NRK Meny
Normal

Historiens tetteste Europa-finale

Når Porto og Braga møtes til europaliga-finale onsdag, er det ikke første gang to lag fra samme land spiller finale. Men aldri før har to så nære naboer møttes i en europeisk finale.

Sevilla-jubel i 2007

Sevilla-spillerne ble tatt i mot som helter da det kom hjem etter å ha slått Espanyol i ÙEFA-cupfinalen i 2007, forrige gang det var to lag fra samme land i en UEFA-cupfinale.

Foto: JOSE LUIS ROCA / AFP

Portugal er ikke noe stort land i utstrekning, men de har likevel lagt beslag på begge plassene i årets finale. Og det er bare 47 km mellom disse to nabobyene nord i landet.

Europaligaen er en ny "oppfinnelse". Første finale ble spilt i fjor, da Atletico Madrid slo Fulham 2-1 etter ekstraomganger.

Men forgjengeren, UEFA-cupen, har en lenger historie, en som strekker seg tilbake til 1971. Og der har det skjedd flere ganger at lag fra samme land har møtt hverandre i finalen.

Åttende gang fra samme land

Kampen mellom Porto og Braga er faktisk åttende gang dette skjer i UEFA-cup- eller europaliga-finaler.

Den aller første UEFA-cup-finalen, i 1971, ble spilt mellom Wolverhampton og Tottenham, en finale Tottenham vant 3-2 sammenlagt hjemme og borte.

Sist det skjedde, var i 2007, da de spanske lagene Sevilla og Espanyol møttes. Sevilla vant på straffer, etter at kampen i Glasgow endte 2-2.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter