Høgli visste ikke hvem Norge-erstatteren var

Tom Høgli (31) lot seg imponere kraftig av Haitam Aleesami (24) under en treningskamp i vinter. Så hørte han at venstrebacken snakket norsk.

Høgli

PRESENTERT SEG: Her står Haitam Aleesami (t.v.) sammen med Tom Høgli og Ruben Yttergård Jenssen under forrige landslagssamling i starten av september.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Aleesami

IMPONERER: Haitam Aleesami har blitt en viktig brikke for Jörgen Lennartsson (bak) i Göteborg.

Foto: Armando Franca / Ap

– Jeg har stort sett veldig god kontroll på norske spillere utenfor Norge, men han hadde jeg aldri hørt om før vi møtte IFK Göteborg i en treningskamp i februar. Det var litt pinlig sånn sett, sier FC København-spilleren til NRK.

Bare timer etter mandagens landslagsuttak fikk Høgli påvist brudd i ryggen. Dermed mister 31-åringen de viktige kampene mot Malta og Italia i midten av oktober.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som foreløpig ikke har hentet inn en erstatter, kan dytte Martin Linnes eller Aleesami inn på venstrebacken. Høgli mener Aleesami er det naturlige valget.

– Gikk under radaren

– Jeg skal ikke legge meg mer borti det, men det er i tilfelle et trygt og godt valg, sier Høgli.

Det var han imidlertid ikke like sikker på for noen måneder siden.

– Hvorfor ble møtet så pinlig?

– Jeg spilte jo høyreback, og han spilte på venstresiden. Da hørte jeg at han snakket norsk. Så det var litt tilfeldig. Jeg bruker jo å ha god kontroll på spillere, men han hadde gått under radaren min, ler Høgli.

Når NRK minner Aleesami om epiosden, svarer 24-åringen:

– Han sa han syntes det var pinlig. Og han lurte på hvilken klubb jeg kom fra. Men jeg synes det var kult, og Tom er en veldig hyggelig og profesjonell type. Det var trivelig å bli kjent med ham, sier Aleesami.

Aleesami ble med Fredrikstad ned til 1.-divisjon i 2012. I januar sluttet han seg til IFK Göteborg, hvor han har storspilt denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under video.

Se skaden til Tom Høgli

SE VIDEO: Her blir Tom Høgli taklet og skadet under kampen mot Brøndby søndag (bilder fra dansk TV 3).

– Vil være en milepæl i livet

Og nå kan han altså få sin landslagsdebut i innspurten av EM-kvaliken. Han blir i tilfelle et nytt fjes i en forsvarsrekke som har holdt nullen de fire siste kampene.

– Som fotballspiller ønsker du å bidra så mye som mulig. Det er Per-Mathias som tar ut laget. Vi får vente i spenning og kjøre hardt frem til det, sier Aleesami.

– Det ville vært spesielt å debutere i en så viktig kamp?

– Absolutt. Men det hadde vært spennende og kult. En milepæl i livet, sier 24-åringen.

Høgli er overbevist om at Göteborg-backen vil bli en viktig mann for Norge – både nå og i fremtiden.

– Haitam virker som en bunnsolid type både på og utenfor banen. Jeg tror også han føler en stor trygghet i gruppa, og det er viktig når du er fersk. Jeg mener vi er veldig flinke til å inkludere spillere kjapt på landslaget. Det gjør vi nettopp fordi det kan oppstå slike situasjoner, hvor en fersk spiller må inn og prestere i viktige kamper, sier visekapteinen.

Fotballnyheter