Her er skrekklisten Kane vil unngå

Tottenham-yndling Harry Kane (22) har allerede fått spørsmålet: Var fjorårets monstersesong en serie lykketreff?

Kane

«NOOO»: Her har Harry Kane brent nok en sjanse mot Everton på White Hart Lane i forrige serierunde (29. august). Nå håper han på sin første fulltreffer for sesongen mot Sunderland.

Foto: Toby Melville / Reuters

Kane

«YEEES»: Selv om det har lugget for Harry Kane i serien, scoret han to mål for England forrige uke. Her etter 1-0-målet mot Sveits.

Foto: Frank Augstein / Ap

Før du kaster deg på tastaturet for å skjelle ut undertegnede: Det var ikke NRK som stilte spørsmålet, men The Guardian.

Likevel, spørsmålet kommer som en konsekvens av at noen (i overkant utålmodige, vel og merke) har gitt Kane stempelet «one-season wonder». Eller i hvert fall troen på at han blir det, ut i fra hva han har prestert før og etter den magiske 2014/15-sesongen.

Her tangerte han klubbrekorden på 21 mål i Premier League (31 mål totalt), og etter hvert kom scoringene så hyppig at Kane selv uttalte at han fikk til mer i løpet av én sesong enn han trodde han skulle få til i løpet av hele karrieren.

Nå skal vi ikke gi ham rett, langt i fra, men at det faktisk er mulig, er det flust av bevis på. Her er noen som vil bli husket for den sesongen i Premier League – og ikke minst hvordan de gang på gang sviktet i forsøket på å følge den opp.

  • Hvem savner du? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

9. Andy Carroll

Carroll

SVIKTET: Andy Carroll var brennhet på høsten for Newcastle, men spissen klarte aldri å leve opp til forventningene i Liverpool.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Kraftspissen må nesten med på grunn av den svimlende overgangssummen og nedturen som fulgte. 11 mål på de 19 første kampene for Newcastle i 2010-11-sesongen fikk et (desperat) Liverpool til å bla opp 35 millioner pund. Carroll klarte imidlertid ikke å erstatte Fernando Torres, og han ble stående med 6 ligamål på 44 kamper. Spissen fant seg mer til rette i West Ham, men skader har ødelagt mye for ham.

8. Mikael Forssell

Mikael Forssell

SVEVDE: Finske Mikael Forssell opplevde drømmesesongen i Birmingham.

Foto: SIMON DAWSON / AP

Tilfeldighetene skulle ha det til at Chelsea-spilleren fikk én god sesong – i Birmingham. Stortalentet slet lenge med å få det til å løsne, men i 2003-04-sesongen kom ketchup-effekten med 17 Premier League-mål på 32 kamper. Chelsea lot finnen også dra videre til Birmingham, men det tidligere supertalentet klarte aldri å nå opp til forventningene – på klubbnivå.

7. Benjani Mwaruwari

Benjani

SCORET: Benjani Mwaruwari kunne gi tommel opp for innsatsen på Old Trafford i 2007, men tommelen så vi pent lite av etter den sesongen.

Foto: SANG TAN / AP

Hva spiste Benjani i 2007? Etter to skuffende sesonger i Portsmouth, eksploderte han plutselig med 15 mål på 23 Premier League-kamper. Sven-Göran Eriksson pusset brillene, Manchester City bladde opp – og kjøpte en megaflopp. Benjani scoret totalt ni ligamål i løpet av sine seks siste sesonger i karrieren.

6. Michael Bridges

Michael Bridges

PÅ TOPP: Her har Michael Bridges nettopp scoret mot Everton på Elland Road.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

Her var det, dessverre, en skade som startet nedturen. 21 år gamle Bridges scoret 19 mål i sin debutsesong for Leeds i 1999/00. Det ga også Europa-spill, som ironisk nok skulle ødelegge ham. En alvorlig skade mot Besiktas plaget Bridges de neste fire sesongene i Leeds, som ble ti målløse kamper. Så fulgte en rekke skuffende opphold de neste elleve årene. Hvor han er nå? I Lambton Jaffas i Australia.

