NRK Meny
Normal

Her er NRKs EM-guide

I samarbeid med anerkjente fotballjournalister fra hele Europa har NRK vært med på å lage en full analyse av lagene i fotball-EM. Her får du oversikt over nøkkelspillere, talenter og de ulike lagenes sterke og svake sider.

Even Pellerud

Det norske landslaget med trener Even Pellerud foran.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Du kan se alle Norges EM-kamper på NRK1 og NRK.no, eller høre dem på P1.

Slik er gruppene i fotball-EM:

  • Gruppe A: Sverige, Danmark, Italia og Finland
  • Gruppe B: Norge, Tyskland, Nederland og Island
  • Gruppe C: England, Russland, Spania og Frankrike

FBL-WC2011-WOMEN-MATCH 14-PRK-SWE 112182957

Svenskenes nøkkelspiller er Caroline Seger.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp
Sverige: Store forandringer

Nøkkelspiller: Caroline Seger (midtbane)

Trener: Pia Sundhage

Visste du at: Pia Sundhage ble invitert på middag i Det hvite hus to ganger mens hun var USA-trener - og avslo begge gangene. Nå sier Sveriges prins Daniel at han vil bli svært glad for å se Sundhage i slottet etter turneringen, men legger til med et smil at «selv om hun kanskje vil se annereledes på saken».

For to måneder siden ble Nilla Fischer, som har 97 landskamper, fortalt at det ikke lenger var behov for henne på Sveriges midtbane. I stedet ville trener Pia Sundhage gjøre 28-åringen til en fremtidig verdensklassespiller. «Vi vil gi henne tillit som forsvarer, og hun kommer til å briljere».

Det var bare en av de store forandringene som ble gjort før starten på mesterskapet på hjemmebane. Mange ble overrasket da veteran-kanten Therese Sjögren fikk en plass i EM-troppen, til tross for at hun fortsatt har plager med korsbandet hun fikk avrevet forrige høst. Malmö-spilleren fører uansett med seg mye erfaring med sine 182 landslagskamper.

Sundhage har valgt 4-4-2 som formasjon. Treneren, som selv var med på å vinne EM i 1984, vil stole på Lyon-stjernen Lotta Schelin og den uberegnelige PSG-angriperen Kosovare Asllani som målscorere. Antonia Göransson skal slå pasningene. Trenger man mer fart, er det Chelsea-angriperen Sofia Jakobsson som sannsynligvis blir satt inn fra benken.

Sverige er analysert av David B. Larsson i Fotbollskanalen.

Danmark: Ungt og fornyet

Nøkkelspiller: Pernille Harder (spiss)

Trener: Kenneth Heiner-Møller

Visste du at: Bare fem spillere fra den danske troppen har erfaring fra tidligere mesterskap.

Katrine S. Pedersen

Stabæk-spiller Katrine Pedersen er Danmarks klare leder.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Det danske laget skal stole på deres angrepshissige spillere til å skape sjanser i deres fleksible 4-3-3-system. Laget har en offensiv spillestil, men har også jobbet med en mer defensiv 4-5-1-stil i forkant av EM. Pernille Harder fra svenske Linköpings FC har scoret 21 mål på 42 landskamper, og vil sammen med Nadia Nadim og Sanne Troelsgaard ha ansvaret for å score i mesterskapet.

Kenneth Heiner-Møller har valgt et uerfarent, ungt lag til turneringen. Laget er i en fase der de fornyer seg. De unge spillerne blir ledet av kaptein Katrine S. Pedersen, som har nådd en milepæl i dansk fotball med sine 204 landskamper. Hun prøver å samle laget fra sin midtbaneposisjon.

Turneringen i Sverige blir den siste for trener Kenneth Heiner-Møller, som leder Danmark i sin tredje internasjonale turnering.

Gruppe B: Norge, Tyskland, Island, Nederland

Danmark er analysert av Thomas Nørgaard Andersen i Jyllands-Posten.

Italia: Med «den vakre Antonio»

Nøkkelspiller: Patrizia Panico (spiss)

Trener: Antonio Cabrini

Visste du at: Melania Gabbiadinis yngre bror, Manolo, spilte for Italia i U21-EM nylig, og var med på å tape finalen mot Spania.

I en fleksibel 4-2-3-1-formasjon med veteran-spiss Patrizia Panico alene på topp, håper Italia å finne tilbake til gammel form etter en skuffende niendeplass i Cyprus Cup i mars. 38 år gamle Panico, som allerede er en legende i italiensk kvinnefotball med sine 98 mål på 184 landskamper, får støtte av den raske vingen Melania Gabbiadini.

