NRK Meny
Normal

Mener Høgmo danker ut Hodgson, Hughes og Jol

STOCKHOLM/LILLESTRØM (NRK): Martin Foyston (34) har samarbeidet med en rekke meritterte trenere. Men ingen har vært en bedre motivator enn Per-Mathias Høgmo (55).

Foyston

I SITT ESS: Her analyserer Martin Foyston Norge-spillerne og motstandere time etter time etter time.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Høgmo

HØYT OPPE: Her jubler Per-Mathias Høgmo (ryggen til) sammen med Martin Foyston (t.v.) og resten av den norske benken når dommeren blåser av 1-0-kampen i Bulgaria.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Når vi snakker om EM, venter ikke tiden på noen. Vi må si at i dag er dagen hvor vi skal gjøre noe stort. Det handler ikke om morgendagen, neste uke, neste måned eller de neste fire årene. Det handler om i dag. Hvordan kan jeg være god i dag?

Martin Foyston sitter foran to datamaskiner i sin nyoppussede leilighet i Stockholm. Her har han sitt eget hjemmesnekrede analyserom, hvor datamaskinene, et fotballeksikon og en notatbok er alt han trenger.

Vi møter med andre ord ingen «science ficton-scener», som han selv forteller at folk gjerne forventer når de besøker en analysesjef i 2015. Men selv om redskapene kanskje ikke hever noen øyenbryn, ligger kunsten tross alt i hvordan du bruker dem.

Foyston jobbet med videoanalyser i Fulham i sju år før han dro til Djurgården og Per-Mathias Høgmo i 2013. Briten ble anbefalt av daværende Fulham-spiller og landslagskaptein Brede Hangeland.

Så, da Høgmo tok over landslaget etter Sverige-suksessen, «måtte» han ha med seg Foyston i støtteapparatet. Nå snakker Høgmo og Foyston nærmest daglig om alt som rører seg i fotballverden. Briten har med andre ord blitt en sentral brikke i Høgmos støtteapparat, men hva er det han gjør som er så viktig for landslaget?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foyston

STORTRIVES: Martin Foyston bor rett ved sjøen og har utsikt over sin tidligere arbeidsplass Djurgården.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Leter etter mønster hos motstanderen

– Jeg ser vanligvis ikke fotball på TV. Hvis du blir for komfortabel, klarer du ikke å se hva du egentlig vil se i kampen. Jeg har heller ikke lyden på. Da kan man bli distrahert av publikum og kommentatorer, sier Foyston og vifter mot sitt eget øre.

34-åringen har svensk kone og en datter på 18 måneder, som knytter ham til Stockholm. Han fleiper med at datteren fortsatt legger seg tidlig nok til at det ikke går utover kveldsfotballen.

Samtidig innrømmer han at det blir vanskelig å nyte fotball når du analyserer så mange kamper. Selv når hverken nordmenn eller gruppemotstandere er på banen, klarer Foyston å senke skuldrene.

Han kan nemlig aldri avskrive muligheten for at han kan plukke opp noe nyttig.

– Jeg får spørsmål fra Per hele tiden om ulike kamper. Jeg kan ikke slappe av, fordi du mest sannsynlig kan lære noe av den. Det er også viktig å se mye fotball – ikke bare lag vi skal møte. Noen spillere kan vi møte ved en senere anledning, og det kan være verdifullt å ha sett deres utvikling, sier Foyston.

 Jo Inge Berget

TENTE HÅPET: Jo Inge Berget spilte hovedrollen da Norge tok tilbake initiativet i kampen om 2.-plassen mot Kroatia.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Og det er til tross for at landslagsledelsen først og fremst konsentrerer seg om sine egne spillere og sin egen filosofi i forberedelsene. Når for eksempel Malta og Italia er under lupen, handler det om å avsløre tydelige mønster, som Norge kan utnytte som lag.

– Du kan for eksempel se en spiller drible seg forbi seks spillere, skyte og treffe tverrliggeren, men er det et mønster? Er det viktig? Det er nok viktig å være klar over det, men det er ikke et prinsipp i spillet deres. Jeg liker å se et klart mønster. Jeg vil ikke at spillerne skal tenke på hvilken spiller de møter, sier Foyston.

– Du trenger ikke si «pass på det og pass på det», fordi det vet spillerne. Du må ikke bombardere dem med informasjon. De trenger å vite hvordan de skal bygge opp spillet. Uansett hvem vi møter, har vi alltid kontroll over vår egne prinsipper og taktikk. Vi vil ikke at spillerne skal føle at det er motstanderen som styrer hvordan vi skal spille.

– Tall er ikke så viktig

Han står fast på at Norges prinsipper har vært de samme helt siden Høgmo tok over. Norge vil styre kampene, være gjennombruddshissig og ha mye ballbesittelse. Foyston har imidlertid fått med seg diskusjonen om spillestil i kjølvannet av Norges to svært viktige seire mot Bulgaria og Kroatia.

Flere mente Norge gikk tilbake til «Drillo»-stilen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foyston

POSISJONSBOK: Martin Foyston har laget en omfattende «guide» som beskriver hva man forventer av hver enkelt spiller i ulike posisjoner på banen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det er en relevant diskusjon, men det er også en ikke-diskusjon, fordi vi hadde samme tilnærming til Bulgaria-kampen som til hvilken som helst annen kamp. Spør hvilket som helst lag, og de ønsker å være solide defensivt og ikke gi bort noe. Kampplanen var den samme, men ikke alle kamper går som du tror, sier Foyston.

– Jeg konsentrerer meg om prinsipper og video, og andre får ta seg av tall og statistikk. Men når du snakker om suksessfulle lag, handler det om kvaliteten i det som gjøres. Hvis du for eksempel har 100 pasninger, for å ta et tall, hvilken type er de? Er de i rom? Er de på mann? Er de lange? Derfor er ikke tall så viktig for meg. Det handler om hvordan vi angriper kampen, sier 34-åringen.

Mener Malta-kampen er tøffest

Lørdag forventer han et lignende kampbilde som i nedturen mot Aserbajdsjan (0-0). Malta, som trolig stiller med fem bak, vil ligge lavt og håpe Michael Mifsud og Alfred Effiong steller i stand trøbbel.

Foyston mener faktisk Malta-kampen blir den tøffeste i hele EM-kvaliken siden «alle» tenker på det som – kan – bli den avgjørende kampen mot Italia.

For første gang under intervjuet blir den humørfylte briten litt alvorlig.

– Vi kan ikke gjøre noe av det vi planlegger mot Italia hvis vi ikke gjør jobben mot Malta. Så la oss glemme den.

Mifsud

FORTSATT FARLIG: Tidligere Lillestrøm-spiller Michael Mifsud står med 40 mål på 111 kamper for Malta.

Foto: RAY ATTARD / Afp

– Det vanskeligste ved å møte lag som legger seg bakpå, er å skape rom. Du kan gå bredt, men vi føler også at de vil trekkes til motspillerne. Hvis vi kan styre bevegelsene deres, vil vi skape rom vi kan utnytte, sier Foyston, som blant annet tror vingene kan strekke backene og skape rom mellom back og stopper.

– Det var en nøkkelbeskjed før Bulgaria-kampen, og det vil være en nøkkelbeskjed før Malta-kampen. Hvordan vi kan komme inn i effektive områder og manipulere deres posisjoner, sier analysesjefen.

– Vi kan få til ting folk kanskje ikke tror er mulig

Alle slike eksempler blir sortert og lagret i en database, som spillerne har full tilgang til. Programmet SportsCode, som Foyston bruker, har blant annet en plattform hvor spillerne får introdusert videoer. Alle kamper blir også kodet slik at spillerne kan gå rett inn og analysere seg selv – uten å måtte se hele kampene.

Her ser også trenerne hvilke spillere som har sett hvilke videoer, hvor lenge og når de har sett dem.

Den mest ivrige spilleren? Mats Møller Dæhli.

– Per-Mathias har alltid ment at nøkkelen ligger i å involvere spillerne mest mulig i deres egen utvikling. Slik kan vi få til ting folk kanskje ikke tror er mulig, sier Foyston engasjert.

Det er nå Foyston kommer inn på hvordan alt handler om å være best mulig – i dag og i fremtiden. Det er også investeringen og troen på egne spillere som har imponert ham mest ved Høgmo. Foyston har blant annet samarbeidet med trenere som Mark Hughes, Roy Hodgson, Martin Jol og Chris Coleman.

Men ingen har vært flinkere enn Høgmo til å få spillerne til å tro på seg selv.

– Han gir alle en følelse av at du kan klare alt du bestemmer deg for. Han vil bare at alle skal tro på seg selv. Hvis du kan skape gode mennesker, som han sier, kan du oppnå målet. Det er det han prøver for Norge og spillerne. Ingen sier at du ikke kan klare noe. Og hvis de gjør det, så utfordre det og prøv å være bedre, sier Foyston.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo forklarer at det å motivere er helt grunnleggende for ham som trener.

– Helt grunnleggende for meg

Når NRK spør landslagssjefen om hva han tenker om ordene fra Foyston, og hvor viktig det å motivere er for ham, blir Høgmo brått tankefull på podiet. Etter å ha tenkt seg om i 15 sekunder, svarer landslagssjefen:

– Jeg tenker at… Hva er det som skaper motivasjon? Det kan dere jo kjenne på litt selv. Hva er det man blir motivert av? I mitt hode blir man motivert av å bli sett. Man blir motivert av at noen bryr seg veldig om hvordan du presterer i den jobben du gjør. Du blir motivert av å være utviklingsfokusert, lære nye ting, som du bringer med deg inn (i laget). Du blir motivert av å jobbe sammen med spillere som smitter entusiasme og hardt arbeid og så videre. Jeg er opptatt av at man har en kultur, hvor vi hele tiden strekker oss og hvor det stilles store krav til å tenke utvikling. Samtidig som det er en trygghet i bunn. Nå skal jeg ikke holde noe foredrag om motivasjon, men såpass må jeg si, fordi det er helt grunnleggende for meg.

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred og midtbanegeneral Stefan Johansen tar også parti med Foyston.

– Han er veldig flink til å trykke på de riktige knappene. Faglig er det et internasjonalt snitt over ham. Vi er jo profesjonelle spillere her, men samtidig gjør han oss bedre på den korte perioden vi er sammen, sier Skjelbred.

– Han er ekstremt bra på å motivere oss og få oss til å tro på det vi holder på med, sier Johansen, som trekker frem snuoperasjonen etter nedturen mot Aserbajdsjan.

Tankegangen om at «ingenting er umulig» har Høgmo gjort så sterk at Foyston mener Norge må gå for å vinne EM hvis de klarer å kvalifisere seg.

– Hvis du venter på at noen skal si at du kan klare det, vil du aldri klare noe. Jeg sier ikke at vi er garantert å vinne, men jeg sier at ingen sier du ikke kan vinne.

Foyston

SKARPT BLIKK: Det er kun én ting som gjelder på det trange kontoret i Stockholm.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Fotballnyheter