen inn i sitt spor. Norge klarer ikke å spille ut store nasjoner hvis vi bare skal trille ball, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

– Det er resultater som gjelder i landslagsfotball. Da er det veldig sjeldent det deles ut stilkarakterer – det er resultater du måles etter, sier eksperten, som samtdig understreker at særlig 2.-omgangen av Kroatia-kampen var veldig underholdende.

Hareide roser også Høgmo for å ta ut formspillere, som blant annet inkluderer Malmö-spiller Jo Inge Berget.

– Midtstopperene fungerer sammen, vi har en bra keeper, kantene er gode – Per-Mathias har i det hele tatt funnet en fin balanse i laget. Og vi har ikke minst flere som spiller regelmessig på et høyt nivå ute, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Laster innhold, vennligst vent..

Høgli: – For naive

Erik Thorstvedt var sisteskansen i begynnelsen av «Drillos» første periode som landslagstrener. Han har også sett en tydelig stilforandring hos Høgmo.

– Ja, jeg syns det ikke er så løssluppent. Det er ikke slik at begge backene dundrer fremover og det er mindre naivt, men mer fornuftig, sier Thorstvedt, som nå er TV 2-ekspert.

Det kjenner Tom Høgli seg igjen i. NRK møter venstrebacken i solfylte København, hvor han har rukket å summe seg etter EM-boosten på Ullevaal.

Høgli sitter i kapteinsutvalget og er blant spillerne som har nytt størst tillit under Høgmo.

– Vi kan vel si at vi kanskje var litt for naive og for offensive. Nå har vi en bedre balanse, som er avgjørende for å lykkes, mener FC København-spilleren.

Og nå er det en knapp måned til de avgjørende kampene mot Malta (H) og Italia (B). Løken og Hareide tror Høgmos stilendring kan ta Norge hele veien til Frankrike.

– Hvis vi har samme «trøkk», samme disiplin, samme initiativ og samme konsentrasjon, kan vi vinne borte mot Italia. Det vil være en overraskelse, men Italia er ikke så gode som de en gang var. Samtidig er Norge skikkelig på gang – nå gjelder det å ha troen på det, sier Løken.

Tar bare 1/3 av medaljene i OL og VM. reporter: Anne Rognerud

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.