Oppringt og utskjelt av England-Hodgson

De sendte en kritisk sms. Da ringte Roy Hodgson tilbake og skjelte dem ut. Slik er Englands landslagssjef.

Hodgson og jentene

Englands landslagssjef Roy Hodgson er ikke redd for å si fra. Det fikk Miriam Rosberg (t.v.) og Renate Lødemel Bø (t.h.) erfare da de klaget på Viking spill i 2005. Her sammen med Britt Hilde Wigestrand.

Foto: Privat/REUTERS/Damir Sagolj

Laster innhold, vennligst vent..

Roy Hodgson i Viking

I Hodgsons mangfoldige trenerkarriere inngår også halvannen sesong i Viking

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Jeg ble paff da jeg forstod hvem det var som ringte meg. Han var ikke blid, sier en lattermild Renate Lødemel Bø til NRK.

31-åringen var svoren Viking-supporter på den tiden da Englands landslagssjef Roy Hodgson var trener i Viking. Det var nettopp Hodgson som plutselig ringte en maikveld i 2005.

Hodgson var mektig irritert.

– Ble skjelt ut

66-åringen har en lang og svært variert trenerkarriere bak seg (se faktaboks). På vei frem mot hans største kamp som trener mot Uruguay i kveld, har han jobbet blant annet i Norge.

Og i Norge ble han på et tidspunkt lei av all klagingen. Og Hodgson er typen som sier fra.

Lødemel Bø og venninnen Miriam Rosberg var svorne Viking-tilhengere, og hadde tatt turen til Kristiansand for å se eliteseriekampen mellom Start og Viking. Stavanger-laget ble rundspilt og tapte 5-2.

I frustrasjon sendte de en tekstmelding til Hodgson – som de tilfeldigvis hadde telefonnummeret til – med kritikk av Vikings spill.

Mens de var på vei hjem til Stavanger, ringte plutselig Renates telefon.

Det var Hodgson.

Han mente vi ikke burde kritisere lagets spill. «Jeg vil ikke ha kommentarer, verken ros eller ris. Og dere skal slette telefonnummeret mitt», var Hodgsons bryske beskjed.

– Tenk at han ringte tilbake, og bare til min telefon. Og jeg tror ikke vi slettet telefonnummeret hans heller, sier Renate til NRK når hun minnes episoden for snart ti år siden.

– Streng på rutinene

Roy Hodgson trente Viking fra 2004 til han ble hentet inn som landslagstrener for Finland i 2005.

Den allerede da bereiste engelskmannen førte Viking til en noe skuffende niendeplass i 2004. Året etter gikk det bedre, men i august ble han fristet av landslagsjobben i Finland og forlot Stavanger.

Østenstad

Egil Østenstad spilte under Roy Hodgson i Viking.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Egil Østenstad var en av dem som hadde Hodgson som trener i Viking. Østenstad var kommet tilbake etter flere sesonger i England, og husker Hodgson som en veldig tydelig trener.

– Jeg husker Roy Hodgson som en rett fram kar. Og han var fotballfaglig sterk. Alt vi gjorde, var grundig gjennomtenkt, og punktlighet og faste rutiner var noe han var streng på, sier Østenstad.

– Roy var også en fin person å forholde seg til, sier Østenstad.

– Kjenner du igjen noe av hans ideer i den stilen og det spillet som England viser i VM nå?

– Nei, det er ikke mye likt. England spiller med mye større risiko enn det Hodgson la til grunn hos oss. Jeg tror det skyldes noe så enkelt som at han bygger på det spillemateriellet han har, og det er ulikt det han hadde hos oss, sier den tidligere Viking-veteranen.

Roy Hodgson ble utnevnt til engelsk landslagssjef 1. mai 2012 som etterfølger til Fabio Capello og etter Stuart Pearce sin ene kamp i en overgangsfase.