Alessandro Altobelli liger under de jublende spillerne i 1988

Italias trener Antonio Cabrini (t.v), avbildet i sine yngre kvinnebedårer-dager.

Foto: STAFF / AFP

Hun har fortsatt å spille til tross for en alvorlig kneskade hun pådro seg i 2012. De blir en trio sammen med talentfulle Alice Parisi, som på sine 22 år har rukket å spille 50 landskamper.

Backen Sara Gama og midtstopper Laura Neboli er to fremadstormende talenter i et ellers erfarent mannskap. Treneren er 55 år gamle Antonio Cabrini, som tidligere har spilt for Juventus og Italia, og ble ofte omtalt som "il bell Antonio" (den vakre Antonio) i sine yngre dager. Da var han en ubestridt favoritt hos damene i Italia. Han tok over etter Pietro Ghedin 14. mai 2012, og trener sitt første kvinnelag noensinne.

Italia er analysert av Paolo Menicucci i UEFA.com.

Finland: Forfulgt av skader

Nøkkelspiller: Tinja.Riikka Korpela (målvakt)

Trener: Andrée Jeglertz

Visste du at: Annica Sjölund kommer fra en ekte fotballfamilie. Hennes mor, Bodil, er en tidligere landslagsspiller, og faren Stefan spilte også. En av hennes brødre, Daniel, spilte for Liverpool og West Ham, mens en annen bror, Peter, har spilt i den øverste finske divisjonen.

Finland har et ungt lag med en gjennomsnittsalder på under 25 år. Svært mange spillere er blitt skadet i oppkjøringen til EM. Laget, som liker å spille i 4-2-3-1-formasjon, åpnet forberedelsene til EM med en overbevisende 5-0-seier over Russland.

Deretter startet problemene. Først ble den beste målscoreren, Linda Sällström, skadet i kneet i Kyrpos, hvor Finland endte som nummer syv i turneringen. Under et treningsopphold i Slovakia tapte Finland én treningskamp, og spilte en annen uavgjort. Deretter tapte de 3-0 mot Frankrike og spilte 2-2 mot Sveits i Juni.

Katastrofen inntraff igjen da kapteinen Maija Saaris også fikk en alvorlig skade. Sanna Talonen (87 landskamper, 24 mål og to tidligere EM) erstatter Sallström og Laura Kivistö skal styre forsvaret i Saaris fravær.

Treneren, Andrée Jeglertz, har heldigvis to klassemålvakter i Tinja-Riikka Korpela og Minna Meriluoto - og Korpela blir trolig førstevalget.

De fleste av de unge spillerne befinner seg på midtbanen, med Nora Heroum (18), Emmi Alanen (22) og Annika Kukkonen (23) som interessante spillere å se opp for.

Finland er analysert av Ville Väänänen i Illta-Sanomien.

caroline

18 år gamle Caroline Graham Hansen regnes som et av de største fotballtalentene fra Norge noensinne.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix
Norge: Suksesstreneren tilbake

Nøkkelspiller: Caroline Graham Hansen (kant)

Trener: Even Pellerud

Funfact: Maren Mjeldes bror spiller for Lillestrøm i norsk eliteserie.

Det er spennende tider for det norske landslaget. Treneren, Even Pellerud, førte laget til seier i EM i 1993 og deretter i VM i 1995. Han er nå tilbake i samme jobb, og leder et lag med en miks av erfarne og unge, lovende spillere. En spiller som står frem er angriperen Ada Stolsmo Hegerberg.

Hun har spilt for Turbine Potstdam i Tyskland og scoret nylig mot EM-vertene Sverige. En annen ung og god spiller er Caroline Graham Hansen som trolig kommer til å vise seg frem under EM. 18-åringen har potensiale til å bli en av stjernespillerne i mesterskapet.

Det er i tillegg mange erfarne i Norges lag. Solveig Gulbrandsen spiller sitt fjerde EM, og var dessuten med på laget som vant OL i 2000. Alle lag trenger en god målvakt og Norge har det i Ingrid Hjelmseth. Hun spiller for Stabæk, som kjemper helt i toppen av den norske serien, og hadde en strålende sommer da Norge nådde semifinalen i forrige EM.

Olav Traaen, NRKs mangeårige fotballkommentator, har laget analysen av Norge i samarbeid med Patrick Sten Rowlands.

Tyskland: Fortsatt Europas beste?

Nøkkelspiller: Celia Okoyino da Mbabi

Trener: Silvia Neid

Visste du at: Den tyske bundesligaen, en gang et paradis i kvinnefotballen, har sine problemer nå. SC Bad Neuenahr, laget til stjernespiller Celia Okoyino, er ute av ligaen på grunn av økonomiske problemer. FCR Duisburg ble reddet i siste liten.

