NRK Meny
Normal

Her er EM-oraklene

Det har gått inflasjon i såkalte "synske" dyr som vil overta orakel-tittelen etter blekkspruten Paul. Så langt har de nye oraklene feilet én etter én.

Blekkspruten Paul

Blekkspruten Paul har fått sin egen minnekrok i akvariumet etter at han gikk bort høsten 2010.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Paul stjal overskriftene under VM i Sør-Afrika da han forutså vinnerlaget i Tysklands sju kamper, samt i finalen der Spania slo Nederland.

Etter turneringen gikk han av med pensjon og ble senere stedt til hvile med legendestatus i akvariumet.

Les også: Blekkspruten Paul er død

Nye dyr prøver seg i EM

Siden den gang har fotballverdenen lengtet etter et nytt dyr som kunne ta over Pauls oppgaver.

Det er her oteren Ferret, elefanten Citta, grisen Funtik, kua Yvonne og flere andre synske dyr kommer inn.

Tyskerne elsker orakeldyr

Særlig fordi det ble hevdet at Paul var tysk - noe som siden VM har blitt diskutert heftig - er det mange kopier av ham i Tyskland.

Ilderen Fred, som bor i dyrehagen i Kharkiv, er EM-byens eget svar på Paul. Han er valgt ut av fansen til det lokale laget Metalist, men har ikke helt klart å følge i blekksprutens spor.

Fred tippet korrekt uavgjort i åpningskampen mellom Polen og Hellas, men bommet grovt da han spådde samme utfall i Russlands 4-1-seier over Tsjekkia.

Deretter hentet han seg fint inn ved å spå seier til både Danmark og Tyskland, men han har likevel bommet en gang allerede - i motsetning til den allvitende Paul. Paul bommet nemlig aldri.

Ingen arvtager ennå

Trolig får Fred og kollegene korte karrierer som sannspådde.

Kua Yvonne ble sett på som synsk da hun rømte fra bondegården like før hun skulle slaktes, og tilbragte hele 98 dager på frifot. Yvonne spår vinneren ved å velge mellom ulike matfat, men kua har allerede spådd feil - Portugal ble spådd til å slå Tyskland på lørdag, men Tyskland vant 1-0.

Elefanten Citta, som NRK omtalte før mesterskapet, spår kamputfallet ved å spise epler. Elefanten tok feil allerede i åpningskampen, da den spådde seier til Polen over Hellas.

Grisen Funtik spådde også feil i åpningskampen mellom Polen og Hellas, men "henta" seg inn igjen med å spå riktig i Nederland - Danmark.

Foreløpig er det kun den tyske elefanten Nelly som har spådd alt riktig, men så spår den fotballsparkende elefanten bare Tysklands kamper - som så langt bare har spilt én kamp.

PS! Grisen Funtik har spådd seier til Sverige over Ukraina i kveld.

Fotballnyheter