Hopp til innhold

– Med hjertestarter der, hadde jeg unngått så stor hjerneskade

En hjertestarter utgjør forskjellen på liv og død, sier den tidligere Tollnes-spilleren Geir André Fredriksen. I 2004 falt han i koma etter hjertestans på en fotballbane.

Geir André Fredriksen

Geir André Fredriksen var i koma i 14 dager etter hjertestansen. Dette bildet er tatt fra en showkamp i 2008.

Foto: INGE FJELDDALEN / TA

Geir André Fredriksen

- Hjertestarter kan utgjøre forskjellen på liv eller død, sier Geir André Fredriksen.

Foto: Privat

– Hadde det vært hjertestarter der, hadde jeg nok ikke fått så stor hjerneskade som jeg fikk, sier Fredriksen til NRK.no.

Fredriksen falt om under en treningskamp mellom den daværende 2. divisjonsklubben Tollnes og Lørenskog. Han ble liggende i koma i 14 dager etter den dramatiske hjertestansen.

– Jeg husket ikke navn, kun enkelte ansikter. Men jeg husket mamma og pappa og mine beste venner, forteller han.

Minnene fra hendelsen kom tilbake med ekstra styrke da Brann-spiller Carl-Erik Torp falt om med hjertestans under kampen mot Sogndal søndag.

– Da han datt rett ned, skjønte jeg at det var noe alvorlig med en gang, sier Fredriksen.

– Det er kjempeviktig

Carl-Erik Torp fikk umiddelbart behandling med hjertestarter av legemannskap i kampen mot Sogndal.

– Jeg tror det er kjempeviktig. Det kan avgjøre liv eller død. De gutta som utførte førstehjelp på meg, holdt på i 20 minutter før sykebilen kom.

Fredriksen fikk kyndig førstehjelp fra lagkamerater og dommer etter hjertestansen, det var imidlertid ikke hjertestarter i nærheten.

– Nei, det hadde de ikke. Det var ikke så mange som hadde det da. Hadde det vært hjertestarter der, hadde jeg nok ikke fått så stor hjerneskade som jeg fikk, sier han.

– Har man en hjertestarter i garderoben eller på stadion, får man gitt hjelp mye raskere, og det er viktig, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet

Video Brann-spiller segnet om på banen

Carl-Erik Torp segnet om på banen mot slutten av kampen mot Sogndal, og fikk straks hjelp.

Foto: Yttri, Tor / Scanpix

Husket lite

Det er foreløpig usikkert hvordan hjertestansen til Carl-Erik Torp vil påvirke hans videre liv eller karriere. Ifølge Haukeland sykehus er tilstanden stabil mandag ettermiddag.

Les: – Torp har det etter forholdene bra


Hjertestansen fikk imidlertid alvorlige følger for Fredriksen. Fotballspilleren ble liggende i koma, og da han våknet, husket han nesten ingenting.

– Jeg husker ikke så mye av det som skjedde, men jeg datt rett ned på kne i begynnelsen av 2. omgang. To av gutta kom løpende kort til meg og spurte hva som skjedde, men alt jeg kunne svare var: "Jeg har ikke peiling".

– Etter det falt jeg ned på bakken og sluttet å puste.

Måtte begynne på nytt

Etter hjertestansen måtte Fredriksen etter hvert lære å både snakke, gå og prate på nytt.

– Det tok lang tid før alt var tilbake til det normale.

Fredriksen har i etter hjertestansen av og til spilt fotball, men velger nå å ta det med ro på fotballbanen på grunn av helsen.

De siste årene har han arbeidet i et rørleggerfirma, og har etter en lang og hard kamp omsider greid å vende tilbake til et normalt liv.

Yngve Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén: - Det gikk en støkk i meg.

Foto: NRK

– Var nok viktig

Det gjorde inntrykk da han så Carl-Erik Torp falle om under kampen mot Sogndal. Han ble imidlertid lettet da han så at det var hjertestarter på stadion.

– Jeg så at førstehjelpsmannskapene som løp bort til ham, heldigvis hadde hjertestarter. Det var nok viktig for hans videre liv, tenker jeg. Kanskje han til og med får spille fotball igjen, også.

– Hva tror du blir viktig for Torp nå?

– Han må først og fremst snakke med legene, og høre om dette er noe som kan skje igjen, sier Fredriksen.

Ikke krav til lavere divisjoner

Røde Kors Hjelpekorps er ansvarlig for ambulanse- og helsepersonell ved flere fotballkamper i Norge, og spesialrådgiver Peter Meyer sier til NRK at han tror det var avgjørende at det var en hjertestarter på stadion under søndagens kamp mellom Brann og Sogndal.

Ifølge lisenskravene til Norges Fotballforbund (NFF) er det likevel kun klubber i 1. divisjon, eliteserien og Toppserien som har krav til hjertestarter på stadion. De lavere divisjonene har ikke tilsvarende krav.

– Men vi ønsker mest mulig sikkerhet på alle anlegg, og råder alle til å prioritere dette, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.no.

Han var til stede på Fosshaugane da Torp falt om.

– Det gikk selvfølgelig en støkk i meg, forteller han.

NFF opplyser at det er opp til hver enkelt klubb i de lavere divisjonene om de vil gå til innkjøp av hjertestartere.

– Vi har istedet lagt vekt på at klubbene har generell kunnskap om livredning, sier kommunikasjonsrådgiver Yngve Haavik i NFF.


Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten