NRK Meny
Normal

– Med hjertestarter der, hadde jeg unngått så stor hjerneskade

En hjertestarter utgjør forskjellen på liv og død, sier den tidligere Tollnes-spilleren Geir André Fredriksen. I 2004 falt han i koma etter hjertestans på en fotballbane.

Geir André Fredriksen

Geir André Fredriksen var i koma i 14 dager etter hjertestansen. Dette bildet er tatt fra en showkamp i 2008.

Foto: INGE FJELDDALEN / TA

Geir André Fredriksen

- Hjertestarter kan utgjøre forskjellen på liv eller død, sier Geir André Fredriksen.

Foto: Privat

– Hadde det vært hjertestarter der, hadde jeg nok ikke fått så stor hjerneskade som jeg fikk, sier Fredriksen til NRK.no.

Fredriksen falt om under en treningskamp mellom den daværende 2. divisjonsklubben Tollnes og Lørenskog. Han ble liggende i koma i 14 dager etter den dramatiske hjertestansen.

– Jeg husket ikke navn, kun enkelte ansikter. Men jeg husket mamma og pappa og mine beste venner, forteller han.

Minnene fra hendelsen kom tilbake med ekstra styrke da Brann-spiller Carl-Erik Torp falt om med hjertestans under kampen mot Sogndal søndag.

– Da han datt rett ned, skjønte jeg at det var noe alvorlig med en gang, sier Fredriksen.

– Det er kjempeviktig

Carl-Erik Torp fikk umiddelbart behandling med hjertestarter av legemannskap i kampen mot Sogndal.

– Jeg tror det er kjempeviktig. Det kan avgjøre liv eller død. De gutta som utførte førstehjelp på meg, holdt på i 20 minutter før sykebilen kom.

Fredriksen fikk kyndig førstehjelp fra lagkamerater og dommer etter hjertestansen, det var imidlertid ikke hjertestarter i nærheten.

– Nei, det hadde de ikke. Det var ikke så mange som hadde det da. Hadde det vært hjertestarter der, hadde jeg nok ikke fått så stor hjerneskade som jeg fikk, sier han.

– Har man en hjertestarter i garderoben eller på stadion, får man gitt hjelp mye raskere, og det er viktig, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet

Video Brann-spiller segnet om på banen

Carl-Erik Torp segnet om på banen mot slutten av kampen mot Sogndal, og fikk straks hjelp.

Foto: Yttri, Tor / Scanpix

Husket lite

Det er foreløpig usikkert hvordan hjertestansen til Carl-Erik Torp vil påvirke hans videre liv eller karriere. Ifølge Haukeland sykehus er tilstanden stabil mandag ettermiddag.

Les: – Torp har det etter forholdene bra


Hjertestansen fikk imidlertid alvorlige følger for Fredriksen. Fotballspilleren ble liggende i koma, og da han våknet, husket han nesten ingenting.

– Jeg husker ikke så mye av det som skjedde, men jeg datt rett ned på kne i begynnelsen av 2. omgang. To av gutta kom løpende kort til meg og spurte hva som skjedde, men alt jeg kunne svare var: "Jeg har ikke peiling".

– Etter det falt jeg ned på bakken og sluttet å puste.

Måtte begynne på nytt

Etter hjertestansen måtte Fredriksen etter hvert lære å både snakke, gå og prate på nytt.

– Det tok lang tid før alt var tilbake til det normale.

Fredriksen har i etter hjertestansen av og til spilt fotball, men velger nå å ta det med ro på fotballbanen på grunn av helsen.

De siste årene har han arbeidet i et rørleggerfirma, og har etter en lang og hard kamp omsider greid å vende tilbake til et normalt liv.

Yngve Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén: - Det gikk en støkk i meg.

Foto: NRK

– Var nok viktig

Det gjorde inntrykk da han så Carl-Erik Torp falle om under kampen mot Sogndal. Han ble imidlertid lettet da han så at det var hjertestarter på stadion.

– Jeg så at førstehjelpsmannskapene som løp bort til ham, heldigvis hadde hjertestarter. Det var nok viktig for hans videre liv, tenker jeg. Kanskje han til og med får spille fotball igjen, også.

– Hva tror du blir viktig for Torp nå?

– Han må først og fremst snakke med legene, og høre om dette er noe som kan skje igjen, sier Fredriksen.

Ikke krav til lavere divisjoner

Røde Kors Hjelpekorps er ansvarlig for ambulanse- og helsepersonell ved flere fotballkamper i Norge, og spesialrådgiver Peter Meyer sier til NRK at han tror det var avgjørende at det var en hjertestarter på stadion under søndagens kamp mellom Brann og Sogndal.

Ifølge lisenskravene til Norges Fotballforbund (NFF) er det likevel kun klubber i 1. divisjon, eliteserien og Toppserien som har krav til hjertestarter på stadion. De lavere divisjonene har ikke tilsvarende krav.

– Men vi ønsker mest mulig sikkerhet på alle anlegg, og råder alle til å prioritere dette, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.no.

Han var til stede på Fosshaugane da Torp falt om.

– Det gikk selvfølgelig en støkk i meg, forteller han.

NFF opplyser at det er opp til hver enkelt klubb i de lavere divisjonene om de vil gå til innkjøp av hjertestartere.

– Vi har istedet lagt vekt på at klubbene har generell kunnskap om livredning, sier kommunikasjonsrådgiver Yngve Haavik i NFF.


Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.