Hopp til innhold

Her er U21-guttas forklaring på den gylne generasjonen

TEL AVIV (NRK.no) De semifinaleklare landslagsspillerne trekker frem en rekke årsaker til at Norge overbeviser på flere aldersbestemte landslag.

U21

De norske U21-spillerne jublet hemningsløst etter 1-0-målet til Fredrik Semb Berge (bak i midten) i gruppespillkampen mot England. 3-1-seieren gjorde at Norge sendte de engelske stjernene hjem fra EM. Fra venstre: Thomas Rogne, Stefan Strandberg, Håvard Nielsen (skjult), Marcus Pedersen, Fredrik Semb Berge, Jo Inge Berget, Harmeet Singh, Magnus Wolff Eikrem og Stefan Johansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.h.) fotfølger U21-landslaget i Israel. Her med Blackburn-spiller Joshua King.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mens A-landslaget må nøye seg med et tynnslitt VM-håp til høsten, har U21-landslaget overrasket en hel fotballverden med å bli blant de fire beste lagene i Europa.

Lenger ned i årsklassene var G19-laget denne uken kun et overtidsmål unna å kvalifisere seg til EM foran Nederland og Tyskland.

G17-landslaget var svært nær ved å kvalifisere seg til EM i kamp mot Italia, og 17-årskullet sto med 18 strake kamper uten tap før kvaliken.

Også G18-laget kan skilte med flere gode prestasjoner mot topp europeisk motstand tidligere i år.

Tyngre landslagssatsing

Toppfotballsjef og tidligere landslagstrener Nils Johan Semb har overvåket utviklingen nøye de siste årene og månedene.

Nå er han på plass i Israel hvor han følger den neste landslagsgenerasjonen tett.

Han forteller om en voldsom satsing på de aldersbestemte landslagene.

– Vi har 40 prosents økning av spillere i aldersbestemt landslagsfotball, og økningen har vært veldig bratt de siste årene. Vi lå altfor lavt med tanke på å få referanser fra utlandet og møte topp internasjonal motstand. Nå har vi en rød tråd helt fra 15-åringene opp til U21-nivå, sier Semb til NRK.no.

Han mener utbyggingen av kunstgressbaner, profesjonalisering av talentarbeid og sterkere bevissthet på utvikling i kretsene har gitt Norge et kraftig talentløft.

Strandberg

Stefan Strandberg satte inn straffemålet som sikret 1-1 og garantert semfinale mot Italia.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han peker blant annet på at landslagssjef Egil «Drillo» Olsen gjennom vinteren og våren har gitt flere og flere U21-spillere sjansen.

– I privatlandskamper har det vært 6-7 U21-spillere i A-troppen, og det er ganske unikt i Europa. Generasjonsskiftet er godt i gang, men det er enda flere herifra som kommer til å melde seg på allerede til høsten og neste sesong, sier Semb.

– Vi har innsett hva som skal til

NRK.no møter en nydusjet Stefan Johansen i lobbyen på Sheraton hotell i Tel Aviv.

22-åringen, som virkelig har markert seg både for Strømsgodset og U21-landslaget denne sesongen, begynte å leke med fotballen i gymsaler og haller i Vardø.

Han tror nøkkelen til talentutviklingen ligger i at barn og ungdommer ser mot de internasjonale topplagene.

– I min oppvekst hadde vi én kunstgressbane tilgjengelig på sommeren. Mange brasilianere er jo nødt til å trene på asfalt, så jeg tror ikke du finner hovedårsaken der, sier Johansen.

Han sitter fremoverlent i stolen når han vurderer Norges talentutvikling.

– Kravet har blitt høyere de siste årene. Du må både være hurtigere og bedre teknisk for å henge med i dag. Vi har innsett hva som skal til. Det er teknikk og pasningsferdigheter. Er du bevisst på det over flere år, nærmer du deg sakte, men sikkert.

Lørdag venter Spania i semifinalen i EM etter at spanjolene feide Nederland av banen med 3-0. Der kan Norge fort møte sine overmenn.

Isco

Málagas Isco er én av Spanias stjernespillere Norge må stoppe. Her i aksjon under 3-0-seieren mot Nederland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er ikke tvil om at vi ennå har mye å gå på. Der kan vi bare trekke frem Barcelona og Spania som eksempler. Det er langt opp dit, men vi blir stadig bedre. Og den generasjonen jeg er en del av nå, det er en gjeng med slike typer spillere, sier Johansen.

– Trener bedre og jevnere

Heller ikke Moldes Jo Inge Berget dro nytte av moderne treningsfasiliteter under oppveksten på Hadeland i Oppland, men:

– Nå er det kunstgress nesten overalt, og det er klart at unge spillere drar nytte av det. Mange av oss har fått utnyttet kunstgressbaner i lengre tid, og det gjør at vi har fått trent bedre og jevnere fra vi er små. Det ser du litt igjen i slik vi spiller nå, sier Berget.

Han får støtte av U21-landslagskaptein Stefan Strandberg.

– Det er mye lettere for små barn å spille fotball året rundt med kunstgressbaner og ballbinger. Vi har et utfordrende klima i Norge, så det er viktig at slike ting blir lagt til rette. Uten de midlene som blir investert og den tilretteleggingen som blir gjort, hadde ikke det vi får til i dag vært mulig, mener Strandberg.

Berget debuterte i eliteserien allerede som førsteårs junior (16 år) for Lyn i 2007. Det trekker han også frem som en viktig årsak.

– Det var mange unge som begynte å slippe til i eliteserien da jeg kom opp, sier Berget.

Tilbyr keeper- og spissatsing

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener også at spesialiserte tiltak sentralt har gitt talentutviklingen et løft.

Nyland

Moldes og U21-landslagets Ørjan Håskjold Nyland har blomstret i keeperprosjektet til Norges Fotballforbund. Her avverger han et innlegg under seieren mot England.

Foto: Bernat Armangue / Ap

For to år siden etablerte forbundet et keeperprosjekt for både yngre og elitespillere. Stortalentene Arild Østbø, Ørjan Håskjold Nyland, André Hansen og Stein Grytebust er alle en del av det prosjektet.

Nå venter en ny satsing for spissene til høsten.

– Keeperprosjektet er en spesiell oppfølging av matchvinneren bak på banen, og nå tenker vi å gjøre det samme med de foran. Det er målscoreren de fleste lagene trenger, og nå ønsker vi å gi dem et ekstra tilbud, sier Semb.

Spissprosjektet har lenge vært under planlegging, men nå er de fleste detaljene på plass, ifølge Semb.

Tidligere landslagsspiss Jan Åge Fjørtoft er blant de som skal bidra når prosjektet kommer på beina i løpet av august eller september.

– Kan bli bedre overalt

Men selv om toppfotballsjefen kan glede seg over stor fremgang i de yngre årskullene, peker han på det åpenbare:

At Norge ennå har mye å lære for å ta igjen de beste nasjonene.

– Jeg ser forbedringspotensial overalt. Vi har tatt steg, men vi må ta nye steg. Vi må øke kvaliteten på alle tiltak som iverksettes. Vi må bli enda bedre, sier Semb bestemt.

– Er det aktuelt å danne enda yngre landslag?

– Nei, vi har Statoils talentleir for 14-åringer, og før det har vi sone- og kretstiltak. Hvis du er født seint på året, debuterer du på G15-landslaget som 14-åring, og det mener vi er mer enn tidsnok. Vi kommer ikke til å senke det, sier Semb.

Lørdag får den neste landslagsgenerasjonen den optimale testen når storfavoritten Spania venter i EM-semifinalen.

  • Hva tror DU er grunnen til at norsk fotball blomstrer? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
  • Lode klar for Häcken: – Føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt

    Marius Lode er ferdig i Bodø/Glimt og har signert for den svenske fotballklubben Häcken.

    Det opplyser klubben i sine mediekanaler. Lode fikk i alt 193 kamper for Glimt før han nå flytter til Göteborg og den svenske toppdivisjonen.

    – Det føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt, for det er en klubb og en by jeg har blitt veldig glad i. Totalt sett ser jeg tilbake på en fantastisk tid i Bodø, sier han.

    31-åringen med to landskamper for Norge havnet bak i køen for spilletid hos Glimt og åpnet tidligere i mars opp om et ønske om klubbskifte.

    Tidligere Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen leder Häcken etter at han erstattet Per-Mathias Høgmo. (NTB)

    Marius Lode
    Foto: NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland