NRK Meny
Normal

Hallén: – Vi anmelder ikke enkeltspillere

GRØNLAND POLITISTASJON/ULLEVAAL (NRK) Her har Yngve Hallén akkurat anmeldt mistankene om kampfiksing til politiet i Oslo. – Vi anmelder de tre kampene, ikke spillere, sier fotballpresidenten.

Yngve Hallén er president i norges fotballforbund.

TUNG DAG PÅ JOBBEN: Yngve Hallén anmeldte mandag mistankene om kampfiksing til Oslo-politiet. Han sier forbundet gjør alt for å komme til bunns i saken.

– Vi har overlevert informasjonen til politiet. Nå er det de som må uttale seg videre, sier fotballsjefen til NRK på vei ut fra politihuset på Grønland mandag formiddag.

Hallén legger ikke skjul på at helgens avsløringer om det som kan være kampfiksing i norsk fotball har ført til stor bekymring på NFFs hovedkontor i Oslo.

Politiavhør i kveld

Politiet tar tak i saken umiddelbart og skal gjennomført de innledende avhørene allerede i kveld. I morgen skal de ta stilling til om de skal gå videre i etterforskningen.

- Jeg kjenner ikke til at politiet tidligere har etterforsket slike saker, sier seksonssjef Gro Smogeli ved politiet i Oslo til VG.

Tidligere mandag ble det kjent at NFF har anmeldt flere spillere etter mistanke om fiksing, men Hallén understreker at anmeldelsen er basert på mistenkelige forhold, ikke enkeltpersoner.

– Vi har ikke levert en konkret anmeldelse mot enkeltspillere, men meldt om de tre konkrete kampene som er kjent. Dette er forhold som ikke er knyttet til enkeltpersoner. Vi har anmeldt forhold som vi har fanget opp, som det kan ligge kriminell virksomhet bak. Det er opp til politiet om det eventuelt skal siktes enkeltpersoner, understreker Hallén.

Han sier det foreløpig ikke er aktuelt å suspendere enkeltspillere, men at dette vil bli vurdert fortløpende.

– Suspensjon er ikke vurdert så langt. Vi vil vurdere dette dersom politiet melder fra om at det er mistanke om noe kriminelt. Vi går ikke konkret på enkeltspilleren. Politiet må først gjøre sine vurderinger, sier han.

VET DU NOE? Tips NRK

Bakgrunn: Slik fikses fotballkamper

– Urealistisk å straffe Follo

Samtidig som Hallén anmeldte forhold knyttet til de tre kampene, satt ledelsen i NFF og representanter for de ulike klubbene i krisemøter på Ullevaal stadion.

– Dette er en politisak. Dere må henvende dere til politiet for detaljer, sier en ordknapp Follosjef Ole Bjørn Fausa til NRK på vei ut fra et møte mandag formiddag.

Han sier at dialogen med forbundet har vært god, men vil ikke gi detaljert informasjon om samtalene.

– Det vil være ekstremt urealistisk å gi klubben Follo straff for dette. Jeg har heller ikke fått noen indikasjon på at terminlisten kan bli endret for Follos del.

Han kan ikke si noe om antall mistenkte spillere, heller ikke om de får fortsette å trene med klubben.

– Det er opp til politiet, sier Fausa.

Bakgrunn: Les alt om denne saken

– Katastrofe for klubben hvis det stemmer

Daglig leder i Ull-Kisa, Cato Strømberg, ankom NFF mandag ettermiddag.

– Jeg vet ingenting. Jeg håper at jeg blir klokere etter dette møtet. Dersom dette stemmer er det en katastrofe for klubben, sier Strømberg til NRK på vei inn til NFFs hovedkontor.

Cato Strømberg

HÅPER Å BLI KLOKERE: Daglig leder i Ull-Kisa, Cato Strømberg.

Foto: Steinar Andre Danielsen

Ifølge Strømberg har klubben vært i møte med enkeltspilleren som er mistenkt for å være involvert i fiksingen.

Selv om en rekke enkeltpersoner føler seg mistenkeliggjort har klubben så langt ikke vurdert å navngi spilleren.

Ventet med å anmelde

Ifølge Yngve Hallén hadde NFF en dialog med politiet søndag, men han bekrefter at den formelle anmeldelsen ble levert først i dag.

– Vi har hatt kontakt med politiet før, men vi avtalte å møte her i dag. Vi har først gitt fra oss informasjonen i dag, sier han.

Kampfiksingmistanken i norske divisjoner ble for alvor kjent søndag da førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt etter at en spiller skulle være mistenkt for kampfiksing.

Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni i år, der Østsiden vant 4-3 etter å ha ligget under 3-0 til pause, er også mistenkt for å ha vært fikset.

Hallén sier til NRK at forbundet fikk det første tipset om mistankene fredag kveld, og at de vil fortsette å videreformidle informasjon til politiet dersom det kommer inn flere tips.

– Det første tipset gikk ut på at en kamp skulle være fikset, men ikke noe mer enn det. Senere kom det inn flere tips. Tips til Follo, og undersøkelser som var gjort i denne klubben, gjorde at vi agerte, sier fotballpresidenten.

Kobles til mafia

VG og Dagbladet skriver mandag at et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige kan være involvert i den norske fiksingen.

Generalsekretæri NFF Kjetil Siem bekrefter blant annet overfor VG at forbundet er klar over den mulige mafiakoblingen.

– Dette er forhold vi ikke kjenner til nå, men noe politiet må undersøke videre, sier Hallén til NRK utenfor politistasjonen mandag.

Han sier NFF så langt ikke har kontaktet det svenske fotballforbundet angående saken.

– Når det gjelder disse konkrete sakene er det ikke forgreininger til fotballen i Sverige, men til kriminelle miljøer utenfor Norge. Det må politiet håndtere. Vi har meldt fra til UEFA, som har koordineringsansvaret i disse sakene, sier han.

Hallén understreker at forbundet gjør alt de kan for å opplyse saken.

– Vi er svært bekymret på grunn av at dette rammer oss. Samtidig føler vi at vi har tatt fatt i det og vært åpne. Fotballnorge er i opprør over at dette skjer rundt oss, og har lyst til å komme til bunns i det.

Fausa er finansiell støttespiller i fotballklubben Follo FK. I 2011 var Follo FK på randen av konkurs, og Fausa reddet klubben.

Ole Bjørn Fausa - Intervju

Skrev om fikserne

Tirsdag 3. juli, for en knapp uke siden, publiserte Dagens Næringsliv og journalistene Knut Gjernes og Gøran Skaalmo en større reportasje om en internasjonal bande av kampfiksere.

Ifølge DN har fikserne «infiltrert europeisk fotball og manipulert hundrevis av kamper». I 2009 kom fikserne til norsk eliteserie, skriver avisen.

Skaalmo tror reportasjen kan ha gjort NFF mer bevisst på problemet, og at den kan ha ført til at forbundet har fått flere konkrete tips.

– Det som gjør Norge attraktivt for fikserne er at vi spiller fotball når alle andre har ferie - om sommeren, sier Skaalmo til NRK.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet mandag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.