Polsk agent: – Høibraatens bok er science fiction

Mannen som i boken «Fotballagenten» beskyldes for å ha gitt fotballpresident Yngve Hallén penger under bordet, slår nå knallhardt tilbake mot den norske forfatteren.

Knut Høibraaten

I boken «Fotballagenten» anklager tidligere fotballagent Knut Høibraaten fotballpresident Yngve Hallén for korrupsjon. Hovedkilden til påstanden, den polske agenten Marcin Hakman, avviser at den omtalte episoden fant sted.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det han skriver er bare tull og jeg står ikke inne for ett eneste ord som er skrevet i den boken, sier polske Marcin Hakman.

Fredag havnet den polske fotballagenten midt i en korrupsjonsanklage mot Norges fotballpresident Yngve Hallén. Det er i boken «Fotballagenten», skrevet av tidligere agent Knut Høibraaten, anklagene mot Hallén kommer frem.

Høibraaten hevder at Hakman i 2008 betalte daværende Sogndal-direktør Yngve Hallén 5 000 euro, om lag 40 000 kroner, under bordet for å hente polske Piotr Leciejewski til Sogndal.

Dette skal, ifølge Høibraaten, ha vært et krav fra Hallén. Hallén på sin side benekter at noe slikt har skjedd.

Knut Høibraaten

Slik ser boken «Fotballagenten», skrevet av Knut Høibraaten, ut.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Kjenner ikke Hallén

Dét gjør også Hakman.

– Jeg ser på Høibraatens bok som en science fiction-historie, sier Hakman til NRK.no og legger til:

– Jeg har aldri i mitt liv gitt penger under bordet til noen.

Om Leciejewski-overgangen til Sogndal sier Hakman følgende:

– Alt jeg kan si er at jeg aldri har gitt penger under bordet til Mr. Hallén. Jeg har aldri møtt Mr. Hallén og kjenner han ikke. Leciejewski-overgangen fulgte FIFA-reglene og jeg er overrasket over at han (Høibraaten) skriver noe annet.

Hevder Hakman spurte om råd

Ifølge boken skal også daværende sportslig leder i Sogndal, Trond Fyllingen, ha mottatt 5 000 euro under bordet for Leciejewski. Dette er også bare tull, ifølge Hakman.

Knut Høibraaten er derimot av en annen oppfatning og skriver i boken at Hakman rådførte seg med han for å forsikre seg om at 5 000 euro ikke var for mye å gi under bordet i norsk målestokk.

«Tja, det høres helt greit ut, svarte jeg. Og mente det», skriver Høibraaten og fortsetter:

«Marcin Hackman takket meg for rådslagningen, og fortalte at han kom til å akseptere kravet deres om totalt 10 000 euro for å få i land avtalen, i trygg forvissning om at han ikke overbetalte ledelsen i Sogndal.»

Bevis

Hakman hevder han har dokumentasjon på at Leciejewski-overgangen gikk lovlig for seg.

– Alt var i orden med avgifter og fakturering. Dette kan jeg dokumentere. Det er jeg som har alle papirene rundt overgangen.

– Jeg er beredt til å komme til Norge hvis det blir rettssak for å renvaske navnet mitt. Der kommer jeg også til å forsvare Mr. Fylling og Mr. Hallén - som aldri var i kontakt med meg i forbindelse med overgangen, sier den polske agenten.

Løftebrudd

I boken gjengir Høibraaten en mail mellom han og Hakman der Hakman angivelig ber han om å ikke ta opp saken med «pengene under bordet» med Sogndal.

– Jeg har jo hatt korrespondanse med forfatteren (Høibraaten) via mail, men jeg har ikke noe å skjule. Mailen som han referer til i boken ligger på min datamaskin, men jeg kan ikke finne den på kort varsel. Jeg er likevel beredt til å ta den med til Norge og legge den frem i en eventuell rettssak dersom det blir nødvendig, sier Hakman.

NRK.no har snakket med Høibraaten etter at Hakman kom med sin oppfattelse av beskyldningene i boken. Høibraaten sier følgende om Hakmans omtale av boken:

– Jeg har virkelig medfølelse med Marcin fordi jeg lovet ikke å si dette videre. Men han har bekreftet skriftlig på direkte spørsmål om det har vært penger under bordet i denne overgangen. Spørsmålet i e-posten er ikke til å misforstå, og svaret hans er heller ikke til å misforstå.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Solskjær uten kapteinen

  Manchester United-kaptein Harry Maguire er skadd og spiller ikke tirsdagens mesterligaåpning mot Paris Saint-Germain i Frankrike.

  Det bekreftet manager Ole Gunnar Solskjær da han møtte pressen mandag kveld. Maguire har pådratt seg en skade.

  – Ja, det stemmer. Vi har mistet et par spillere. (Eric) Bailly reiste ikke. Det gjorde heller ikke (Jesse) Lingard. Vi er litt svekket, men har mer enn nok spillere, sa Solskjær.

  I Maguires skadefravær tirsdag blir portugisiske Bruno Fernandes kaptein mot PSG.

  – Det forventet jeg ikke. For meg er det en stor ære, sa midtbanestjernen på pressekonferansen.

  Han la samtidig til at hele laget må være med å ta ansvar dersom PSG skal beseires. (NTB)

  OGS
  Foto: Alex Livesey / AFP
 • PSG i skadetrøbbel før United-møte

  Paris Saint-Germain må klare seg uten en håndfull spillere i tirsdagens mesterligaduell mot Manchester United. Det ble klart da trener Thomas Tuchel mandag møtte pressen foran det som er lagets åpningskamp i mesterligaen.

  På pressekonferansen opplyste tyskeren blant annet at måltyven Mauro Icardi er uaktuell til United-kampen som følge av en skade.

  I midtbaneleddet er Marco Verratti og Leandro Paredes skadd. I tillegg kan Tuchel heller ikke regne med forsvarsduoen Thilo Kehrer og Juan Bernat. (NTB)

  gdgdg
  Foto: Franck Fife / AFP