5. Francis Jeffers

Francis Jeffers

NÅDDE IKKE OPP: Her er Francis Jeffers i duell med Manchester Uniteds Ryan Giggs på Goodison Park i 2004.

Foto: PAUL SANDERS / REUTERS

Her bommet du, Arsène Wenger. Etter noen brukbare sesonger i Everton, fikk storklubbene opp øynene for 20 år gamle Jeffers etter 6 mål på 12 kamper i 2000/01-sesongen. Arsenal bladde opp åtte millioner pund, men «fox in the box», som han ble kalt, slet med både skader, målteft og tillit. La opp i 2013 med beskjedne 40 ligamål på CV-en – spissen scoret aldri et tosifret antall mål i løpet av en sesong.

4. Roque Santa Cruz

Santa Cruz

PÅ TOPP: Roque Santa Cruz fant nettmaskene aldri så hyppig som han gjorde i Blackburn i 2008-09-sesongen.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Fem Bayern München-sesonger til tross, Roque Santa Cruz vil alltid huskes for den spinnville 2007-08-sesongen i Blackburn (19 ligamål). Selv med en skuffende oppfølgersesong, bladde nyrike Manchester City opp 18 (!) millioner pund. Det ble småpene 6 millioner pund per fulltreffer. Gunstig med fireårskontrakt for Cruz, som ble lånt ut.

3. Amr Zaki

Amr Zaki

BRENNHET: Her feirer Amr Zaki et mål mot Liverpool 18. oktober. Lagkamerat Paul Scharner gratulerer.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Snakk om å overraske. Urokråka Amr Zaki kom fra hjemlig serie i Egypt til Wigan på lån og satte selv Cristiano Ronaldo i skyggen i starten av 2008-sesongen. Bremset litt etter hvert, men ti mål var klart best i Wigan – før det sa bråstopp. Zaki var nemlig ikke den mest profesjonelle spilleren, for å si det pent, og manager Steve Bruce kalte ham i ettertid «et mareritt å jobbe med». Fortsatt bare 32 år (klubbløs), men har aldri vært i nærheten (eller i nærheten av nærheten) av de magiske månedene i Wigan.

2. Michael Ricketts

Michael Ricketts

DÅRLIG IDÉ: Michael Ricketts skjøt seg rett inn i England-varmen, men etter de 45 minuttene med landslagsspill, var slutt på moroa. Både på klubb- og landslag.

Foto: IAN WALDIE / REUTERS

Kan man miste alt på grunn av én omgang? Michael Ricketts var Premier Leagues heteste spiss etter totalt 15 mål for Bolton fra august til januar i 2001-02-sesongen. Før England-debuten mot Nederland i februar ble han sammenlignet med Ruud van Nistelrooy. Vel, England-omgangen ble en skuffelse – og resten av sesongen forble målløs. Han dro etter hvert til Middlesbrough, som han innrømmet var en stor tabbe. En veltet Spurs-overgang like før skal ha gjort ham deprimert, og Ricketts endte opp som klubbnomade nesten uten scoringer.

1. Michu

Michu

BRATT KURVE: Swansea-åpenbaringen Michu gikk fra å ha en svimlende prislapp til å være uønsket på to sesonger.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Waliserne biter seg nok fortsatt litt i underleppa når de tenker på Michu. Etter 18 mål på 35 Premier League-kamper i debut-sesongen, storspill i ligacupen (som Swansea vant) og en uttalt prislapp på 30 millioner pund, falt han fullstendig gjennom neste sesong (13/14). Uro og måltørke endte med utlån til Napoli, hvor han fikk tre fattige seriekamper. Verdi nå? Gi-bort-pris.

Kilder: The Guardian, Mirror, Bleacher Report, NRKs fotballskribent Thore Haugstad, TV2s Premier League-kommentator Kasper Wikestad, Wikipedia, Sunday Post.

Fotballnyheter