To år etter at VM på hjemmebane endte med et sjokk - det fullstendig uventede 1-0-tapet mot Japan, som senere ble verdensmestere - vil det tyske laget gjøre suksess i det som er favoritt-turneringen deres.

Syv av ti europamesterskap i kvinnefotball er vunnet av Tyskland. Denne gangen ser Frankrike, Sverige og England ut til å kunne gi sterk motstand, men trener Silvia Neids mannskap burde være en av de store favorittene.

Forberedelsene til EM har imidlertid vært et mareritt. Seks av de "faste" spillerne ble skadet underveis: Babett Peter, Verena Faißt, Viola Odebrecht, Alexandra Popp, Linda Bresonik og Kim Kulig. Derfor er det nå et veldig ungt mannskap med en gjennomsnittsalder på 23,5 år som skal i ilden.

De er absolutt talentfulle, men ikke veldig erfarne. Det vil bli opp til veteranene i laget å sørge for at alle smiler på slutten av turneringen. Nøkkelspillerne da blir målvakt Nadine Angerer, midtbanespiller Fatmire Bajramaj og sist, men ikke minst Celia Okoyino, den eneste spissen i Neids kjære 4-2-3-1-system.

Tyskland er analysert av Jens Kirschneck i 11Freunde.

Island: Tapte alle kampene i 2009

Nøkkelspiller: Sara Björk Gunnarsdóttir (midtbane)

Trener: Sigurdur Ragnar Eyjólfsson

Visste du at: Forsvarsspiller Sif Atladóttir er datteren til Atli Edvaldsson, Islands tidligere herrelandslagstrener. Han var også landslagskaptein og spilte i sin tid for Dortmund, Düsseldorf og Bayer Uerdingen i den tyske bundesligaen.

Det islandske laget har kvalifisert seg til EM igjen, etter å ha debutert i Finland i 2009. De håper på et bedre resultat denne gangen, ettersom de tapte alle sine tre kamper forrige gang. Troppen er erfaren, med rundt ti spillere som startet en eller flere av kampene i Finland for fire år siden.

Kapteinen Katrín Jónsdóttir, som spiller for Umeå i Sverige, er Islands mest rutinerte med 128 landskamper. Storscoreren Margrét Lára Vidarsdóttir har funnet målformen for Kristianstad i Sverige etter å ha vært skadet i fjor. Vidarsdottir har scoret 69 mål på 88 kamper for Island.

De fleste av Islands nøkkelspillere spiller i Sverige, Norge og England, men det har vært en del spørsmål rundt lagets forberedelser til EM.

De har tapt seks av syv kamper i 2013, som er den dårligste perioden Sigurdur Ragnar Eyjólfsson har hatt med laget siden han tok over i 2007. Nøkkelforbundet sliter med skader, og det ser ut som han må klare seg uten noen av sine beste i den første og viktige kampen mot Norge.

Island er analysert av Vidir Sigurdsson i Morgunbladid

Nederland: Mer angrepshissige

Nøkkelspiller: Daphne Koster

Trener: Roger Reijners

Visste du at: Faren til Nederlands toppscorer gjennom tidene, Manon Melis, var en profesjonell spiller i Feyenoord og FC Den Haag på på slutten av syttitallet og frem til de tidlige åttiårene.

Nederland er Nederland, og liker derfor selvfølgelig best å spille i klassisk, nederlandsk 4-3-3-formasjon, med to angripende vinger og en sentral playmaker. Laget kan også endre til en formasjon med to midtbanespillere og en angripende midtbanespiller med de tre spissene fortsatt på plass.

Det er et par åpenbare ledertyper i dette laget, som målvakten Loes Geurts, forsvarsspilleren Iinchpin Daphne Koster og Kirsten van de Ven.

Tidenes toppscorer, Manon Melis, blir flankert av vingene Sylvia Smit og Lieke Martens på topp.

Kapten Koster uttalte seg nylig om at laget har forandret seg for å bli mer angrepshissige. «Siden 2009 har vi forandret oss mye», sa hun til Uefa.com. «I 2009 spilte vi mye defensiv fotball - forsvar, forsvar og den ut på vingene. Vi måtte det for å få et godt resultat, og det var måten å få det på. Men vi ville mer som lag, og veien vi har valgt å gå med Roger Reijners er veldig om fotball. Vi spiller posisjonsfotball, der alle får bruke sine styrker på det de er gode til.»

SOCCER-WOMEN/WORLD

Frankrike lanseres som gullkandidat, mye på grunn av storscoreren Marie-Laure Delie.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

England: Stinne av selvtillit

Nøkkelspiller: Eniola Aluko (spiss)

Trener: Hope Powell

Visste du at: Arsenal-spiller Rachel Yankey satte nylig rekord i antall landskamper for England. Hun gikk forbi tidligere målvakt Peter Shilon, som satte rekorden i 1990 med 125 kamper.

