Hopp til innhold

Høgli visste ikke hvem Norge-erstatteren var

Tom Høgli (31) lot seg imponere kraftig av Haitam Aleesami (24) under en treningskamp i vinter. Så hørte han at venstrebacken snakket norsk.

Høgli

PRESENTERT SEG: Her står Haitam Aleesami (t.v.) sammen med Tom Høgli og Ruben Yttergård Jenssen under forrige landslagssamling i starten av september.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Aleesami

IMPONERER: Haitam Aleesami har blitt en viktig brikke for Jörgen Lennartsson (bak) i Göteborg.

Foto: Armando Franca / Ap

– Jeg har stort sett veldig god kontroll på norske spillere utenfor Norge, men han hadde jeg aldri hørt om før vi møtte IFK Göteborg i en treningskamp i februar. Det var litt pinlig sånn sett, sier FC København-spilleren til NRK.

Bare timer etter mandagens landslagsuttak fikk Høgli påvist brudd i ryggen. Dermed mister 31-åringen de viktige kampene mot Malta og Italia i midten av oktober.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som foreløpig ikke har hentet inn en erstatter, kan dytte Martin Linnes eller Aleesami inn på venstrebacken. Høgli mener Aleesami er det naturlige valget.

– Gikk under radaren

– Jeg skal ikke legge meg mer borti det, men det er i tilfelle et trygt og godt valg, sier Høgli.

Det var han imidlertid ikke like sikker på for noen måneder siden.

– Hvorfor ble møtet så pinlig?

– Jeg spilte jo høyreback, og han spilte på venstresiden. Da hørte jeg at han snakket norsk. Så det var litt tilfeldig. Jeg bruker jo å ha god kontroll på spillere, men han hadde gått under radaren min, ler Høgli.

Når NRK minner Aleesami om epiosden, svarer 24-åringen:

– Han sa han syntes det var pinlig. Og han lurte på hvilken klubb jeg kom fra. Men jeg synes det var kult, og Tom er en veldig hyggelig og profesjonell type. Det var trivelig å bli kjent med ham, sier Aleesami.

Aleesami ble med Fredrikstad ned til 1.-divisjon i 2012. I januar sluttet han seg til IFK Göteborg, hvor han har storspilt denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under video.

Se skaden til Tom Høgli

SE VIDEO: Her blir Tom Høgli taklet og skadet under kampen mot Brøndby søndag (bilder fra dansk TV 3).

– Vil være en milepæl i livet

Og nå kan han altså få sin landslagsdebut i innspurten av EM-kvaliken. Han blir i tilfelle et nytt fjes i en forsvarsrekke som har holdt nullen de fire siste kampene.

– Som fotballspiller ønsker du å bidra så mye som mulig. Det er Per-Mathias som tar ut laget. Vi får vente i spenning og kjøre hardt frem til det, sier Aleesami.

– Det ville vært spesielt å debutere i en så viktig kamp?

– Absolutt. Men det hadde vært spennende og kult. En milepæl i livet, sier 24-åringen.

Høgli er overbevist om at Göteborg-backen vil bli en viktig mann for Norge – både nå og i fremtiden.

– Haitam virker som en bunnsolid type både på og utenfor banen. Jeg tror også han føler en stor trygghet i gruppa, og det er viktig når du er fersk. Jeg mener vi er veldig flinke til å inkludere spillere kjapt på landslaget. Det gjør vi nettopp fordi det kan oppstå slike situasjoner, hvor en fersk spiller må inn og prestere i viktige kamper, sier visekapteinen.

Fotball

 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP
 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP
 • Hegerberg tilbake med et smell – scoring i comebacket

  Ada Hegerberg fikk sine første minutter etter skaden hun pådro seg mot Belgia for Norge i september i fjor.

  Hun ble byttet inn etter 70 minutter for Lyon i kveld mot Guingamp, og etter kun ett minutt hadde hun tegnet seg på scoringslista igjen.

  Lyon vant til slutt 6-0.

  Det lover godt for landslagssjef Hege Riise, som tar ut en ny landslagstropp på mandag.

  Tidligere denne uken var hun tilbake i kamptroppen for første gang da Lyon møtte Chelsea i Mesterligaen. Da vant Chelsea 1-0 etter scoring av Guro Reiten.

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Overgangsguru: Tuchel tar over Bayern München

  Den vanligvis troverdige overgangsguruen Fabrizio Romano hevdet torsdag kveld at Bayern Münchens manager Julian Nagelsmann har fått sparken av den tyske storklubben.

  Nå melder samme mann at tidligere Dortmund-, Paris Saint-Germain- og Chelsea-trener Thomas Tuchel blir erstatteren.

  Tyskeren var altså sist i Chelsea, der han vant Mesterligaen, men fikk sparken tidligere denne sesongen etter en noe svak start på Premier League.

  Romano hevder Tuchel skriver under på en kontrakt som strekker seg til sommeren 2025 og at han leder sin første trening førstkommende mandag.

  Thomas Tuchel
  Foto: GLYN KIRK / AFP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund