Høgmo klar for hett derby

Svensk spaltist: – Det blir en "galen" stemning.

AIK - Djurgården

Det går ofte hett for seg når rivalene Djurgården og AIK møtes (arkivfoto).

Foto: Persson, Fredrik / SCANPIX

Per-Mathias Høgmo åpnet med seier i sin første kamp som Djurgården-trener på søndag. Onsdag kveld blir det hett for nordlendingen på Friends Arena når hans nye klubb møter naboen AIK til det klassiske Stockholm-derbyet.

– Det blir en "galen" stemning. Det er det alltid. Vi får bare håpe at volden uteblir. Skjer det, blir det en fest som savner sitt motstykke i Skandinavia, sier journalist og spaltist i Expressen, Mathias Lühr, til NRK. Han har fulgt Djurgården tett i 12 år.

Mathias Lühr i Expressen

Mathias Lühr i Expressen har latt seg imponere av Per-Mathias Høgmo, men lover et hett derby mot AIK onsdag.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

300 politifolk

300 politifolk er kalt inn til onsdagens oppgjør, det første derbyet mellom disse to klubbene på Friends Arena.

– Jeg gleder meg utrolig til 40 000 tilskuere på Friends Arena og rammen rundt. Det er jo derfor vi holder på med dette gamet, sier Høgmo til NRK.

Han frykter ikke at derbyet skal bli ødelagt av opptøyer selv om bydelen Husby i Stockholm de siste dagene har preget av heftige opptøyer.

– De har ikke noe med fotballen å gjøre. Jeg regner med at AIK som arrangør har kontroll på dette, sier Per-Mathias Høgmo.

Tatt godt imot

Den tidligere Tromsø-treneren har blitt tatt meget godt imot i Djurgården. Også media liker den nye sjefen i den tradisjonsrike Stockholm-klubben.

– Han sprer glede, selvtillit og god stemning rundt seg, sier Mathias Lühr, som i dagens utgave av Expressen forklarer hvordan Djurgården klarte å få napp hos Høgmo.

Blant annet var Sveriges tidligere landslagssjef, Lars Lagerbäck, inne i bildet. Han snakker med Per-Mathias og overtalte ham på et vis at det var et riktig valg å ta Djurgården, sier Mathias Lühr.

Engasjert på feltet

På tirsdagens trening, den siste før møtet med AIK, var det en meget engasjert Høgmo som styrte med fast hånd.

– Det er veldig gøy. Og veldig motiverende å komme til et nytt land. Det er andre kulturer, andre spillere, andre typer motstandere og det er spennende å komme hit å sette sitt preg på dette laget, sier Per-Mathias Høgmo.

Etter onsdagens kamp mot AIK, venter en ny stor utfordring for Høgmo cupfinale mot IFK Göteborg på søndag. Også den på Friends Arena.

Per-Mathias Høgmo har fått en knallstart som trener i svenske Djurgården, men morgendagens derby mot AIK blir en stor prøve.

VIDEO: Per-Mathias Høgmo er på plass som Djurgården-trener.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Ohi-dobbel mot gamleklubben

  De tidligere Stabæk-spillerne Ola Brynhildsen og Ohi Omoijuanfo senket Stabæk på Nadderud da Molde vant 3-0 lørdag i Eliteserien. Molde leder nå serien.

  1-0 kom etter 17 minutter, etter at Omoijuanfo spilte ut venstre til Brynhildsen, som slo inn. Ivan Mesik klarte på klønete vis å klarere ballen i eget mål.

  Og fire minutter ut i den andre omgangen var rollene snudd. Brynhildsen spilte Ohi alene med Marcus Sandberg i Stabæk-målet, og Eliteserie-toppscoreren var iskald da han satte inn sitt 23. mål for sesongen.

  Seks minutter før slutt fastsatte spissen resultatet til 3-0. Storseieren kom til tross for at Molde spilte med en mann mindre i 55 minutter etter at Birk Risa fikk sitt andre gule etter 35 minutter. I tillegg bommet Omoijuanfo på straffe etter 66 minutter.

  – Det er en solid, solid seier, og det viser karakteren til gutta her, sa Omoijuanfo til NRK etter seieren.

  Seieren gjør at Molde nå leder Eliteserien på bedre målforskjell enn Bodø/Glimt. Serieledelsen får Molde låne i minst ett døgn. Dersom Glimt tar poeng borte mot Strømsgodset søndag, er Kjetil Knutsen og co. serieledere igjen.

  Eliteserien fotball 2021 Stabæk - Molde
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Haaland kan være ute resten året

  Erling Braut Haaland kan kanskje ha spilt sin siste kamp i 2021. Til VG sier landslagslege Ola Sand at alt før kampen mot Bayern Munchen 4. desember vil være en bonus.

  – Jeg tror selv det er en skade som tar mer enn fire uker, men det er for tidlig å si noe eksakt, sier Sand til VG.

  Etter kampen mot serierivalen 4. desember er det to uker igjen med seriespill i Tyskland før det er vinterpause. Da starter ikke serien før ut på nyåret.

  Skaden gjør at Haaland mister landskampene mot Latvia og Nederland, og det får den nederlandske fansen til å trekke på smilebåndet.

  EBH
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund må greie seg uten Erling Braut Haaland de neste ukene, men savnet var ikke prekært i 3-1-kampen borte mot Arminia Bielefeld i tysk Bundesliga.

  Emre Can banet vei for seieren med en straffescoring etter en halvtime. Deretter doblet stopperveteranen Mats Hummels på volley like før pause, mens Jude Bellingham senere fintet bort tre forsvarere og lobbet inn dagens tredje nettkjenning.

  I sluttminuttene sprakk Dortmund-nullen. Arminia Bielefeld reduserte ved Fabian Klos fra krittmerket.

  Etter ni runder ligger Dortmund ett poeng bak tabelltopp Bayern München, som igjen vant overlegent med 4-0 hjemme mot Hoffenheim. Serge Gnabry, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting og Kingsley Coman scoret målene.

  Dortmund
  Foto: Sascha Schuermann / AFP
 • Blytung dag for Strandberg

  Stefan Strandberg har nok hatt bedre dager på jobben. Lørdag lagde han straffe og scoret selvmål da Salernitana tapte 2-4 for Empoli.

  Det ble en marerittåpning for Strandberg og co. Allerede etter to minutter tok Empoli ledelsen etter scoring av Andrea Pinamonti, før Patrick Cutrone satte inn 2-0 etter elleve minutter.

  Og to minutter senere sto det 3-0 til gjestene etter at Strandberg hadde scoret selvmål. Vondt ble til verre for nordmannen på overtid av den første omgangen da han lagde straffe. Pinamonti var sikker og økte til 4-0.

  Hjemmelaget pyntet på resultatet i den andre omgangen, men det ble til slutt tap 2-4.

  Salernitana ligger stadig sist i Serie A. Etter ni kamper har Strandberg og co. fire poeng etter en seier, en uavgjort og sju tap.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England