Her er forbannelsen Norge må bryte

Norges vei mot sluttspill har endt med nedtur etter nedtur på 2000-tallet. Men nå er muligheten større enn noensinne.

Fotball-skuffelser

SKUFFELSER: Norge tapt avgjørende kvalik-kamper eller playoff-oppgjør en rekke ganger. Her er tre av dem, (f.v) Alexander Tettey i 2011 mot Danmark, John Carew i 2007 mot Tyrkia og Jan Gunnar Solli i 2005 mot Tsjekkia.

Foto: NTB scanpix

Høgmo

OFFENSIV: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er et stort press fra alle at vi skal nå EM. Vi er nødt til å ha en felles støtte rundt det her. Det norske folk må kunne støtte oss, og vi må jobbe hardt for å gjøre folket fornøyd, sier Alexander Tettey til NRK.

Han er en av få i dagens Norge-tropp som tidligere har kjent lukten av et mesterskap. I 2007 ble han kastet inn fra start mot Tyrkia til sin andre landskamp, og i 2011 var det Danmark som i prakis spolerte EM-festen (se faktaboks).

– Om det ikke gikk så bra på landslaget, var det ikke noe jeg satt hjemme og gråt over. Tvert imot. Livet gikk videre, sier Tettey i dag.

– Nå er sjansen der

Selv om Ungarn ikke kan måle seg med motstanderne som tidligere har stått i veien, er ikke Tettey enig med dem som mener at Norge har fått en enkel trekning. 29-åringen peker på at Ungarn er minst like fornøyd.

Likevel må Norge finne seg i å være favoritter.

– Det har vært veldig opp og ned, og vi har mislyktes i grupper hvor vi øynet muligheten. Det har vi gjort i lengre tid, men nå er sjansen der. Vi skal ikke si at vi er enorme favoritter, men vi må kunne si at det er overkommelig, sier tidligere landslagskeeper Thomas Myhre.

Han voktet målet da Norge deltok i sitt foreløpig siste mesterskap i 2000-EM, som ble karrierens høydepunkt. Sju år senere opplevde han marerittet. To keepertabber sørget for at Norge mistet 2-0-ledelsen mot Tyrkia. I returkampen var han erstattet av Håkon Opdal, som med to svake involveringer måtte se EM-toget gå.

Tyrkia-kampen ble for øvrig Myhres 56. og siste landskamp.

– Strutter autoritet

– Det er en følelse jeg håper de slipper. Et mesterskap vil samle nasjonen igjen. Jeg tror det vil løfte norsk fotball på en kurve som allerede stiger oppover, sier Myhre.

Kristofer Hæstad var 21 år, og leverte to bunnsolide kamper, da Tsjekkia ble for sterke i playoffen i 2005. Tettey var 21 år mot Tyrkia, mens Håvard Nordtveit var 21 år da han overraskende fikk startplass i Parken.

Nå har Høgmo blant andre Ole Selnæs (21) og Mohamed Elyounoussi (21) til rådighet.

– Jeg elsker kamper som er viktige, og jeg ser frem til dette. Jeg håper å kunne bidra med mitt, sier «Moi», som melder seg mer enn klar nok for oppgaven.

Høgmo påpeker at landslaget har vært gjennom et generasjonsskifte som gjør at kvalik-skuffelsene ikke gnager like hardt.

– Det er en svært offensiv gruppe som strutter autoritet. Jeg er imponert over måten de håndterer med- og motgang, sier landslagssjefen.

Fotballnyheter