Med bare ett tap på 13 kamper går England inn i EM full av selvtillit, til tross for en tøff kvalifisering og en del skadeproblemer. Hope Powell liker å spille i 4-2-3-1-formasjon med Jill Scott i en nøkkelrolle. Chelsea-spiss Eniola Aluko er forventet å starte på topp ettersom Kelly Smith er skadet.

Andre rutinerte spillere som Karen Carney, Steph Hughton og Casey Stoney mistet alle den siste treningskampen mot Japan på grunn av skader. Smith, Englands toppscorer, gir spesielt hodebry og Powell har innrømmet at å velge henne er å ta en risiko.

England vant årets turnering i Kypros, noe som ga en boost for laget, som vil vise at de kan gjøre det bedre enn i 2009. Da tapte de 6-2 mot Tyskland i finalen.

England er analysert av James Riach i The Guardian

Frankrike: Tysklands største utfordrer?

Nøkkelspiller: Marie-Laurie Delie (spiss)

Trener: Bruno Bini

Visste du at: Mens han var midtbanespiller for Nancy spilte trener Bini sammen med Michel Platini, mens hans far, perre, vant den franske serien med Reims i 1949.

Helt siden han ble trener i 2007, har den allsidige, diktelskende Bruno Bini bevist at han er skreddersydd for det han kalte den «tålmodige fotballen». Han tok Les Bleues til fjerdeplass i VM for to år siden og i London-OL i fjor - deres beste plasseringer noensinne.

Binis lag burde være den største trusselen til Tyskland i kampen om EM-gullet, men har kanskje vært for laidback i oppkjøringen. De trenger mer kreativitet dersom de skal få det beste ut av profilen Marie-Laure Delie, som har 45 mål på 58 landskamper.

Hun er lagets ensomme spiss i 4-2-3-1-formasjonen. Comebacket til kneskadde Elise Bussaglia, en av de beste spillerne i mesterligalaget Lyon, burde sørge for bedre motstand i laget.

Likevel, med et forsvar som fortsatt har mye å gå på, kan nok Bini komme til å angre på at han droppet veteranen Sonia Bompastor fra EM-troppen.

Frankrike er analysert av Ian Holyman, freelance-journalist

Russland: Fem trenere på to år

Nøkkelspiller: Elvira Todua (målvakt)

Trener: Sergey Lavrentyev

Visste du: Elvira Todua fikk sin debut for det russiske landslaget da hun bare var seksten år gammel. Da hadde hun nettopp blitt mester i Abkhazia-regionen - i judo.

Med et moderne 4-2-3-1-system, trives Russland best når de ligger lavt og straffer motstanderne med raske overganger. Den ensomme spissen, Natalya Shlyapina, er deres beste målscorer med syv scoringer i kvalifiseringen.

Russland debuterte i EM i 1993, og da klarte laget det som forsatt er deres beste resultat da de tok seg til kvartfinale.

På to år har laget hatt fem forskjellige trenere. Deres nåværende manager er 41 år gamle Sergey Lavrentyev, som har jobbet som talentutvikler og trener i FC Izmailovo tidligere.

Lagets tre beste spillere er målvakten Elvira Todua, midtstopperen og kapteinen Kseniya Tsybutovich og allsidige Elena Morozova. Midtbanespilleren Valentina Savchenkova blir også ofte lagt merke til, mye på grunn av kallenavnet hennes - «Arsjavin i skjørt».

Russland er analysert av Artur Petrosysan i Sport-Express

Spania: Gode taktikere

Nøkkelspiller: Vero Boquete (midtbane/angrep)

Trener: Ignacio Quereda

Visste du at: Marta Torrejons bror, Marc, spilte for det spanske U21-laget og for Espanyol i Europaligaen i finalen i 2007.

Spania har ikke mye erfaring fra store turneringer, men har flere spillere som har spilt i utlandet. For eksempel Vero Boquete, Jenny Hermoso og Adriana Martin. Disse tre spillerne er en del av fundamentet i lagets taktikk, som vanligvis spiller i 4-5-1.

Laget er gode taktisk, men er ikke så fysiske. Dersom de får ha mye ballbesittelse blir de fort farlige.

Kjernen i laget var med i kvalifiseringen, men treneren har nå også inkludert tre unge spillere i EM-troppen: Amada Sampedro, Virginia Torrecilla og Alexia Putellas. De var med på å ta andreplass i U19-EM i fjor, og kan gi laget en frisk pust.

Spania er analysert av David Menayo i Marca

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.