– La oss håpe at vi kan ha alle bak oss og være sikker på at vi jobber som et lag, sa Hodgson da han tok over.

Bare en drøy måned seinere ledet Roy Hodgson laget i EM i Polen og Ukraina. Det holdt til kvartfinale. Nå har han hatt to år på seg til å bygge opp et helt nytt og ungt lag med en ny spillestil til årets VM.

Hodgson og Capello

Roy Hodgson tok over ansvaret for England etter Fabio Capellos (t.v.) regime.

Foto: Andre Penner / Ap

18 lag har 66-åringen ledet i sin manager-karriere som har strukket seg over 38 år. Det innebærer også et tidligere VM – med Sveits for 20 år siden, samt begynnelsen på en trenerkarriere i Halmstad som 28-åring.

Ble en sensasjon i Halmstad

66-åringen har en trenerkarriere som er mer broket enn de fleste andre. Og med overraskende triumfer.

Den aller første var kanskje også den aller mest overraskende. I 1976 ble den da 28 år gamle londoneren hentet inn som en ung og frisk satsing for den svenske klubben Halmstad. Han var helt uten trenererfaring, og bare med et kort opphold i Crystal Palace som aktiv i ligasammenheng.

Malmös suksesstrener Bob Houghton anbefalte Hodgson, og Halmstads sterke mann på den tid, Stig Nilsson, slo til og ansatte engelskmannen.

Halmstad hadde med nød og neppe berget plassen året før, og var nedrykkstippet over alt da 76-sesongen begynte. Men unge Hodgson gjorde absolutt alle tips til skamme, og Halmstad ble seriemester foran nettopp Malmö.

– Han kom med ideer som var helt nye for oss, og etter en litt vanskelig start, klarte vi å ta ideene til oss. Han forklarte hvordan vi skulle prøve ideene ut på trening. Og da vi slo Hannover 4-0 i en treningskamp, forstod vi at dette ville virke, sier Jan Ljung, Halmstads keeper på den tid.

– Det var etter den kampen spillerne begynte å forstå meg og tro på meg, sa da 28 år gamle Hodgson. Han bar en pin med Hannovers klubblogo på alle kampene resten av den sesongen.

– Hadde ikke kapasitet til å stoppe oss

– De andre lagene hadde rett og slett ikke kapasitet til å stanse oss. Unntaket var Malmö, fordi Bob Houghton hadde de samme ideene og brukte det samme systemet som vi, sa Ljung.

Han ble i klubben i fire år, og ble ligamester også i 1979

Ikke alle var like fornøyd med Roy og Bob fra England. Da Sverige ikke vant en eneste kamp i VM i 1978, fortvilte landslagssjef Georg «Åby» Ericsson over at spillerne hadde nokså forskjellig oppfatning av taktikken, og beskyldte engelskmennene for å ødelegge laget.

Hodgson likte seg godt i Sverige, og hadde stor suksess i Malmö FF, som han ledet til fem strake seriemesterskap fra 1985 til 1989, og til sluttspillseier i 1986 og 1988.

Sparket i Emiratene

Sin karriere som landslagssjef begynte han i Sveits i 1992. Han ledet landet til VM i USA i 1994, og ledet dem også gjennom en suksessrik kvalifisering til EM i England i 1996. Men han sluttet før selve mesterskapet.

Hans neste landslagsjobb var De forente arabiske emirater i 2002. Der fikk han sparken i januar 2004 etter at laget bare ble nummer fem i Gulf Cup.

Selv om han etterhvert ble trener også i Premier League og blant annet førte Fulham til europaliga-finale i 2010, var det en overraskelse da han ble valgt som Fabio Capellos etterfølger som trener for det engelske landslaget i 2012.

Roy Hodgson og Oscar Tabarez

Roy Hodgson trenger seier over sin kollega fra Uruguay, Oscar Tabarez, i kveldens kamp

Foto: BEN STANSALL - DANIEL GARCIA / Afp

Fotballnyheter