NRK Meny
Normal

Historiens tetteste Europa-finale

Når Porto og Braga møtes til europaliga-finale onsdag, er det ikke første gang to lag fra samme land spiller finale. Men aldri før har to så nære naboer møttes i en europeisk finale.

Sevilla-jubel i 2007

Sevilla-spillerne ble tatt i mot som helter da det kom hjem etter å ha slått Espanyol i ÙEFA-cupfinalen i 2007, forrige gang det var to lag fra samme land i en UEFA-cupfinale.

Foto: JOSE LUIS ROCA / AFP

Portugal er ikke noe stort land i utstrekning, men de har likevel lagt beslag på begge plassene i årets finale. Og det er bare 47 km mellom disse to nabobyene nord i landet.

Europaligaen er en ny "oppfinnelse". Første finale ble spilt i fjor, da Atletico Madrid slo Fulham 2-1 etter ekstraomganger.

Men forgjengeren, UEFA-cupen, har en lenger historie, en som strekker seg tilbake til 1971. Og der har det skjedd flere ganger at lag fra samme land har møtt hverandre i finalen.

Åttende gang fra samme land

Kampen mellom Porto og Braga er faktisk åttende gang dette skjer i UEFA-cup- eller europaliga-finaler.

Den aller første UEFA-cup-finalen, i 1971, ble spilt mellom Wolverhampton og Tottenham, en finale Tottenham vant 3-2 sammenlagt hjemme og borte.

Sist det skjedde, var i 2007, da de spanske lagene Sevilla og Espanyol møttes. Sevilla vant på straffer, etter at kampen i Glasgow endte 2-2.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia